Εκλογές 2023: Ο οδικός χάρτης προς την κάλπη

Το επιτελικό κράτος, οι θεσμοί και τα θέματα της καθημερινότητας βρίσκονται στο πεδίο της άτυπης προεκλογικής αντιπαράθεσης που οξύνεται όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες. Πάντως, στην καθιερωμένη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός τονίζει πως οι πολίτες περιμένουν λύσεις και έργα και όχι στείρες αντιπαραθέσεις. Οι αρχηγοί συνεχίζουν τις περιοδείες τους και ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη Σπάρτη επέμεινε στην θέση του για κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία δεν θα είναι πρωθυπουργός ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας.

Ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός

Βήμα βήμα ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους τα κομματικά επιτελεία, ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την προσφυγή στις κάλπες του Μαΐου με τους τόνους της αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν κατακόρυφα.

«Οι πολίτες περιμένουν λύσεις από τα κόμματα και όχι στείρες αντιπαραθέσεις», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο του καθιερωμένου εβδομαδιαίου απολογισμού του κυβερνητικού έργου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι για τον Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ε.Ε.

Η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και η αξιοκρατία αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη Σπάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απάντησε στην κριτική που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες για τους όρους συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Tο μέτωπο της οικονομίας τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν το σταθερό στόχο της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.

Στο θέμα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «εκτός από δόλιος κακοπληρωτής είναι και “ξεχασιάρης”», ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης μιλά για στοχοποιημένη επίθεση στο πρόσωπό του.

Η πολιτική πόλωση θα συνεχίζεται όσο πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές του Μαΐου.

Ο οδικός χάρτης των κομματικών επιτελείων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ

Εκσυχρονισμό, οικονομία και ασφάλεια προτάσσει η νέα Δημοκρατία

Το διακύβευμα της κάλπης μετατοπίζεται από τη ΝΔ πιο εμφατικά στον εκσυγχρονισμό του κράτους, την οικονομία, την ασφάλεια αλλά και το στόχο για καλύτερους μισθούς για όλους με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι προϋπόθεση για να επιτευχθούν αυτά είναι μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση διεκδικώντας στις εκλογές την αυτοδυναμία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά νέο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια με την επίσκεψή του τη Δευτέρα (27/3) στο νομό Φθιώτιδας, δίνοντας έμφαση στα έργα υποδομής με εξασφαλισμένα κονδύλια από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύομενος από κλιμάκιο υπουργών αναμένεται να παρουσιάσει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδος, παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών Φορέων από όλο το νομό.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολιτική του ομιλία στις 19.00 το απόγευμα της Δευτέρας (27/3), καθώς ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση για το διακύβευμα των εκλογών και τα εκλογικά διλήμματα.

Τέμπη, υποκλοπές και ακρίβεια στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ

Το δίλλημα της κάλπης είναι ξεκάθαρο για την Κουμουνδούρου: «Ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί εγγύηση σταθερότητας, ούτε δεύτερες, ούτε τρίτες εκλογές. Κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Ψήφο στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη , όπως τονίζουν ενισχύει την αστάθεια, την αλαζονεία, την ανασφάλεια και την αναξιοκρατία. Για την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Θέτουν μάλιστα μια σειρά από ερωτήματα: Πώς μπορεί να πείσει κάποιον ο πρωθυπουργός, όταν σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της διακυβέρνησής του ακολουθεί το δόγμα του «δεν γνώριζα»; Πώς ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη, που δεν γνωρίζει τίποτα. Δεν γνώριζε λένε για τις υποκλοπές, δεν γνώριζε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, δεν γνώριζε για το Χειμάρα, δεν γνώριζε για τον Παπαθανάση, δεν γνώριζε για την κατάσταση στα τρένα». Τι γνώριζε τελικά, διερωτώνται στην Κουμουνδούρου.

Για την τραγωδία στα Τέμπη από το ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι «ο ελληνικός λαός, ζητά απαντήσεις, προσθέτοντας ότι «οι 57 νεκροί δεν «θυσιάστηκαν», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Εχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας της εγκληματικής απαξίωσης, των δημόσιων υποδομών.

Για τις υποκλοπές, διαμηνύουν ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει. Η κυβέρνηση και σε αυτό το μεγάλο θέμα πρέπει να δώσει απαντήσεις και όχι να επιμένει στο δόγμα του «δεν γνώριζα».

Τέλος σε ότι αφορά την ακρίβεια τονίζουν ότι «χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα πάρει άμεσα μέτρα για την αισχροκέρδεια. Μια κυβέρνηση, σημειώνουν, που θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη και θα δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους».

Ρεπορτάζ: Εμανουέλα Αργείτη, Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος