Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το ενδιαφέρον στραμμένο στις συμμαχίες (video)

Στο ρυθμό της επόμενης μέρας κινείται το Κίνημα Αλλαγής και στη “μονομαχία” Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου την ερχόμενη Κυριακή, μετά τη μάχη του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών. Στο κόμμα επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για την προσέλευση στη διαδικασία, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος, τρίτος σε ψήφους, θα ανακοινώσει την Τρίτη τον υποψήφιο που πρόκειται να στηρίξει.

Τα αποτελέσματα (ενσωμάτωση στο 96,6%)
36,75% Νίκος Ανδρουλάκης
27.96% Γιώργος Παπανδρέου
26.11% Ανδρέας Λοβέρδος
3.27% Παύλος Χρηστίδης
2.98% Χάρης Καστανίδης
2.93% Παύλος Γερουλάνος

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, για ενότητα και πολιτική αυτονομία».

«Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το επίδικο, πλέον, προς τα πού θα κινηθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι τους.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Θα πάρω θέση και τώρα. Πρέπει όμως να μιλήσω με τους συνεργάτες μου, πρέπει να μιλήσω με τους βουλευτές που με στήριξαν και μέσα στη μέρα ή αύριο θα πω ότι εγώ θα πάω να ψηφίσω αυτόν».

Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

«Από τους 7000 ψηφοφόρους που υπέγραψαν την δική μου υποψηφιότητα, δεν είναι άνθρωποι που περιμένουν από τον άνθρωπο που ψήφισαν να τους πει. Το προβάδισμα είναι σαφέστατα μεγάλο, από κει και πέρα έχουμε δει ανατροπές», τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε τις διαδικασίες και δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί οργανισμοί, να μη μένουν περίκλειστα, αλλά να απευθύνονται στην κοινωνία για κορυφαία ζητήματα, όπως είναι αυτό της ανάδειξης της ηγεσίας τους, κάτι που μέχρι στιγμής στην ελληνική πολιτική ζωή κάνει η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ».

Χωρίς σχόλιο για τα αποτελέσματα, αλλά με αιχμές για τις δημοσκοπήσεις, η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ένα φαινόμενο που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας: ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Την ικανοποίησή τους από τη μεγάλη προσέλευση εκφράζουν στελέχη του κόμματος. Συνολικά ψήφισαν σχεδόν 270 χιλιάδες φίλοι και μέλη του κόμματος.

«Αυτή η μεγάλη συμμετοχή σφραγίζει την αυτόνομη πορεία και την ανάγκη αυτός ο χώρος να είναι ισχυρός, χωρίς να γίνει το παρακολούθημα είτε του ενός είτε του άλλου», δήλωσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι καταγράφηκαν ακόμα και 500 ψήφοι ανά λεπτό.

Ο δεύτερος γύρος

Με βάση το Μεγάλο ποσοστό της διαφοράς, δύσκολο να γίνει η ανατροπή.
Παράμετρος η συμμετοχή: πόσοι εκ των 270 χιλιάδων του α΄γύρου θα πάνε να ψηφίσουν στον β.

Ερώτημα η δεξαμενή των ψηφοφόρων του Α. Λοβέρδου που πήρε 26% πού θα κατευθυνθούν.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι την Τρίτη 7/12 θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του ενώ τόνισε ότι το μήνυμα της κάλπης είναι η ανανέωση και πολίτικοι αναλυτές εκτιμούν ότι φωτογραφίζει τον Ν. Ανδρουλάκη.

Έχει συσκέψεις με βουλευτές και στελέχη που τον στήριξαν και θα πάρει θέση αύριο.

Τα ξημερώματα Kυριακή προς Δευτέρα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον κ. Λοβέρδο και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μια ακόμη επικοινωνία τη Δευτέρα.

Οι ψηφοφόροι που επηρεάζει προσωπικά ο Παύλος Χρηστίδης, από τον χώρο της νεολαίας είναι πιθανό να κατευθυνθούν προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και ένα μέρος των “Γεννηματικών” που τον ψήφισαν προς τον Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Χρηστίδης λέει ότι θα πάρει θέση όταν θα έρθει η ώρα.

Οι πολίτες που ψήφισαν Χάρη Καστανίδη που απευθυνόταν στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να κατευθυνθούν προς τον κ. Παπανδρέου.

Ο Παύλος Γερουλάνος ως πρώην στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου να ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Όλα θα κριθούν από το πόσοι και πόθεν προερχόμενοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν τη δεύτερη Κυριακή.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Λίνα Μπεθάνη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος