Α. Ξανθός στο Πρώτο: Μια κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα ήταν πολιτική τερατογένεση (audio)

Την αισιοδοξία του ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν επί προγραμμάτων και πως αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο.

«Καταλαβαίνω ότι αυτή την περίοδο προφανώς αυτό που πρωτεύει είναι η ανάγκη κομματικής συσπείρωσης, περιχαράκωσης δυνάμεων, καλύτερης δυνατής καταγραφής στις πολιτικές κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Το καταλαβαίνουμε αλλά επίσης βλέπουμε ότι αν δει κανείς την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση αυτήν την περίοδο τα κόμματα, τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, τις αιχμές που αναδεικνύουν, τις προτεραιότητες που θέτουν, θεωρώ ότι προκύπτει ένα με βασικό και λογικό τρόπο ένα πλαίσιο συνεννόησης και μίνιμουμ συγκλίσεων και συνεργασίας. Αφορά τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου. Αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας. Αφορά τα εργασιακά θέματα. Αφορά το κοινωνικό κράτος γενικά, αφορά πάρα πολλές πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών, την αντιμετώπιση εννοείται της ακρίβειας και τις πληθωριστικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης και όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς οδηγούν σε μία πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης όταν φέρνει νομοσχέδια στη Βουλή. Είναι πολύ έντονο αυτό το τελευταίο διάστημα και σε μια σε γενικές γραμμές παραπλήσια, δεν λέω κοινή, προσέγγιση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άρα αντικειμενικά και ρεαλιστικά βλέποντας τα πράγματα αυτή η δυνατότητα υπάρχει. Το θέμα είναι να προκύψουν οι συσχετισμοί και τα αριθμητικά δεδομένα στην επομένη των εκλογών» ανέφερε σχετικά ο κ. Ξανθός.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός με τα τρία κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ξανθός είπε χαρακτηριστικά «αν είναι να μιλήσει κανείς για πολιτική στρέβλωση και πολιτική τερατογένεση, άκουσα αυτόν τον όρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, νομίζω ότι εδώ ακριβώς αρμόζει».

Σχετικά με το μέρος της πρόσφατης ομιλίας του πρωθυπουργού, όπου έκανε λόγο για κυβέρνηση από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο ένα χρώμα, ο κ. Ξανθός  υποστήριξε ότι « το πολύχρωμη σημαίνει μια εκσυγχρονισμένη λογική της αποστασίας και της υφαρπαγής στελεχών από άλλα κόμματα, έχει τεχνογνωσία προφανώς η οικογένεια Μητσοτάκη σ’ αυτό».

«Νομίζω ότι αυτά δεν αφορούν τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πει ότι το διακύβευμα είναι η πρωτιά του στην κάλπη της 21ης Μαΐου που θεωρούμε ότι αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα και την πολιτική πρωτοβουλία να σχηματίσουμε μια βιώσιμη και σταθερή προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα θέσει άλλες προτεραιότητες και άλλη κοινωνική ατζέντα που θα αφορούν τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επιπλέον, ο κ. Ξανθός, κληθείς να σχολιάσει όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης σε προεκλογική του ομιλία και ξεσήκωσαν αντιδράσεις, σημείωσε «έχουμε συνηθίσει την πολιτική χυδαιότητα και μάλιστα από συγκεκριμένους εκπροσώπους αυτής της κυβέρνησης αλλά αρχίζει το πράγμα να γίνεται κωμικό νομίζω και θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει αυτού του τύπου η προσβλητική για τη νοημοσύνη των ανθρώπων αντιπαράθεση».


«Αντιπαρερχόμαστε λοιπόν αυτή την προσπάθεια να δημιουργηθεί και να ξαναζεσταθεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο βεβαίως ήταν πολύ ισχυρό την προηγούμενη περίοδο και πάνω σε αυτό πάτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να επανέλθει και να διατηρηθεί στην εξουσία. Νομίζω ότι τώρα οι εξελίξεις, κοινωνικές και πολιτικές έχουν αλλάξει τελείως, το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό, ιδιαίτερα μετά τα Τέμπη. Υπάρχει ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και μια καθολική απαίτηση να ενισχυθεί η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια του πολίτη. Και απέναντι σε αυτές τις απαιτήσεις των πολιτών νομίζω ότι μπορούν να αντιπαρατεθούν διακριτά προγράμματα, ένα συντηρητικό που οδηγεί στην ενίσχυση των λίγων και ισχυρών και ένα προοδευτικό που προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον» προσέθεσε ο κ. Ξανθός.

Σε σχέση με την χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και προβλέπει ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Ξανθός, ερωτηθείς αν υποψιάζεται προσπάθεια συγκάλυψης, δήλωσε «αυτό δεν είναι υποψία, είναι προφανής σκοπιμότητα και μεθόδευση και επίσης αυτού του τύπου οι ρυθμίσεις και ειδικά αυτή την περίοδο, όταν είναι σε εξέλιξη η έρευνα και η απόδοση ευθυνών, ενισχύουν τη δυσπιστία και την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους χειρισμούς που κάνει αυτή η κυβέρνηση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ