Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου – Π. Τσαπανίδου στην ΕΡΤ: Τι απάντησαν για τα διλήμματα των εκλογών

Τα διλήμματα των εκλογών έβαλε στο «τραπέζι» ο συντονιστής του ντιμπέιτ και δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς, θέτοντας ανάλογα ερωτήματα στον Γιάννη Οικονόμου, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και στην Πόπη Τσαπανίδου, Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Θέτετε ως δίλημμα των εκλογών την πολιτική σταθερότητα μέσω της αυτοδυναμίας της Νεάς Δημοκρατίας. Ωστόσο, αυτός ο στόχος προϋποθέτει τουλάχιστον διπλή εκλογική αναμέτρηση. Πώς συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα που επικαλείστε το να μπει η χώρα σε μία διαδικασία αλλεπάληλων εκλογών; Κι αν δεν είστε αυτοδύναμοι ούτε στη δεύτερη κάλπη, θα αναζητήσετε τότε κάποια συνεργασία ή θα οδηγήσετε τη χώρα και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;», Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα του κ. Κουβαρά προς τον κ. Οικονόμου.

«Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έχει μπροστά της», τόνισε εξαρχής ο κ. Οικονόμου. «Την Ελλάδα την περιμένει μια κοσμογονία επενδύσεων, χάρη στη δουλειά που έγινε αυτή την περίοδο. Αν καταφέραμε όσα καταφέραμε υπό την πίεση αυτών των κρίσεων, φανταστείτε τι μπορεί να πετύχει η χώρα, τι μπορεί να πετύχει ελληνική κοινωνία χωρίς την πίεση αυτών των κρίσεων μπροστά μας», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα λοιπόν έχει μπροστά της μια κοσμογονία επενδύσεων, μια ευκαιρία να αλλάξει οριστικά πίστα, να συγκλίνει ακόμη περισσότερο με το μέσο ευρωπαϊκό χώρο και ευκαιρία. Αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Τι σημαίνει δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία; Να μην υπάρχει μια κυβέρνηση που θα είναι από τα πρώτα υπονομευμένη από μια ασυνάρτητη εσωτερική συμμαχία που η μόνη της συγκολλητική ουσία είναι το μένος κατά του Μητσοτάκη και το να φύγει η Νέα Δημοκρατία (…) Υπονομευμένη με ατέρμονες εσωτερικές διαβουλεύσεις, χωρίς προγραμματική σύγκλιση, χωρίς πρόταση, χωρίς να έχουμε ακούσει μια ουσιαστική, τεκμηριωμένη, κοστολογημένη κουβέντα για το τι μπορεί να γίνει. Εμείς πιστεύουμε σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν το κρύψαμε, δεν το κρύψαμε ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε την πολιτική σταθερότητα με την απλή αναλογική, γνωρίζοντας ότι επειδή δεν θα κυβερνήσει ο ίδιος δενν πρέπει να κυβερνήσει κανείς». Ο κ. Οικονόμου συνέχισε τονίζοντας: «Σήμερα που μιλάμε, δεν υπάρχει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό που να μη δείχνει ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία δεν θα πετύχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα της επιτρέψει και στη δεύτερη τετραετία της να ενσωματώσει ανθρώπους, ιδέες, απόψεις που δεν προέρχονται από το στενό κομματικό μας χώρο. Άλλωστε αυτό το κάναμε και τώρα, όχι όμως τυχοδιωκτικές συμμαχίες, όχι να αφομοιώσει τυχοδιωκτικές προτάσεις, όχι αναποτελεσματικά σχήματα που δεν σπρώχνουν τη χώρα μπροστά».

«Θέτετε το δίλημμα Δημοκρατία ή εκτροπή. Και λέει ο κ. Τσίπρας ότι πάμε σε εκλογές με ενεργό το κέντρο των παρακολουθήσεων. Από την ώρα που υποστηρίζετε ότι οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω δημοκρατικής εκτροπής, θα αποδεχθείτε το εκλογικό αποτέλεσμα ή μπορεί να το αμφισβητήσετε, ως προϊόν αυτής της εκτροπής;», έθεσε το ερώτημα προς την κ. Τσαπανίδου ο Δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απάντησε το εξής: «Ακούσατε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει κάτι για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος; (…) Τι σημαίνει εκλογική διαδικασία; Ο καθένας μας θα πάει στο εκλογικό τμήμα, θα πάρει το φακελάκι του, θα το ρίξει στην κάλπη, θα υπάρχουν γύρω τριγύρω δικαστικοί αντιπρόσωποι, εκλογικοί αντιπρόσωποι, εφορευτικές επιτροπές, εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουμε σε όλα τα τμήματα δικούς μας ανθρώπους. Είναι δυνατόν αυτή τη διαδικασία να την αμφισβητήσει κάποιος; Ποτέ».

Η κ. Τσαπανίδου συνέχισε: «Μου κάνει εντύπωση (…) η απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη να θέσει ένα τέτοιο θέμα, δηλαδή να μιλήσει για το θέμα αυτό και αναρωτιέμαι γιατί το κάνει. Τι θέλει να πετύχει; Ίσως τον ενοχλεί το γεγονός ότι έχει ανοίξει η κουβέντα αυτή για τις περίφημες εταιρίες χειραγώγησης κοινής γνώμης που έχουν έρθει στην Ελλάδα, που διαφημίζουν ότι από το 2018 ότι έχουν πελάτη τον κύριο Μητσοτάκη (…) Οι ομάδες αυτές – για να το καταλάβουν και όσοι μας ακούνε – μπαίνουν στα σόσιαλ μίντια και στο ίντερνετ, στον καθένα μας ξεχωριστά, βλέπουν τις προτιμήσεις μας και στη συνέχεια μας στοχεύουν με πολιτική διαφήμιση, φυσικά από το κόμμα το οποίο τους πληρώνει. Στην προκειμένη περίπτωση διαφημίζουν ότι συνεργάζονται με τη Νέα Δημοκρατία».

Κλείνοντας, η κ. Τσαπανίδου ανέφερε ότι «Σκέφτομαι δημοσιογραφικά. Αν ο στόχος του κυρίου Μητσοτάκη είναι να απονομιμοποιήσει μια τέτοια κουβέντα θα έπρεπε να μην το κάνει. Θα έπρεπε να είναι από τους πρώτους που θα καταδίκαζε μια τέτοια προσπάθεια. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα και άλλο θέμα η αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου- Π. Τσαπανίδου στην ΕΡΤ: Τι απάντησαν για τα διλήμματα των εκλογών

«Θέτετε το δίλημμα “δημοκρατία ή εκτροπή” και λέει ο κ. Τσίπρας ότι πάμε σε εκλογές με ενεργό το κέντρο των παρακολουθήσεων. Από την ώρα που υποστηρίζετε ότι οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω δημοκρατικής εκτροπής, θα αποδεχθείτε το εκλογικό αποτέλεσμα ή μπορεί να το αμφισβητήσετε ως προϊόν αυτής της εκτροπής; Ο πρωθυπουργός προέβλεψε εδώ στην ΕΡΤ στη συνέντευξη του ότι εκεί αποσκοπείτε: στην αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος» ήταν η δεύτερη ερώτηση που έθεσε ο Γιώργος Κουβαράς στην Πόπη Τσαπανίδου στο πλαίσιο του ντιμπέιτ μεταξύ της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στην ΕΡΤ.

Ακολούθως ρώτησε τον Γιάννη Οικονόμου: «Θέτετε ως δίλημμα των εκλογών την πολιτική σταθερότητα μέσω της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Αυτός ο στόχος, όμως, προϋποθέτει τουλάχιστον διπλή εκλογική αναμέτρηση. Πώς συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα που επικαλείστε το να μπει η χώρα σε μια διαδικασία αλλεπάλληλων εκλογών; Κι αν δεν είστε αυτοδύναμοι ούτε στη δεύτερη κάλπη, θα αναζητήσετε έστω τότε συνεργασίες, ή θα οδηγήσετε τη χώρα σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος