Τα σενάρια των επερχόμενων εκλογών – Τι λένε στην ΕΡΤ Βαρβιτσιώτης, Δραγασάκης, Οικονόμου

Η χώρα μετρά πλέον αντίστροφα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και σε ακριβώς ένα μήνα από σήμερα θα στηθούν οι κάλπες με τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν ήδη ξεκινήσει τις περιοδείες τους ανά τη χώρα. Τα πιθανά σενάρια των επερχόμενων εκλογών τέθηκαν επί τάπητος στην εκπομπή ΕΡΤALKS με καλεσμένους τους Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Γιάννη Δραγασάκη και Δημήτρη Οικονόμου.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι μια κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται από τρία κόμματα, τα οποία δεν θα είναι η πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων, χωρίς τη συμμετοχή δηλαδή του πρώτου κόμματος, αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση όχι μόνο της θέλησης του λαού αλλά και της ιστορικής διαδρομής μιας ψήφου και μιας αντίληψης και μιας κουλτούρας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πολιτικό σύστημα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι “υπάρχει το θέμα της τερατογένεσης σε ότι αφορά στο σε τί συγκλίνουν αυτές οι δυνάμεις μεταξύ τους. Γιατί αν υπήρχαν αυτές οι συγκλίσεις και υπήρχαν προγραμματικές συγκλίσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό και είχαν αποτυπωθεί σε διάφορες ψηφοφορίες στη Βουλή, σε κρίσιμα ζητήματα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ναι, υπάρχουν κάποιες δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν μεγάλες διαφορές και ίσως θα μπορούσαν να βρεθούν μαζί. Εδώ όμως συζητάμε για δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται οι μεν στον αντίποδα του ευρωπαϊκού τόξου, οι δε με μια υπεράσπιση του έργου της πενταετίας 2015 – 2019, η οποία κατ εμέ και νομίζω και για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ήταν μια οδυνηρή εμπειρία. Και υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει συνέχεια σε πολλά κεντρικά ζητήματα το τελευταίο διάστημα βρεθεί με τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας“.

Σε ερώτηση για τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2011 – 2015 απάντησε ότι ήταν μια περίοδος βαθιάς κρίσης κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν άντεξε να πάει παραπέρα μόνο του το δρόμο των μνημονίων και μια περίοδος στην οποία αισθανθήκαμε ότι διακινδυνεύει η βασική κατάκτηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Από πλευράς του ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι έχει χρέος να συμβάλλει στο “να ακούσει ο κόσμος τις προτάσεις των κομμάτων και όχι αυτά που νομίζει ο κύριος Μητσοτάκης ότι είναι προτάσεις των κομμάτων. Έτσι λοιπόν εμείς ξεκινάμε με αφετηριακή διαπίστωση πού βρισκόμαστε ως χώρα. Και λέμε λοιπόν ότι έχουμε πολύ βαριά κληρονομιά Μητσοτάκη. Ακούτε διάφορα ψεύδη κλπ. Η πραγματικότητα ποια είναι. Έχουμε 50 δισεκατομμύρια επιπλέον χρέος. 356 δισεκατομμύρια ήταν το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2019, 406 είναι τώρα, αύξηση 50 δισεκατομμύρια χρέος. Αυτό το οποίο θέλω να ακούει ο ελληνικός λαός είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που όπως και αν μετρήσουμε το χρέος μας είμαστε η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης. Άρα το να αγνοείτε αυτό το πρόβλημα να συγκαλύπτεται, εμένα μου θυμίζει την περίοδο πριν από το 2009, πριν από το 2010 που και τότε έλεγαν ότι η χώρα είναι θωρακισμένη και μετά ήρθε ο ουρανός σφοντύλι“.

Η κυβέρνηση που θα αναλάβει μεθαύριο θα έχει ορισμένες υποχρεώσεις, ορισμένα προβλήματα. Εγώ θεωρώ ότι ο λαός πρέπει να έχει επίγνωση των προβλημάτων και των πιθανών λύσεων των προβλημάτων. Πρώτο πρόβλημα ένα το χρέος που είναι αυξημένο κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Εγώ λέω ότι πρέπει να ανησυχούμε διότι το χρέος, όπως και αν μετριέται, η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Δεύτερο πρόβλημα, ενώ κατακρεουργήθηκαν οι μισθοί και μας έλεγαν ότι με τη μείωση μισθών δεν θα είχαμε πρόβλημα στο έλλειμμα, δεν θα είχαμε έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, διαπιστώνουμε ότι οι εισαγωγές αυξάνονται γρηγορότερα. Διότι το παραγωγικό μοντέλο που έχουμε είναι τέτοιο που δεν εξασφαλίζει ισορροπία στις εξωτερικές μας συναλλαγές”. Δεύτερο πρόβλημα λοιπόν, το οποίο δεν συζητείται από τους πολιτικούς, άνοιξε μια συζήτηση. Η Τράπεζα της Ελλάδος πρόσφατα” πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.

Το σχήμα είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους οι οποίοι βαίνουν αυξανόμενοι. Έχει δέκα χρόνια όπως είπατε, διάδρομο ασφαλείας που εξασφαλίστηκε με την έξοδο από τα μνημόνια, τη ρύθμιση του χρέους που κάναμε, που μετατράπηκαν τα επιτόκια από κυμαινόμενα σταθερά σε χαμηλό επίπεδο. Κι έχουμε κι ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Το πολιτικό λοιπόν πρόβλημα που έχουμε ως κοινωνία είναι το εξής: Εάν συνεχίσουμε τη σημερινή πολιτική, εγώ με όλη την ευθύνη λέω στον ελληνικό λαό ότι θα είμαι πάρα πολύ ανήσυχος. Εν όψει λοιπόν αυτού, ενόψει αυτού τι λέμε: Ότι η χώρα αυτή χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρείας προοδευτικής προγραμματικής συνεργασίας ευρείας. Διότι η φύση των προβλημάτων που περιγράφουμε απαιτούν συναινέσεις ευρύτερες κλπ. Άρα μιλάμε για μια κυβέρνηση ευρείας προοδευτικής συνεργασίας, μακράς πνοής. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλάνε για μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού περιορισμένης μειοψηφίας. Ο κ. Βενιζέλος τις ονομάζει αυτές τις κυβερνήσεις κυβερνήσεις ανοχής. Εγώ και προσωπικά και ως κόμμα έχουμε πάρει θέση ενάντια σε αυτές τις κυβερνήσεις” δήλωσε.

Σε ερώτηση του κ. Βαρβιτσιώτη για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να σχηματίσει κυβέρνηση ως δεύτερο κόμμα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ελληνικό, ο οποίος θα μας ψηφίζει είναι: Ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να αγωνιστούμε, να προσπαθήσουμε να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ευρείας βάσης και μακράς πνοής για να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο πρώτον θα ανακουφίσει άμεσα τον κόσμο από τα οξύτατα προβλήματα και δεύτερον θα βάλουμε τις βάσεις για μια μακροχρόνια πολιτική μετασχηματισμού του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου“.

Κληθείς να απαντήσει, αν ο κ. Ανδρουλάκης στην περίπτωση που – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, θα συνεργαζόταν με τον κ. Μητσοτάκη, ο Δημήτρης Οικονόμου είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος. “Αν πάρει η Νέα Δημοκρατία 29% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, είναι κυβέρνηση νικητών το 29% του κυρίου Μητσοτάκη;”, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτίμησε πως η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012-14 “δεν πήγε πολύ καλά” προσθέτοντας πως έφερε την τερατογένεση “της κυβέρνησης της Αριστεράς με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο που ούτε αυτή πήγε καλά“.

Το λέω διότι όσο φέρνουμε το πολιτικό σύστημα και φέρνουμε τον ελληνικό λαό προ τετελεσμένων και σε αδιέξοδα, δημιουργούνται γεγονότα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα που έχει ελληνική κοινωνία, αλλά όντας σε αδιέξοδο πηγαίνουμε σε συνεχείς κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Αυτή τη στιγμή λοιπόν πρέπει να μην έχουμε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Πρέπει να έχουμε κυβερνήσεις δημιουργίας, ανάτασης και ανατροπής πολιτικών που φέρνουν την κοινωνία στο αδιέξοδο και δεν το συζητάμε. Γι αυτό συζητάμε μόνο τι θα κάνουν οι 300 στη Βουλή. Οι 300 στη Βουλή λοιπόν πρέπει να υπηρετήσουν τον ελληνικό λαό, να αναγνωρίσουν τα προβλήματα και να βρουν λύσεις”, εξήγησε ο κ. Οικονόμου. Συμφώνησε με τον κ. Δραγασάκη ότι πρέπει να υπάρξει “κυβέρνηση τετραετίας μακράς πνοής“, ενώ κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα πλεονάσματα βγήκαν από το υστέρημα της μεσαίας τάξης και την υπερφορολόγηση.

Συνοψίζοντας, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την άποψη πως πρώτον έγινε “κατανοητό ότι η Νέα Δημοκρατία με τους φόρους τα έχει μπερδέψει [καθώς] άλλο οι συντελεστές και άλλο τι πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του” και δεύτερον, “ότι στο θέμα των επενδύσεων έχουμε ριζικά διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις“.

Ο κύριος Βαρβιτσιώτης θεωρεί επένδυση κάθε ας πούμε – που μπορεί να είναι χρήσιμο – κάθε ας πούμε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Πουλάω σε σένα, ή το real estate, αγοράζονται από κάποιους διαμερίσματα. Εμείς όταν λέμε επένδυση εννοούμε πρωτίστως επενδύσεις που απαντούν στο πρόβλημα της χώρας που είναι η διεύρυνση, η ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας“, τόνισε ο κ. Δραγασάκης και παρέπεμψε “τον κόσμο που ενδιαφέρεται στο ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει και έχει αναρτήσει συγκεκριμένες δέσμες προτάσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, για τα κόκκινα δάνεια, για τη φορολογία, για όλα“.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι από σημερινή συζήτηση αναδείχθηκε “η απόλυτη αβεβαιότητα γύρω από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, [ο οποίος] δεν ξέρει με ποιον θα κυβερνήσει, δεν ξέρει πώς θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν ξέρει ποιους φόρους θέλει να αυξήσει, ποιους φόρους θέλει να μειώσει“.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης νομίζει ότι επειδή έχει κατακτήσει δημοσκοπικά καλύτερη θέση από ότι το προηγούμενό του εθνικό αποτέλεσμα, ότι είναι και ο μεγάλος νικητής της κάλπης. Η χώρα θέλει σταθερότητα, η χώρα θέλει σιγουριά, θέλει να πηγαίνει μπροστά. Δεν μπορεί να μπει σε μία οπισθοδρόμηση για να βρούμε συνταγές που είναι ξεχασμένες στο παρελθόν και δεν πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, παραγωγικοί, να φτιάχνουμε θέσεις εργασίας και να ισχυροποιούμε τη διεθνή μας θέση. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση, ούτε με κυβερνήσεις συνεργασίας οι οποίες δεν εγγυώνται ούτε το σκοπό, ούτε τα πρόσωπα, ούτε τα μέσα, ούτε τους στόχους. Αλλά γίνεται με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη“, κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η κοινωνία χρειάζεται μια ασφαλή αλλαγή πλεύσης από ανθρώπους που μπορεί τη να φέρουν βόλτα, ούτε στα βράχια αλλά ούτε συνέχιση στην ίδια πορεία. Και οι μόνες που εγγυάται αυτή την αλλαγή είναι η σοβαρή ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ“, ήταν η κατακλείδα του κ. Οικονόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ