Εκπρόσωποι κομμάτων στην ΕΡΤ – Οι θέσεις τους για τις συνεργασίες

Ένα ακόμα προεκλογικό ντιμπέιτ σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων λίγο πριν τις εκλογές 2023 πραγματοποιήθηκε σήμερα (06.04.2023) στην ΕΡΤ.

Στο ντιμπέιτ συμμετείχαν ο υπουργός εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζιος, και η τομεάρχης οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου, οι οποίοι απάντησαν – μεταξύ άλλων – σε ερωτήσεις για τις θέσεις των κομμάτων τους σχετικά με τις συνεργασίες, μετά τις εκλογές 2023.

Μάκης Βορίδης: Γιατί θα πάμε σε δεύτερες εκλογές

Ο Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε πως η πρώτη Κυριακή κρίνεται πολύ σημαντική ώστε η Ν.Δ να βγει αυτοδύναμη. Υπάρχουν όπως είπε δύο προτάσεις. Η πρώτη είναι αυτή της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η δεύτερη είναι η πρόταση του κ.Τσίπρα για μια προοδευτική συνεργασία με Γιάνη Βαρουφάκη και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις, μέσα σε αυτές και ο κ. Ανδρουλάκης.

Τόνισε πως η πρώτη Κυριακή είναι σημαντική για να ηττηθεί η δεύτερη πρόταση, αυτή του κ. Τσίπρα. Τότε θα έχει μένει μια πρόταση διακυβέρνησης.

Εάν αυτό δεν συμβεί, είπε πως η ΝΔ θα πάει σε δεύτερες εκλογές εξηγώντας πως το τοπίο των πρώτων εκλογών – που είναι εξαιρετικά κρίσιμες – είναι υπονομευμένο από ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Έχουμε πει από τώρα, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Γιατί θα πάμε σε δεύτερες εκλογές; Γιατί εμείς θεωρούμε ότι το τοπίο των πρόωρων εκλογών – που είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τους λόγους που έχω εξηγήσει – είναι υπονομευμένη από ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν επιτρέπει την ύπαρξη σταθερών κυβερνήσεων.

Να διευκρινίσουμε δεν ζητάμε αυτοδυναμία γιατί μας απασχολεί αν τα υπουργεία που θα έχουν οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας θα είναι 15 ή 20. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα με τις μη αυτοδύναμες κυβερνήσεις – και σας μιλάει κάποιος που έχει υπάρξει σε δύο κυβερνήσεις συνεργασίας υπουργός – είναι ότι στην πολιτική δυσκολία, ο ασθενέστερος εταίρος τείνει να φεύγει, άρα δημιουργείται πολιτική αστάθεια.

Η πρότασή μας λοιπόν, είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και βεβαίως αυτό θα κριθεί αφού έχουμε τελειώσει με την υπονόμευση της απλής αναλογικής».

Έφη Αχτσιόγλου: Οι προοδευτικές δυνάμεις να αποφασίσουν

Η κυρία Αχτσιόγλου μίλησε σχετικά με το ποιες είναι οι προοδευτικές δυνάμεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και ποιοι «αποκλείονται» από τις δυνάμεις αυτές.

Τόνισε πως σε ό, τι αφορά το ζήτημα των συνεργασιών, αυτό κρίνεται επί πολιτικών προγραμμάτων. «Επιδιώκουμε να υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας. Θεωρούμε ότι αυτό που ο κ. Βορίδης ονομάζει υπονόμευση είναι η καλύτερη έκφραση της λαϊκής βούλησης», είπε.

Όπως ισχυρίστηκε η κ. Αχτσιόγλου, μπορεί η Νέα Δημοκρατία να θέλει να παίρνει 30% και να κυβερνά με αυτοδυναμία, αλλά αυτό, δεν αποτελεί ούτε αποτύπωση της δημοκρατικής αρχής, ούτε αποτύπωση κάποιας πραγματικής λαϊκής βούλησης.

«Κυβέρνηση λοιπόν συνεργασίας επί προγραμματικών θέσεων, χωρίς προνομιακούς συνομιλητές και χωρίς αποκλεισμούς, επί συγκεκριμένων θέσεων και προγραμμάτων. Αυτή την κυβέρνηση, αυτό το σχηματισμό εμείς θα το επιδιώξουμε. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και θα ανοίξει αυτό τη δυνατότητα για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο.

Από εκεί και πέρα και οι υπόλοιπες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, θα έχουν ένα αμείλικτο δίλημμα να απαντήσουν, θα πρέπει να αποφασίσουν και θα λάβουν και το κόστος αυτής της απόφασης. Αν θα επιτρέψουν να υπάρχει μια συνέχεια σε αυτή την κυβέρνηση, τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τους όρους που λειτουργεί, που παράγει την ανασφάλεια στην κοινωνία των πολιτών ή θα πάρουν την απόφαση να στηρίξουν μια προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο».

Τόνισε μάλιστα πως δεν μπορούν να κρατούν ίσες αποστάσεις, οι δυνάμεις που χαρακτηρίζονται ως προοδευτικές.

Δημήτρης Μάντζος: Με άλλον πρωθυπουργό η επόμενη κυβέρνηση

Ο Δημήτρης Μάντζος, μίλησε για το αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, αφού ο κύριος Ανδρουλάκης έχει χαρακτηρίσει τους δύο πολιτικούς ως «ακατάλληλους» αλλά και από ποιους θα αξιολογηθεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης μετά τις εκλογές.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση του κ. Ανδρουλάκη ο κ. Μάντζος είπε πως όποιος βρίσκεται στην πολιτική, όπως και κάθε ένας από εμάς, κρίνεται και αξιολογείται για τη δουλειά του.

Είπε πως ο κύριος Τσίπρας, έχει ήδη αξιολογηθεί ως ένας αποτυχημένος πρωθυπουργός το 2019 και ο κ. Μητσοτάκης θα αξιολογηθεί σε σαράντα έξι μέρες, ως ένας αποτυχημένος πρωθυπουργός, με την υποχώρηση των ποσοστών του.

«Ο κύριος Ανδρουλάκης όμως, είναι ο αρχηγός ενός κόμματος το οποίο αξιολογείται ως ένα δυναμικό κόμμα που μπορεί να δώσει προοπτική στον λαό. Άρα η ερώτηση για την αξιολόγηση τελικά είναι στις πόσες ήττες και στα πόσα μείον ποσοστά θα πρέπει να αξιολογηθεί ο κύριος Μητσοτάκης από τα δικά τους κόμματα», τόνισε.

Εξήγησε πως: «Όσον αφορά κάτι που ακούστηκε, όχι δεν είναι δύο οι προτάσεις, είναι τρεις. Η τρίτη είναι η ανατροπή των προηγούμενων δύο. Το δίλημμα Τσίπρας – Μητσοτάκης, Μητσοτάκης – Τσίπρας, είναι ένα δίλημμα το οποίο παγιδεύει τους πολίτες σε ένα αδιέξοδο» και συμπλήρωσε πως: «Ο λαός στις επόμενες εκλογές έχει το δικαίωμα, πρώτον να συμμετέχει, δεύτερον να ανατρέψει με την ψήφο του και τρίτον να διαμορφώσει συνθήκες ευημερίας, αισιοδοξίας και δυναμικής. Εμείς αυτό αποβλέπουμε και το κάνουμε με πρόγραμμα, όχι με λογιστικές αλχημείες και όχι με συνθήκες λογιστηρίου».

Σχετικά με τα κόμματα με τα οποία μπορεί να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μάντζος ανέφερε πως: «Eπιμένουμε στην ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση να έχει άλλον πρωθυπουργό. Κανέναν από τους δύο, οι οποίοι απέτυχαν με τα συστήματα τους να λύσουν τα αδιέξοδα των πολιτών.

Οι προγραμματικές συγκλίσεις λοιπόν πρέπει να γίνουν με ειλικρίνεια πάνω στο πρόγραμμα. Αν συμφωνούν στις δικές μας προγραμματικές συγκλίσεις και ο κ. Μητσοτάκης για παράδειγμα, συμφωνεί να κάνουμε διερεύνηση των υποκλοπών χωρίς καταχρηστική επίκληση του απορρήτου στη Βουλή ή αν ο κ. Τσίπρας συμφωνεί να καταργήσουμε την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, εδώ είμαστε!»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος