Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ: Π. Μαρινάκης, Κ. Ζαχαριάδης, Μ. Χριστοδουλάκης στην ΕΡΤ για το αποτέλεσμα, τις προκλήσεις, την «επόμενη μέρα»

Πέντε μέρες μετά τις πρώτες εκλογές και ακριβώς ένα μήνα πριν τις δεύτερες κάλπες, η εκπομπή της ΕΡΤ φιλοξένησε για ένα πολιτικό ντιμπέτι τους Παύλο Μαρινάκη, Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Κώστα Ζαχαριάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Μανώλη Χριστοδουλάκη, εκλεγμένο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Ανατολική Αττική.

Ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς, Δημήτρης Κοτταρίδης και Κατερίνα Δούκα.

Αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών

Ερωτηθείς για το αν η νίκη της ΝΔ είναι προϊόν θετικής ψήφου ή εντέλει παίζει κάποιο ρόλο η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτή η ψήφος είναι μία ψήφος για το μέλλον, μία ψήφος για τα επόμενα χρόνια, για μια καλύτερη Ελλάδα, δεν έχει μόνο κομματικά χαρακτηριστικά.  Και νομίζω θα επιβεβαιωθεί στις πολύ κρίσιμες εκλογές που είναι αυτές που έρχονται μπροστά μας γιατί η κάλπη είναι άδεια».

Για το τι τελικά έφταιξε για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Έφταιξαν μια σειρά από πράγματα. Βεβαίως και το “αυτογκόλ στα τελευταία λεπτά” έπαιξε πολύ αρνητικό ρόλο ώστε να διαμορφωθεί μια περαιτέρω αρνητική δυναμική. Βεβαίως -ρόλο έπαιξαν- και η πανσπερμία και η πολυχρωμία των δηλώσεων που δεν ήταν στην ίδια κατεύθυνση. Έπαιξε και αυτή αρνητικό αποτέλεσμα».

«Τώρα για εμάς ο στόχος είναι διττός. Δεν πανηγυρίζουμε για τις εκλογές γιατί για μια σειρά από πολιτικές επιλογές που έκανε η Νέα Δημοκρατία ασκήσαμε έντονη κριτική και εξακολουθούμε να ασκούμε έντονη κριτική. Μετά τη Δευτέρα το αποτέλεσμα δεν άλλαξε τη δική μας στάση. Φάνηκε ότι τυγχάνουν μιας ευρείας ισχυρής ανοχής (σ.σ. οι πολιτικές επιλογές της ΝΔ), ακριβώς γιατί είχε το προτέρημα να συγκρίνεται με τη μη ουσιαστική διατύπωση αντιπρότασης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλάκης.

Εδώ ολόκληρες οι ερωταπαντήσεις:

Προκλήσεις της επόμενης μέρας

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κάποιοι από αυτούς που ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου να μην το κάνουν εκ νέου σε αυτές της 25ης Ιουνίου, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Πρακτικά ο απολογισμός ήταν το τεκμήριο της αξιοπιστίας για το πρόγραμμά μας (…) Οι πολίτες με τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα αναγνώρισαν ότι μια κυβέρνηση αυτά που είπε προεκλογικά, τα έκανε μετεκλογικά. Και επιτέλους η Ελλάδα αρχίζει και γίνεται μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Για το αν στην περίπτωση που και στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί στα ίδια επίπεδα ως προς το ποστοσό που θα λάβει, θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα, ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε: «Πάμε να πάρουμε την ψήφο του καθενός και της καθεμιάς και πάμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή καταγραφή. Γιατί το κόμμα το δικό μας παρά την προχθεσινή κακή επίδοση είναι ένα κόμμα κυβερνητικό, δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας και δεν θα γίνει κόμμα διαμαρτυρίας και προφανώς δεν είναι και δεν θα γίνει κόμμα ενσωμάτωσης. Άρα λοιπόν, έχουμε μια νέα κάλπη με μηδέν ψήφους που ο καθένας θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Προφανώς θα κάνουμε απολογισμό μετά τις επόμενες εκλογές, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Στο ερώτημα αν στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν λιγότερες παροχές από την κυβέρνηση, κι αν μετά τις εκλογές θα ασκηθεί αντιπολίτευση κατά των παροχών, ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε, μεταξύ άλλων: «Εμείς θα κάνουμε τεκμηριωμένη αντιπολίτευση την επόμενη μέρα και με συγκεκριμένες αντιπροτάσεις. Εκεί που θεωρούμε ότι υπάρχει ζήτημα. Όχι αντιδραστικά και όχι λαϊκίστικα. Η κριτική που ασκήσαμε από την πανδημία ήδη μέχρι σήμερα, αφορά το πώς έγινε -για παράδειγμα- μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική μεγέθυνση σε επίπεδο οριζόντιων και μη στοχευμένων παροχών. Εμείς σε αυτό το μοντέλο διαφωνούμε. Δεν θέλουμε τον πολίτη “πελάτη – εξαρτώμενο όμηρο επαίτη”, απλά “για να δίνουμε σε όλους κάτι λίγο πριν τις εκλογές για να μας θυμούνται”».

Εδώ ολόκληρες οι ερωταπαντήσεις:

Οικονομία – Κοινωνία

Στο αν σκοπεύει η ΝΔ να συνεχίσει την κοινωνική πολιτική των επιδομάτων και τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Η βασική πολιτική που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας με το να είναι πρώτη στις επενδύσεις, με το να είναι πρώτη στις εξαγωγές, με το να δημιουργεί τις συνθήκες, να έρθουν όλο και περισσότερες εταιρείες, με το να δημιουργεί 300.000 θέσεις εργασίας, με το να μειώνει πάνω από 50 φόρους. Αυτή είναι η βασική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και εφαρμόστηκε από την πρώτη ημέρα. Από εκεί και πέρα αυτά τα χρόνια, κάτι που αγνόησε η αντιπολίτευση που έβλεπε μια άλλη πραγματικότητα, είναι ότι η χώρα μας είχε να διαχειριστεί ένα σύνολο από εισαγόμενες κρίσεις, όπως και όλες οι χώρες του κόσμου. Και τους ενοχλεί που μια δήθεν νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη κυβέρνηση δεν άφησε τους πολίτες στη μοίρα τους και κατάφερε και έδωσε πάνω από 40 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των πολιτών στην πανδημία».

Ως προς το αν απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ αν έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία και για το πώς θα ανακτήσει αυτή την επαφή που ενδεχομένως έχει χαθεί, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενόψει και των νεών εκλογών, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε: «Θέλουμε από εδώ και πέρα να πιάσουμε και να επικοινωνήσουμε με όλους τους πολίτες το πρόγραμμά μας, να μιλήσουμε για την καθημερινότητά τους και θεωρούμε ότι η απόσταση η οποία δημιουργήθηκε στις προχθεσινές εκλογές μπορεί να γεφυρωθεί με μία αναλυτική συζήτηση την επόμενη περίοδο πάνω στο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, ανακτώντας σημαντικούς δεσμούς με βάση και την πρότερη κυβερνητική εμπειρία, αλλά και τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης αλαζονικής κυβέρνησης, η οποία πρέπει να έχει αντίβαρα για να μην μπορεί “να σαρώσει από μόνη της τα πάντα”, όπως ομολόγησε ο αντιπρόεδρος του κόμματος προχθές».

Ως προς το πώς θα λειτουργήσουν στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην περίπτωση που μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η ΝΔ τους ζητήσει, ως τρίτου κόμματος, να υπάρξει συνεννόηση για πιθανή συγκυβέρνηση, ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα καθαρό μήνυμα των εκλογών. Υπάρχει μια σοβαρή ισχυρή προγραμματική διαφοροποίηση που δεν μας επιτρέπει να έχουμε άλλη στάση. Δεν θέλαμε ποτέ να συρθούμε σε πολιτικές και απλά να “κουμπώνουμε” όσα νούμερα τους λείπουν. Δεν είναι αυτό η σταθερότητα. Είναι οι πολιτικές που εγγυώνται την κοινωνική συνοχή, την ευημερία και κάνουν τον πολίτη να αισθάνεται συμμέτοχος. Αν μπορούσαμε να το εγγυηθούμε, θα δίναμε τη μάχη με την κυβέρνηση της χώρας. Το μήνυμα των προηγούμενων καλπών ήταν τέτοιο που δεν μας το επιτρέπει. Άρα χτίζουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη γύρω από το ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μην συγκρίνεται με τον αντιδραστικό και λαϊκίστικο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα που δυστυχώς οδήγησε σε αυτή τη διαφορά – και σε αυτή την ανοχή, όπως τη διαβάζουμε εμείς».

Εδώ ολόκληρες οι ερωταπαντήσεις:

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος