Εκπρόσωποι κομμάτων στην ΕΡΤ – Οι θέσεις τους για τα εκλογικά διλήμματα

Με ερωτήσεις γύρω από τα εκλογικά διλήμματα συνεχίστηκε η εκπομπή της ΕΡΤ «Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά που φιλοξένησε απόψε (6/4) τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, την τομεάρχη οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έφη Αχτσιόγλου και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μάντζο. Ερωτήσεις έθεσαν επίσης οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Κοτταρίδης και Λήδα Μπόλα.

Μ. Βορίδης: Υπάρχουν και διλήμματα και συγκρίσεις κρίσιμες

Ο κ. Βορίδης κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση της δημοσιογράφου Λήδας Μπόλα σχετικά με το σε ποια βάση μπορούν να κάνουν οι πολίτες σύγκριση για τις τετραετίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κι αν είναι συγκρίσιμες τόνισε ότι «Εγώ νομίζω ότι είναι απολύτως συγκρίσιμες και μάλιστα είναι συγκρίσιμες σε πάρα πολλά επίπεδα. Ένα πρώτο επίπεδο είναι η σύγκριση ανάμεσα σε προγραμματικές κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, μεταναστευτική πολιτική μπορεί κανείς εύκολα να συγκρίνει – και εκεί δεν είχαμε μνημόνιο – είχαμε μια πραγματικότητα. Ποια ήταν πραγματικότητα; 2019 τα νησιά βουλιάζουν. Σήμερα αυτό έχει γίνει μια αποτελεσματική διαχείριση, ακριβώς γιατί υπάρχει μια συνετή περιοριστική μεταναστευτική πολιτική. Ο φράχτης, ο οποίος έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα παρεμπιπτόντως και είναι πολύ χρήσιμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η πολιτική της αποτελεσματικής φύλαξης των θαλασσίων συνόρων είναι άλλες πολιτικές.

Η οικονομική πολιτική. Η οικονομική πολιτική, συμφωνώ επί μνημονίου είχε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά εκεί υπήρχαν επιλογές για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αν θα τις κάνεις από τα έξοδα, αν θα τις κάνεις από τα έσοδα, αν θα τα κάνεις από τη φορολογία με την αύξηση της φορολογίας και το τσάκισμα της μεσαίας τάξης ή όχι, όπως και οι αναπτυξιακές πολιτικές που ακολουθήσαμε εμείς επίσης έχουν επιλογές. Θα μπορούσες να τις κάνεις με μια λογική αύξησης της εσωτερικής ζήτησης, δηλαδή μια εύκολη πολιτική αύξησης των μισθών. Επιλέξαμε τη μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση των επενδύσεων. ‘Οπως για παράδειγμα στα ζητήματα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Από τη μια μεριά έχεις ένα σχέδιο το οποίο λέει ότι θα κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ και θα αντιμετωπίσω την ενεργειακή κρίση με χαμηλά τιμολόγια τα οποία προφανώς θα δημιουργήσουν τεράστιες ζημιές στη ΔΕΗ. Εμείς κάναμε μια άλλη επιλογή. Κάναμε την πολιτική του να ανακτήσουμε ουσιαστικά ποσά από τους παρόχους και έτσι να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία. Άρα η αλήθεια είναι ότι αντιπαρατίθενται δύο προγράμματα. Στην άμυνα. Στην άμυνα είχαν γίνει συγκεκριμένες επιλογές και γίνονται συγκεκριμένες επιλογές. Εμείς είπαμε ενίσχυση των αμυντικών προγραμμάτων, ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών και σήμερα συζητάει για αναδιαπραγμάτευση. Άρα ναι, υπάρχουν και διλήμματα και συγκρίσεις κρίσιμες».

Ε. Αχτσιόγλου: Το δίλημμα είναι καθαρό – Έχει να κάνει με το αν επιθυμούμε να παραμείνουμε σε μια χώρα η οποία παράγει αδικίες

Η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «Πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες ξέρουν πάρα πολύ καλά τι είναι αυτό που ζουν. Και αυτό που ζουν είναι πολύ μακριά από αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να τους παρουσιάσει ότι ζουν εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια Και ακόμη το ακούσαμε ακόμη μια φορά σήμερα. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Οι πολίτες ξέρουν ότι έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανασφάλεια σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία και πραγματικά ανησυχούν αν θα μπορέσουν να βρουν προσωπικό σε ένα έκτακτο περιστατικό για το παιδί τους ή για τον πατέρα τους για τη μητέρα τους. Οι πολίτες ξέρουν ότι χιλιάδες στην πραγματικότητα παιδιά έμειναν εκτός πανεπιστημίων για να μπορέσουν να δοθούν δικαιώματα στα κολέγια και άρα να υπάρχει στην πραγματικότητα μια προνομιακή μεταχείριση εκείνων των παιδιών τα οποία μπορούν να έχουν ένα παραπάνω εισόδημα από την οικογένειά τους. Οι πολίτες ξέρουν ότι ζουν ένα καθεστώς απόλυτης αδικίας. Οι πολίτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να βρουν λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα αν δεν έχουν κάποια δυνατότητα επαφής με το πελατειακό σύστημα που έχει χτίσει η Νέα Δημοκρατία. Διότι το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη είναι το σύγχρονο βαθύ κράτος. Επομένως οι πολίτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό που ζουν και νομίζω ότι το βάρος στην απόφασή τους θα είναι αυτό που ζουν και όχι αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση να τους παρουσιάσει ότι ζουν. Αν με ρωτάτε αν η Νέα Δημοκρατία κάνει προπαγάνδα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάνει προπαγάνδα, αλλά θεωρώ ότι δεν περνάει αυτό απέναντι στους πολίτες που βιώνουν μια πάρα πολύ σκληρή πραγματικότητα. Επομένως στις επόμενες εκλογές το δίλημμα είναι καθαρό και έχει να κάνει με το αν επιθυμούμε να παραμείνουμε σε μια χώρα η οποία παράγει αδικίες και διευρύνει ανισότητες και δίνει προνόμια σε λίγους την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα καταπιέζεται ή θέλουμε να περάσουμε σε μια χώρα η οποία έχει δυνατότητες για να φτιάξει ένα μέλλον δικαιοσύνης για όλους.».

Δ. Μάντζος: Ή θα αναπαράξουμε ένα κράτος λάφυρο για λίγους ή θα δημιουργήσουμε ένα κράτος εγγυητή της ευημερίας των πολλών

Ο Δημήτρης Μάντζος ανέφερε ότι «Κάθε πολιτική επιλογή της πολιτικής ιστορίας του ΠΑΣΟΚ ήταν απολύτως δικαιολογημένη στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελήφθη η απόφαση. Οδυνηρές αποφάσεις οι οποίες κόστισαν. Αναλάβαμε μεγάλο κόστος ακόμα και για αμαρτίες που δεν ήταν του ΠΑΣΟΚ και προφανώς αυτό το έχει πιστώσει ή χρεώσει η ιστορία και γράφει η ιστορία ακόμα και στις μέρες μας. Η αξιοπιστία, η συνέπεια και η ειλικρίνεια είναι αρετές που κερδήθηκαν με αγώνα, με κόστος και πραγματικά οδυνηρές θυσίες από αυτή την παράταξη που μόνη της κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη και στην προοπτική ενός καλύτερου αύριο. Και ακριβώς σε αυτή την προοπτική ενός καλύτερου αύριο θέλω να έρθω και για το ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων και του διλήμματος διότι με ρωτήσατε με ποιον είμαστε πιο κοντά. Εγώ θα πω ότι είμαστε πιο κοντά με τους πολίτες, με την κοινωνία, γιατί το δικό μας κίνημα είναι ένα άλλο κόμμα. Είναι από άλλο υλικό φτιαγμένο. Είναι ένα κόμμα το οποίο έχει αποδείξει ότι μπορεί και να αλλάξει την Ελλάδα και να την κρατήσει στο σωστό δρόμο μέσα από τις κρίσεις και να εγγυηθεί καλύτερες ημέρες για τους ευάλωτους συμπολίτες. Σήμερα οι πολίτες μας αισθάνονται απροστάτευτοι, απροστάτευτοι στη ζωή και την υγεία τους. Το είδαμε με οδυνηρό τρόπο και στα Τέμπη, μέσα από την εγκατάλειψη των υποδομών και των μεταφορών μέσα από την αποδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρά τη μεγάλη πανεθνική κρίση. Το είδαμε και το βλέπουμε καθημερινά στην οικονομία της καθημερινότητας, απροστάτευτοι από τη δόση του δανείου, απροστάτευτοι στο υψηλό ενοίκιο, απροστάτευτοι από τους πλειστηριασμούς. Αυτή λοιπόν η προστασία των πολιτών, αυτή η καλύτερη προοπτική, η εγγύηση του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών είναι τελικά το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Ή θα αναπαράξουμε ένα κράτος λάφυρο για λίγους ή θα δημιουργήσουμε ένα κράτος εγγυητή της ευημερίας των πολλών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος