Εξεταστική για τα Τέμπη: Αποχώρησαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης – Καταγγέλουν συγκάλυψη

Την αποχώρησή τους από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, ανακοίνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης της πλειοψηφίας. Τις έντονες αντιδράσεις προκάλεσε εκ νεόυ η συζήτηση για την διεύρυνση της λίστας των μαρτύρων, που θα καταθέσουν. Οι εκπρόσωποί των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, κατηγόρησαν για ψευδορκία τον πρώην υπουργό μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Επεισοδιακή ήταν η αυλαία για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, με την αποχώρηση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κατήγγειλαν την πλειοψηφία για «μεθόδους συγκάλυψης» και άρον άρον κλείσιμο των διαδικασιών.

Αιτία για την αποχώρηση όλων των κομμάτων πλην της «Πλέυσης Ελευθερίας» και της «Νίκης» ήταν η απόφαση να μην διευρυνθεί η λίστα των μαρτύρων. Για εργαλειοποίηση μιας σοβαρής υπόθεσης εις βάρος της αλήθειας, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία καταγγέλλει αυτή τη συμπεριφορά και υπόσχεται στον ελληνικό λαό ότι θα κάνει ό,τι περνάει απ΄το χέρι της προκειμένου να λάμψει η αλήθεια» δήλωσε ο Ιάσων Φωτήλας, βουλευτής της ΝΔ.

«Η συγκάλυψη ως εδώ. Αποχωρήσαμε διότι δεν υπάρχει ούτε η δικογραφία στην οποία αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα ούτε έρχονται ουσιώδεις μάρτυρες» τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως οργάνωσαν το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος έτσι και μεθόδευσαν τον αποκλεισμό κρίσιμων για την αποκάλυψη της αλήθειας μαρτύρων. Έχουμε ελάχιστο χρέος στη μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν να μην επιτρέψουμε τη μεθοδευμένη συγκάλυψη» υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

«Γιατί τους αποκλείετε; με ποια δικαιολογία; είναι τόσο πολλοί αυτοί οι μάρτυρες;» απηύθυνε το ερώτημα βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος προσθέτοντα πως «οι συγκεκριμένοι μάρτυρες που αναφέραμε είναι οκτώ»

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να κλείσει την αυλαία με τον τίτλο πλήρη συγκάλυψη» είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέττυ Πέρκα.

«Παρότι μας διαβεβαίωνε εδώ και τρεις μήνες οτι ο κατάλογος των μαρτύρων είναι ανοιχτός, αρνήθηκε να τους προσθέσει» τόνισε ο Πέτρος Δημητριάδης, βουλευτής των Σπαρτιατών.

Νωρίτερα επικράτησε ένταση όταν ο Βασίλης Κόκκαλης παρουσίασε έγγραφο της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας σχετικά με την προσκόμιση της δικογραφίας της υπόθεσης.

«Έχετε έγγραφο το οποίο επικαλείσθε, μας εγκαλείτε ότι δεν το έχουμε στείλει και δεν έχει έρθει σε μας» του είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής ΝΔ, πρόεδρος της Εξεταστικής.

Οι εργασίες της εξεταστικής ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Υγείας.

«Είπα ότι είναι ένα κοριτσάκι 18-20 χρονών εάν κάποιος το αναζητά και πράγματι κατέβηκαν 2-3 οικογένειες και ήταν ο πατέρας του κοριτσιού που το αναγνώρισε και είδε ότι το παιδί του ζούσε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ. Όταν του είπαμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη και δεν ξέρουμε εάν θα μπορέσει να επιβιώσει, μας είπε ότι «τουλάχιστον θα αγκαλιάσω ζωντανό το παιδί μου» είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τον πρώην υπουργών Μεταφορών Αχιλλέα Καραμανλή για ψευδορκία. Η επόμενη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου με τα πορίσματα των κομμάτων.

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης, Διονύσης Μποτώνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος