Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου – Π. Τσαπανίδου: Τι απάντησαν για θέματα θεσμών

«Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι μια δυσάρεστη υπόθεση που δοκίμασε τις αντοχές θεσμών από την πρώτη στιγμή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΝΔ έχει κάνει ό,τι μπορεί για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Δεν κρυφτήκαμε, αναλήφθηκε η πολιτική ευθύνη, απομακρύνθηκαν πρόσωπα, άλλαξαν πράγματα στην ΕΥΠ, είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μην μείνει καμία σκιά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι «αυτός είναι ο σωστός ο τρόπος και όχι να επιδιώκουμε πολιτικές εντυπώσεις πριν την οριστική δικαστική διερεύνηση».

«Γιατί αυτός ο δρόμος που επιδιώκεται, επιδιώχθηκε και άλλες φορές στο παρελθόν επιδιώκεται και τώρα από την αντιπολίτευση, οδηγεί σε συμπεράσματα, που δεν έχουν σχέση με την  αποκάλυψη αλήθειας», είπε ο κ. Οικονόμου και υπενθύμισε περιπτώσεις όπως αυτήν της «κ. Σαββαΐδου που καρατομήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με κατηγορίες οι οποίες οδήγησαν στη συνέχεια τη χώρα μας να πληρώσει πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» ή «τα δέκα πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Νοβάρτις που τα κρέμασαν στα μανταλάκια, τους φωτογράφισαν ως κακούργους για να πάνε στη φυλακή και ούτε ένας από αυτούς δεν παραπέμφθηκε σε δίκη με απόφαση της Δικαιοσύνης».

«Η Δημοκρατία έχει κανόνες και οι κανόνες της Δημοκρατίας πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η θεσμική διερεύνηση, η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, η σωστή δουλειά όλων των αρμόδιων αρχών, δικαστικών, ανεξάρτητων και άλλων, είναι η μοναδική ουσιαστική εγγύηση για να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Και όταν όλα έρθουν στο φως και για αυτήν την περίπτωση, τότε νομίζω δεν θα μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το τι ακριβώς ήταν αυτή η υπόθεση και ποιους ήθελε να πλήξει», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν η απόφαση αποχής του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή είναι μια κίνηση ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους θεσμούς στη χώρα, αφού υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με την ερώτηση και τον τρόπο που τέθηκε, η κ. Τσαπανίδου είπε πως «οΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για ένα θέμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό».

«Δεν είναι απλή υπόθεση αυτό που συνέβη με το θέμα των παρακολουθήσεων. Παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Την μισή Ελλάδα θα έλεγε κανείς και μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να δώσει απαντήσεις πάρα πολλές φορές στη Βουλή, δεν το έκανε, δεν απάντησε. Δεν ξέρουμε δηλαδή μέχρι και σήμερα ποιος ήταν αυτός που παρακολουθούσε, αν παρακολουθεί ακόμα, τι έκανε όλο αυτό το υλικό, το οποίο είχε συλλεχθεί μέσα από τις παρακολουθήσεις τόσων προσώπων που αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν, ήταν υπό παρακολούθηση. Εμένα δεν μου αρέσει η λέξη επισύνδεση. Παρακολούθηση ήταν αυτό που γινόταν και πρέπει να σας πω ότι η αποχή από τις ψηφοφορίες είναι για μας μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη σπουδαιότητα της κατάστασης» τόνισε η κ. Τσαπανίδου.

«Το θέμα των παρακολουθήσεων είναι σοβαρό θέμα που δείχνει ότι η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα δεν λειτουργεί σωστά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΠΣ λέγοντας πως αυτό το θέμα «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου αν συνέβαινε, θα είχε πέσει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα».

«Σας θυμίζω ότι στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε. Γιατί; Γιατί είχε ένα πάρτι 30 ανθρώπων μέσα στη διάρκεια της πανδημίας, όχι γιατί παρακολουθούσε αποδεδειγμένα δέκα τουλάχιστον πρόσωπα και στη συνέχεια δεν άνοιξε μύτη. Και ναι, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, όπως είπε ο κ. Οικονόμου λίγο νωρίτερα. Πείτε μου όμως ένα πρόσωπο που κάλεσε η Δικαιοσύνη για να του ζητήσει τον λόγο. Πείτε μου ένα πρόσωπο που κάλεσε για να εξερευνήσει την υπόθεση, να ερευνήσει την υπόθεση, να πάει παρακάτω. Λειτουργούν σωστά οι θεσμοί λοιπόν σε αυτή τη χώρα; Όχι, είναι η απάντηση. Και είναι επικίνδυνο ακόμη περισσότερο να το συνηθίσουμε αυτό», κατέληξε η κ. Τσαπανίδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ