Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου – Π. Τσαπανίδου στην ΕΡΤ: Τι απάντησαν για αυτοδυναμία και εκλογικές συνεργασίες

«Η ΝΔ θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το έχουμε πει έντιμα και καθαρά. Το είχαμε πει από τότε που ψηφίζονταν η απλή αναλογική. Όχι γιατί αυτό είναι το γινάτι μας, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να συνεχίσει ο τόπος να πηγαίνει μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πολύ καθαρά, πολύ έντιμα, πολύ ξεκάθαρα. Και το ξέρει ο κόσμος αυτό, δεν το κρύψαμε», είπε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η ΝΔ στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λάβει την τρίτη εντολή στις εκλογές και ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτιάξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας στα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012.

«Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει από την πρώτη κιόλας κάλπη να διαμορφωθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα έδινε, θα πλησίαζε το ποσοστό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτός είναι εκλογικός μας στόχος με σεβασμό στους πολίτες, με πλήρη ενσυναίσθηση της δυσκολίας της κατάστασης, γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε κανένα ψηφοφόρο στο χέρι, ζητώντας από τον κόσμο να αξιολογήσει το τι κάναμε, ζητώντας από τον κόσμο να μας συγκρίνει», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι «ο δικός μας πήχης δεν είναι η ανεπάρκεια των άλλων».

Ερωτηθείσα αν, στο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος στις εκλογές με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση με το τρίτο και τέταρτο κόμμα – δεδομένου ότι «πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας» – καθώς και το αν αποκλείεει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, η κ. Τσαπανίδου έκανε λόγο για χαοτικές διαφορές εξηγώντας πως η «ΝΔ στοχεύει στους λίγους, στους ισχυρούς και ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα για τις ευάλωτες ομάδες με τα κουπόνια που μοιράζει για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια».

«Από τη μία μας παίρνει τα πολλά από την τσέπη πληρώνοντας την ακρίβεια γύρω μας και μας επιστρέφει ένα μικρό κομματάκι, μας βάζει μάλιστα να μπαίνουμε σε πλατφόρμες, να το ζητάμε το κουπόνι αυτό. Χαοτικές οι διαφορές για να γίνει κάτι τέτοιο» επανέλαβε η κ. Τσαπανίδου και ξεκαθάρισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, δεν θα μπορέσει εκ των πραγμάτων να κάνει κυβέρνηση καθώς «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά όπως λέμε στην πολύ απλή λαϊκή γλώσσα».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα και ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε την κυβέρνηση την προοδευτική με τα άλλα κόμματα που θα ρθουν μαζί μας, έτσι ώστε να φέρουμε την πολιτική αλλαγή στον τόπο».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Τσαπανίδου εξέφρασε τον προβληματισμό της για το ότι ακούει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Οικονόμου τώρα, να μιλούν για την «προσπάθεια αυτή να πάμε ξανά και σε άλλες εκλογές».

«Ξέρετε, οι εκλογές δεν είναι γύρος, δεν είναι κύκλος. Δηλαδή όσοι μας παρακολουθούν, δεν είναι σειρά εκλογών μέχρι να βγει μια κυβέρνηση. Γιατί όσο ακολουθούμε αυτή την προεκλογική περίοδο, τόσο τα γρανάζια της οικονομίας γυρνάνε λίγο πιο αργά, τόσο καθυστερούν τα πράγματα να γίνουν. Είναι αβέβαιη η κατάσταση, δεν παράγεται, έργο, έχουν αφήσει όλοι κάτω τα μολύβια και τρέχουν να εξασφαλίσουν σταυρούς. Δεν είναι δηλαδή εκλογές «άντε να βγάλουμε 5-6 εκλογές για να χαιρόμαστε όλοι να πάμε στο χωριό να ψηφίσουμε». Δεν είναι έτσι», τόνισε η κ. Τσαπανίδου λέγοντας πως αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης με το να «λέει κιόλας δημόσια «ότι εγώ μέχρι να βγάλω αυτοδύναμη κυβέρνηση θα σας πηγαίνω σε εκλογές, μπορεί και σε τρίτες, είναι σαν να εκβιάζει την ψήφο μας».

«Τι είναι αυτό δηλαδή που κάνει τον κύριο Μητσοτάκη να μη σκέφτεται ότι η χώρα χρειάζεται σταθερό περιβάλλον για να μπορέσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να πάει μπροστά; Δεν αντιλαμβάνεται τη δυσκολία; Γιατί πρέπει να εκβιάσει την ψήφο και την αυτοδυναμία του άλλου», αναρωτήθηκε η κ. Τσαπανίδου και εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα φτάσουμε σε δεύτερη κάλπη και πως «στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε πολύ ότι θα είμαστε κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, τις κανονικές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ