Εκλογές 2023: Οι υποψήφιοι – σύμβολα της ΝΔ και το νέο «αίμα» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Ανανέωση, συμβολισμοί, άνοιγμα στο κέντρο και έντονο άρωμα γυναίκας είναι τα χαρακτηριστικά των ψηφοδελτίων της ΝΔ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, εν όψει των εκλογών 2023, με το μέσο όρο ηλικίας των υποψηφίων να ανέρχεται στα 44 έτη.

Δυναμική είναι η παρουσία στα γαλάζια ψηφοδέλτια μελών του υπουργικού συμβουλίου που τώρα δεν είναι βουλευτές αλλά στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιοι:

  • Σοφία Ζαχαράκη: Ανατολική Αττική
  • Δόμνα Μιχαηλίδου: Α’ Πειραιώς
  • Νίκος Παπαθανάσης: Βόρειος Τομέας Αθήνας
  • Στέλιος Πέτσας: Ανατολική Αττική
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Α’ Αθήνας
  • Μαρία Συρεγγέλα: Δυτικός Τομέας Αθήνας
  • Χρήστος Τριαντόπουλος: Μαγνησία

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες υπάρχουν πρόσωπα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Μεταξύ αυτών η Φαίδρα Τσαλαχούρη υποψήφια στη Α΄ Αθήνας μαχόμενη δικηγόρος, η οποία με το αναπηρικό της αμαξίδιο δίνει μάχες στα ποινικά δικαστήρια της χώρας.

Είμαι η ίδια άτομο με αναπηρία για αυτό και είμαι παθιασμένη στο να κάνουμε πράγματα. Το κυριοτερο πρόβλημα είναι της φυσικής προσβασιμότητας. Κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο, δεν μπορώ να βρίσκομαι παντού και πάντα οργώνω τις γειτονιές της Αθήνας. Είμαι επιστήμων, είμαι γυναίκα και είμαι συγχρόνως άτομο με αναπηρία. Θέλω να είμαι δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη και να βοηθήσω, έχουμε δικαιώματα, δεν ζητάμε ελεημοσύνη από κανέναν” τόνισε στην ΕΡΤ η κα Τσαλαχούρη.

Πρόσωπο με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι και η κτηνίατρος και μητέρα τριών παιδιών, κάτοικος της Σκοπέλου, Ουρανία Καθηνιώτη, η οποία κατεβαίνει στη Μαγνησία. “Πρέπει να οργανωθούμε σαν κλάδος για διεκδίκηση πραγμάτων από τη στιγμή που τα ζώα συντροφιάς είναι στην καθημερινότητα. Θα έπρεπε να ακουγόμαστε περισσότερο. Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας ήταν θετική και ενθαρρυντική θα έλεγα, το συζητήσαμε ως οικογένεια αλλά ως εκεί. Αυτό που κάνω είναι να ακούω τι θέλει ο συμπολίτης μου” δήλωσε στην ΕΡΤ.

Στη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης κατεβαίνει η επιχειρηματίας Σμαράγδα Σαρδελή. “Είμαι η μοναδική υποψήφια από την Ιθάκη, όλα τα νησιά έχουν τα ίδια προβλήματα, συγκοινωνιακά, υποδομές και απομόνωσης. Υστερούν σε σχέση με τις μεγαλύτερες περιοχές της Ελλάδας. Σε οποιοδήποτε μικρό νησί και να πάτε ο χειμώνας είναι δύσκολος, το καλοκαίρι προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τη ζημιά του χειμώνα. Είμαι πάντα κοντά στα νέα παιδιά και όραμά μου είναι να τα βοηθήσω να μείνουν στον τόπο τους” σημείωσε.

Τη μάχη για τη νέα Βουλή δεν θα δώσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς και οι βουλευτές Γεωργία Μαρτίνου, ο Γιώργος Βαγιωνάς, Χριστόφορος Μπουτσικάκης και Κώστας Τζαβάρας, ενώ υποψήφιος στις Σέρρες θα είναι τελικά ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Θεωρώ ότι ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος από Υπουργός και αναγνωρίζοντας ότι, έχοντας την εποπτεία ενός οργανισμού ο οποίος ήταν, θα έλεγα, ο υπεύθυνος, και αναφέρομαι στον ΟΣΕ, για ένα τραγικό δυστύχημα, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί παραιτούμενος. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα κρίνουν οι πολίτεςτόνισε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αδιανόητο ο Μητσοτάκης να επικροτεί Καραμανλή και όσους έβαλαν το χέρι στο μέλι με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Προτείνουμε στον κ. Μητσοτάκη να ξαναβάλει στα ψηφοδέλτια και τους Πάτση και Νικολάου. Πρώτον, γιατί είναι αδικία να κοπούν μόνο αυτοί και δεύτερον γιατί θα είναι ακόμα πιο σαφές το στίγμα της ΝΔ” σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθεί το σύνολο των ψηφοδελτίων του κόμματος. Μετά από τις υποψηφιότητες του καθηγητή αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Γρηγόρη Γεροτζιάφα στην Α’ Θεσσαλονίκης και της και της ιδρύτριας της Unique Minds Διάνας Βουτυράκου, η οποία το 2018 κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής για τη Δυτική Αττική, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε δύο νέους υποψηφίους τον γνωστό ηθοποιό Μάριο Αθανασίου στο Βόρειο τομέα Αθηνών αλλά και την νεότερη υποψήφια στους συνδυασμούς – 25χρονη Μυρτώ Κοροβέση στην Ανατολική Αττική.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε στον Περισσό, με την πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία θα είναι υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α` Αθήνας.

Κάλεσμα στους Έλληνες του εξωτερικού για να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές απευθύνει η Νέα Δημοκρατία, εξηγώντας ότι η εγγραφή τους στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr θα πρέπει να γίνει μέχρι τη Δευτέρα, για να προλάβουν τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος