Εκλογές 2023: Σε ποιές καινοτομίες οδηγεί η απλή αναλογική – Θ. Διαμαντόπουλος: Δεν υπάρχει ψήφος ανοχής

«Για πρώτη φορά θα καταλάβουν οι ‘Ελληνες τι σημαίνει απλή αναλογική, επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θανάσης Διαμαντόπουλος αν και όπως υπενθυμίζει έχει εφαρμοστεί μόνο σε 8 από τις 67 αναμετρήσεις που έχουν γίνει στα διακόσια χρόνια του εθνικού Δημόσιου Ελεύθερου Εθνικού Βίου. Ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι η ψήφος ανοχής, υπάρχει «μόνο στη δημοσιογραφική αργκό», ενώ τονίζει ότι «η προεκλογική περίοδος σφραγίστηκε από τόνους τοξικότητας, που μάλλον δεν συνάδει στην προοπτική συναινετικής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος, που θα έκανε την Ελλάδα Δανία του ευρωπαϊκού Νότου».


Στις αναμετρήσεις της περιόδου 1989 – 90 που ήταν οι πιο πρόσφατες, η απλή αναλογική δεν παρήγαγε εν πολλοίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα λόγω της δομής του ολικού κομματισμού που υπήρχε τότε. Στις εκλογές του 2023, πρώτη φορά οι Έλληνες θα καταλάβουν την απλή αναλογική και ήδη έχουν καταλάβει από τις αλλοπρόσαλλες αλλαγές στρατηγικής των κύριων πολιτικών φορέων που αναγκαστικά για να βουν τα κουκιά αποφασίζουν αμοιβαίους αποκλεισμούς, αναθεωρούν, ανασκευάζουν κτλ., είπε ο κ. Διαμαντόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Σχετικά με το σενάριο που ονομάζεται κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο καθηγητής ανέφερε «Είναι κάτι ανάλογο με την κυβέρνηση Τζανετάκη ή το 1956 που είχε κατέβει η Δημοκρατική Παράταξη απέναντι στην ΕΔΑ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έλεγε τότε ότι αν κερδίσουμε θα κάνουμε μια εξαιρετικά βραχύβια κυβέρνηση, θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο και θα ξανακάνουμε αμέσως εκλογές. Ήταν δηλαδή κυβέρνηση προσαναπιπλέοτολισμένη σε ένα μόνο σκοπό, σε ένα μόνο αντικείμενο που μόλις περαιώσει θεωρείται ότι έληξε η θητεία της.

Και η αποκαλούμενη κυβέρνηση ανοχής είναι σύμφωνα με τον Θανάση Διαμαντόπουλο, επιπλέον ένδειξη για τις καινοτομίες στις οποίες οδηγεί η απλή αναλογική και «αναγκάζει τους πολιτικούς αρχηγούς να παλινωδούν σε διάφορα σενάρια»

Πρώτα απ όλα δεν υπάρχει ψήφος ανοχής, όπως λέει η δημοσιογραφική αργκό., τόνισε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας:

«Υπάρχει κατά το Σύνταγμα η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, όχι του συνόλου των βουλευτών. Δηλαδή εάν ένα κόμμα αποφασίσει να κάνει αποχή από τις εκλογές για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και έχει 20 βουλευτές θα κριθεί αν η κυβέρνηση παίρνει πλειοψηφία των 280, αν παίρνει 141 και όχι 151 όπως θα ήταν αν ήταν όλοι παρόντες. Το Σύνταγμα λοιπόν απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Δεν υπάρχει ψήφος ανοχής όπως συνήθως λέγεται.


Επιπλέον, είδαμε ότι λόγω του νόμου αυτού της απλής αναλογικής επετράπη να κατέβει ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρών κομμάτων, με αποτέλεσμα τόνοι γραφικότητας ή τοξικότητας να προστεθούν στην ελληνική πολιτική ζωή, πρόσθεσε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Η προεκλογική περίοδος σφραγίστηκε από τόνους τοξικότητας και δεν αναφέρομαι μόνο στα πολιτικά κόμματα, αλλά περισσότερο στην κοινωνία, είπε στη συνέχεια ο καθηγητής. «Αν παρακολουθήσει κανείς το διαδίκτυο, το πιο επίφοβο και χαρακτηριστικό είναι ότι όποιος προσφεύγει είτε από το ένα στρατόπεδο είτε από το άλλο σε ακραίους απαξιωτικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς, αποκτάει μια πλημμυρίδα άπό LIKE».

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος επισημαίνει ότι όταν «ο κόσμος ψηφίζει για να βγάλει κυβέρνηση, οι ψήφοι δεν διαχέονται».

Υπάρχει μια αίσθηση ότι αφού παρέμεινε το όριο του 3% δεν διασπάται περαιτέρω το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι έτσι, διότι υπάρχει απόλυτη συνείδηση ότι σε ένα σύστημα με ισχυρή δοσολογία πλειοψηφικού ο κόσμος ψηφίζει για να βγάλει κυβέρνηση και επομένως οι ψήφοι δεν διαχέονται.

Τι θα γίνει με τις διερευνητικές εντολές εάν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία

Την επόμενη ημέρα των εκλογών, τη Δευτέρα το πρωί ο επικεφαλής του κόμματος που θα αναδειχθεί πρώτο θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή με διάρκεια 1- 3ς ημέρες. Αν δεν υπάρχει ενδεχόμενο σχηματισμού μπορεί να τη δώσει πίσω την ίδια μέρα και ακολουθεί το δεύτερο κόμμα που πάλι μπορεί να κρατήσει τη διερευνητική εντολή 1-3 ημέρες ή να την επιστρέψει για να την παραλάβει το τρίτο κόμμα.

Επειδή οι αριθμοί βγαίνουν πολύ συγκεκριμένα με την απλή αναλογική δεν αναμένεται να εξαντληθεί αυτό το περιθώριο των 9 ημερών συνολικά και η συντόμευση της διαδικασίας μπορεί να φέρει και νωρίτερα την ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου.


Δεδομένη η ορκωμοσία βουλευτών την 1η Ιουνίου και με προσωρινό Πρόεδρο της Βουλής

Την 1η Ιουνίου αναμένεται η ορκωμοσία των βουλευτών που έχουν εκλεγεί στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Βάσει του Κανονισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο πρώτος αντιπρόεδρος ο οποίος ήταν στην προηγούμενη Βουλή δηλαδή ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, θα ασκήσει καθήκοντα προσωρινού προεδρεύοντος της Βουλής υπό την προϋπόθεση πως θα εκλεγεί στην Πρώτη Αθηνών.

Ως προσωρινός αντιπρόεδρος και θα κινήσει τις διαδικασίες της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών και μετά το επόμενο βήμα θα είναι η εκλογή του νέου προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει η δεδηλωμένη, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, το περίφημο 151, το Σύνταγμα προβλέπει διάλυση της Βουλής εντός 48 ωρών.


Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ