Εκλογές 2023: Υπολογίστε μόνοι σας τις έδρες της 25ης Ιουνίου – Το ertnews.gr σάς δείχνει τον τρόπο

Η ώρα της κάλπης για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου έφτασε και το ενημερωτικό site της ΕΡΤ, το ertnews.gr σάς λύνει όλες τις απορίες για το πώς λειτουργεί ο νέος εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές.

Ακολουθεί ο μεταβλητός πίνακας του ertnews.gr όπου ο καθένας μπορεί να βάλει τα ποσοστά που προβλέπει στην πρώτη στήλη και αυτόματα στη δεύτερη θα υπολογιστούν οι έδρες των κομμάτων.

Το νέο εκλογικό σύστημα -εν αντιθέσει με την απλή αναλογική- προσφέρει, ως γνωστόν, ένα κυμαινόμενο μπόνους στο νικητή των εκλογών. Συγκεκριμένα στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει άνω του 25% δίνει αυτόματα μπόνους 20 εδρών, ενώ όσο μεγαλύτερο (του 25%) είναι το ποσοστό του, του δίνει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισό τοις εκατό, με πλαφόν τις 50 έδρες μπόνους. Κρισιμότατο ωστόσο ρόλο για τον λεγόμενο πήχη της αυτοδυναμίας, παίζουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής. Όσο μικρότερο είναι το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου, τόσο δυσκολότερη είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας, καθώς αυτός πήχης ανεβαίνει.

Ο μεταβλητός πίνακας που προσφέρει το ΕΡΤNEWS σας δίνει τη δυνατότητα να «παίξετε» με τα ποσοστά που προβλέπετε ότι θα πάρουν τα πέντε κόμματα που μπήκαν ήδη στο κοινοβούλιο αλλά και τα άλλα τρία (ΜέΡΑ25, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΝΙΚΗ) που έμειναν εκτός Βουλής.

Η χρήση του είναι πολύ απλή. Γράφετε τα ποσοστά που προβλέπετε στην πρώτη στήλη και ο υπολογισμός των εδρών θα γίνει αυτόματα. Προσοχή: Αν θέλετε να βάλετε ποσοστά και με δεκαδικά νούμερα, χρησιμοποιείστε την τελεία και όχι το κόμμα. Καλούς υπολογισμούς!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος