Μητσοτάκης από «Άγιο Σάββα»: Το ΕΣΥ παρά τις αδυναμίες του πολλές φορές, λειτουργεί σε επίπεδα αξιοζήλευτα


Προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία χαρακτήρισε την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή επίσκεψή του στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Τόνισε πως παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες το σύστημα λειτουργεί σε αξιοζήλευτα επίπεδα και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το πρόγραμμα «Οίκοθεν» που λειτουργεί πιλοτικά στο νοσοκομείο.

Ο «Άγιος Σάββας», είναι το πρώτο αντικαρκινικό νοσοκομείο που έχει ξεκινήσει την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών στο σπίτι σε πρώτη φάση, καθώς το πρόγραμμα λειτουργεί πιλοτικά. Δέκα ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία τους στο σπίτι και στόχος είναι μέχρι τον επόμενο μήνα ο αριθμός αυτός να έχει φτάσει στους 80 ασθενείς.

Στόχος επιπλέον είναι η αποφόρτιση των δομών σε ένα επίπεδο της τάξεως του 30%.

Οι θεραπείες έχουν ξεκινήσει από ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ενώ σύντομα, οι θεραπείες αυτές θα επεκταθούν σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

Συνομιλώντας με τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και με τους γιατρούς και νοσηλευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Οίκοθεν», ο Κυριάκος Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκινάει με ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες.

«Αυτά τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και έχουν ένα πιλοτικό χαρακτήρα, από τη στιγμή που είμαστε πεπεισμένοι ότι λειτουργούν, δεσμευόμαστε, το κράτος δεσμεύεται, να υποστηρίξει αυτά τα προγράμματα με δικά του χρήματα, εφόσον κάποια στιγμή τα χρήματα που προέρχονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις τελειώσουν», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όρισε ως κεντρική προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εφόσον, όπως είπε, οι πολίτες εμπιστευτούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε


Χαίρομαι ιδιαίτερα που το πρόγραμμα «Οίκοθεν» ξεκινάει με πολύ σημαντικές και υψηλές προσδοκίες. Με απλά λόγια να το εξηγήσουμε, η δυνατότητα παροχής φροντίδας νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι, αντί να έρχεται ο ασθενής στο νοσοκομείο, πηγαίνει γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στο σπίτι για να χορηγήσει μια αντικαρκινική θεραπεία. Ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να εξυπηρετεί 80 περιστατικά. Η απόλυτη δέσμευσή μου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον μας εμπιστευθούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες. Θέλω όμως, με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στον «Άγιο Σάββα» να καταλήξω ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αδυναμίες, λειτουργεί. Πολλές φορές λειτουργεί σε επίπεδα τα οποία είναι αξιοζήλευτα και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και να τονίσω και κάτι ακόμα το οποίο νομίζω ότι είναι σημαντικό. Όλα αυτά τα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, έχουν ακριβώς κι ένα πιλοτικό χαρακτήρα. Άρα από τη στιγμή που είμαστε πεπεισμένοι ότι τα προγράμματα αυτά δουλεύουν, είναι δέσμευσή μας ότι τα προγράμματα αυτά θα εξακολουθούν να υποστηρίζονται από το κράτος και όταν οι ευρωπαϊκοί πόροι φτάσουν κάποια στιγμή στο τέλος τους».

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ