Εκλογές πρότεινε ο Κ. Σημίτης μετά από 13 χρόνια τηλεοπτικής σιωπής (video)

Την εκτίμηση ότι η χώρα διέρχεται έκτακτη κατάσταση και ότι η λύση είναι εκλογές και όχι σύνθεση κυβέρνησης από την παρούσα βουλή διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός  Κώστας Σημίτης  σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Υποστήριξε τη θέση του λέγοντας «χρειάζεται μια πλειοψηφία που δεν θα φοβηθεί να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται για να βγει η Ελλάδα από τηn κρίση». Προσέθεσε ότι η συνεργασία των κομμάτων δεν οδηγεί σε αξιόπιστη λύση διότι επι της ουσίας γίνεται χωρίς την ύπαρξη προγράμματος.

Διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα «ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο και δεν αντιμετωπίζεται με καταγγελίες, μισαλλοδοξία και εξεταστικές επιτροπές, γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρούς εισπράττει εχθρούς».

Στα ζητήματα της αξιολόγησης τόνισε ότι είναι λάθος η άποψη να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στις ευρωπαϊκές χώρες -«γιατί δεν θα είναι καλύτερες οι συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά- ενώ χωρίς περιστροφές εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο Grexit.

«Οι συνθήκες είναι κακές, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει σχέδιο. Φοβάμαι ένα ατύχημα από τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός. Επέκρινε και τους δανειστές λέγοντας ότι έπεσαν έξω σε προβλέψεις τους και πως είναι υπερβολικό να ζητούν πλεόνασμα 3,5%.

Ο κ.Σημίτης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την αντίληψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σχετικά με την αξιολόγηση και τα δύσκολα ζητήματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις, για τις οποίες επεσήμανε πως στην ουσία ζητάει να ανακληθεί η ρύθμιση του 2012 για τις συλλογικές συμβάσεις τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες αλλά εκτίμησε ότι επι της  παρούσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Τοποθέτησε την επαναφορά τους «όταν σταματήσουν τα προγράμματα προσαρμογής της οικονομίας και οι εργοδότες πρέπει να εκπροσωπούν όλους τους εργοδότες και τα συνδικάτα το ίδιο».

Σχολίασε, επίσης, την άποψη της κυβέρνησης για το χρέος, τονίζοντας πως το τι και το πότε θα γίνει προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο και συνεπώς, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «κοροϊδεύει τον κόσμο κάνοντάς το κεντρικό ζήτημα».

Επικαλούμενος στοιχεία της EUROSTAT, χαρακτήρισε ψέμα ότι η κρίση οφείλεται στην οικονομική πολιτική της δικής του οκταετούς διακυβέρνησης, αλλά προήλθε από τη οικονομική διαχείριση της ΝΔ 2004-2009, προσθέτοντας μάλιστα ότι η απογραφή της το 2005 ήταν εξευτελισμός για την Ελλάδα, καθώς το 2006 δικαιώθηκε ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρωθυπουργός  άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Παπανδρέου πως δεν είχε σχέδιο, όταν το 2010 αντί να ζητήσει οικονομική συνδρομή έλεγε «θέλουμε μόνο ηθική υποστήριξη» .

Ό κ. Σημίτης υπερασπίστηκε την απόσυρση του νομοσχεδίου  Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, εξηγώντας ότι θα προκαλούσε ζημιά στη χώρα αν επέμενε, αφού ήταν σε εξέλιξη η είσοδος στο ευρώ και η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην υπόθεση των Ιμίων υπενθύμισε ότι η κρίση αποσοβήθηκε έπειτα από τηλεφώνημα που δέχθηκε ο ίδιος και ο Τούρκος πρόεδρος από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον και εκτίμησε ότι στις μέρες μας ενδέχεται να μην επαναληφθεί ανάλογη κίνηση από τον πρόεδρο Τραμπ και συνέστησε  να αποφευχθεί η ένταση με την γείτονα.  Τέλος για την κεντροαριστερά διατύπωσε την θέση πως πρέπει να ενωθεί και να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας με ενιαίο πρόγραμμα, με νέα ηγεσία χωρίς να αποκλείονται οι παλιοί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Eurokinissi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος