Ν. Βούτσης στο Πρώτο: Ρεαλιστική μια κυβέρνηση πολυκομματική με την συμμετοχή ή και την ανοχή κομμάτων, όπως του ΚΚΕ (audio)

Οι προϋποθέσεις που θέτει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό και τα άλλα “εμπόδια” που μπαίνουν από τα αντιπολιτευτικά κόμματα για την δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης, είναι σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκο Βούτση, «προσεγγίσεις που γίνονται ενόψει εκλογών» οι οποίες λειτουργούν για να υπηρετήσουν την ανταγωνιστική διάθεση για την προσέλκυση ψηφοφόρων, όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “Το GPS της Επικαιρότητας” με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Όλα αυτά θα κριθούν εν τοις πράγμασι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. «Και εμείς λέμε ότι προϋπόθεση είναι να βγει ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει χαμένη ψήφος, ο Μητσοτάκης θα πέσει μόνο εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και το πιστεύουμε. Το ίδιο και τα άλλα κόμματα, ενόψει της κάλπης και της προεκλογικής διαδικασίας βάζουν το μάξιμουμ της δικιάς τους οντότητας μπροστά» προσέθεσε.

«Το θέμα είναι τι κρίνει καθένας επί της ουσίας και εννοώ των προγραμμάτων και εγώ πιστεύω ότι είναι αρκετά εύκολο εάν υπάρχει διάθεση να διαμορφωθεί ένα ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης από το σύνολο θα έλεγα των δυνάμεων της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Αυτή η εκτίμησή μου ακουμπά και το Κομμουνιστικό Κόμμα που θα μπορούσε να στηρίξει ενδεχομένως μία κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει, αλλά είναι δικό του πρόβλημα. Αυτό είναι ανοικτό για όλους. Δηλαδή υπάρχουν οι κυβερνήσεις οι πολυκομματικές, εν προκειμένω, μπορεί λοιπόν να είναι μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν, σύμφωνα με τη δικιά μας ανάλυση,  το σύνολο των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ή θα μπορούσε να υπάρξει μία κυβέρνηση η οποία θα στηριχτεί ή θα τύχει της ανοχής με βάση ένα, δύο, τρία σημεία, κομμάτων που δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Δηλαδή, αυτές δεν είναι πατέντες, είναι κυβερνητικές λύσεις» επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση ηττημένων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη, που ταυτίζεται με του κ. Τσίπρα, ότι ηθικά και πολιτικά, αυτό δεν θα ήταν σωστό ακόμα και αν προκύπτουν οι αριθμοί, διότι θα ήταν μία ασθενής λύση.

«Μία στέρεη, βιώσιμη λύση που θα ανοίξει ορίζοντες και θα ανατάξει τη χώρα σε κάποιους κρίσιμους τομείς όπως το κράτος δικαίου, όπου έχουν υπάρξει σοβαρά πλήγματα, μπορεί να εγγυηθεί μόνο μία κυβέρνηση η οποία και στην κοινή συνείδηση του απλού κόσμου θα στηρίζεται καταρχήν στο πρώτο κόμμα και εν προκειμένω στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» δήλωσε ο κ. Βούτσης.

«Το πρόγραμμα κάθε κόμματος είναι η πυξίδα. Για μένα μεγαλύτερη πυξίδα είναι και η παρουσία κάθε κόμματος και η πολιτική που έχει ασκήσει και το αποτύπωμα που έχει αφήσει κυρίως μέσα στο κοινοβούλιο, δηλαδή τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις. Δόθηκε ευκαιρία επειδή και οι δύο περίπου εξάντλησαν την τετραετία, κάθε κόμμα να αφήσει το αποτύπωμά του εν τοις πράγμασι πάνω στα νομοσχέδια για την παιδεία, την υγεία, τον πόλεμο, την ενέργεια, τα πάντα, τους κοινωνικούς τομείς, τα θέματα τα εξοπλιστικά, την εξωτερική πολιτική. Αυτό εγώ το μετράω ακόμα περισσότερο από ό,τι από αυτά που είναι γραμμένα στα κιτάπια των κομμάτων, στα προγράμματα. Και πιστεύω ότι με βάση αυτές τις προσεγγίσεις και τις προτάσεις που γίνανε στην παρούσα τετραετία, γιατί για αυτή μιλάμε, μπορούν πράγματι να υπάρξουν συγκλίσεις ουσιαστικές πάνω σε πολιτικές που να αφορούν τη δημοκρατική αντιπολίτευση, δηλαδή τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης μπορούν να συγκλίνουν σε ένα πρόγραμμα και ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό» είπε αναλυτικά ο κ. Βούτσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ