Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ ΕΡΤ: Καιρίδης, Φαραντούρης, Σοφιανός για οικονομία – κοινωνία, εκλογικά διλήμματα, προκλήσεις της επόμενης μέρας

Στην τελική ευθεία, μόλις πέντε μέρες πριν τις κάλπες και η εκπομπή της ΕΡΤ «Στο κέντρο» φιλοξένησε για ένα πολιτικό ντιμπέιτ τους Δημήτρη Καιρίδη, υποψήφιο βουλευτή στο Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, Νικόλα Φαραντούρη, υποψήφιο βουλευτή Κεφαλλονιάς και Ιθάκης με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νίκο Σοφιανό, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

Οι ενότητες ήταν τρεις: Οικονομία – κοινωνία, εκλογικά διλήμματα και προκλήσεις της επόμενης μέρας. Ερωτήσεις έθεσαν ο Γιώργος Κουβαράς και Γιάννης Μούτσιος δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και ο Μάκης Προβατάς, συγγραφέας – δημοσιογράφος του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ.

Οικονομία – Κοινωνία

Δ. Καιρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί αντιπάλους για εξαπάτηση ενώ έχει βεβαρυμένο παρελθόν, το πρόγραμμά του δεν ανακοινώνει που θα βρει τα λεφτά, ενώ στο δικό μας πρόγραμμα έχουμε κοστολογημένα μέτρα, είναι 9.1δισ. συνολικά το πρόγραμμά μας, απολύτως κοστολογημένο. Ο λαϊκισμός καταδικάστηκε στην κάλπη του Μαΐου, εμείς είμαστε πολύ συγκεκριμένοι. Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων.

Ν. Φαραντούρης: Αναλάβαμε τις ευθύνες μας για το αποτέλεσμα του Μαΐου και εστιάσαμε ότι δεν έφτασε το μήνυμά μας σε κάθε σπίτι και πήραμε πρωτοβουλίες για να γίνει διαυγές και είναι κυβερνητικό και κοστολογημένο πρόγραμμα. Η δημόσια συζήτησε έχει εστιάσει σε θέματα ακρίβειας, οικονομίας, Υγείας. Η εκλογική μας επιτροπή συγκροτήθηκε για να περάσει, να κοινωνήσει το πρόγραμμά μας στο δημόσιο λόγο χωρίς φάλτσα που μας στοίχισαν.

Ν. Σοφιανός: Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 7,5% παρά τα ψέματα του Μητσοτάκη ότι τους αύξησε. Πρέπει να διεκδικήσει ο λαός αυξήσεις στους μισθούς, τώρα να καταργηθεί ο ΦΠΑ και να μην περιμένουμε τις τριετίες το 2027. Συστημικά είναι τα κόμματα που λένε ότι Ε.Ε. και ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος και πως το κεφάλαιο και τα κέρδη του καθορίζουν την κοινωνία. Αντισυστημικό είναι το κόμμα που συγκρούεται με τον πυρήνα του συστήματος, την οικονομία.

Αναλυτικά όσα είπαν:

Εκλογικά διλήμματα

Δ. Καιρίδης:

Σε ερώτηση σχετικά με το αν μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία σημαίνει και αυτόματα αυταρχικός πρωθυπουργός όπως ισχυρίζονται κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε: «Θέλω να πω ότι στην Υγεία έχουμε επενδύσεις και θέλουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερους δημόσιους πόρους σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Όλα τα υπόλοιπα είναι ψευδολογίες.

Ως προς την συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε κάνει αρκετές θεαματικές αναθεωρήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά, o καθένας καταλαβαίνει ότι χρειάζονται δύο Βουλές, ένα το κρατούμενο. Άρα θα μεσολαβήσουν εκλογές για την οποιαδήποτε συνταγματική πρόταση αναθεώρησης που θα ξεκινήσει μετά το ’25 που συμπληρώνεται την πενταετία της προηγούμενης από το ’19 και προφανώς χρειάζονται 180 έδρες και δεν υπάρχουν αυτές.

Θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα, ιδίως με το τρίτο, το οποίο όμως δεν θέλει να συνεργαστεί και δεν θέλει να συζητήσει τίποτα από όλα αυτά. Έχουμε πολλά παράδοξα εδώ. Από τη μια μας λένε ότι με 149 δεν συνεργάζονται. Από την άλλη μας λένε ότι στους 160 γινόμαστε Ερντογάν. Είναι κι αυτό από τα παράδοξα της στάσης της αντιπολίτευσης.

Στην Ελλάδα είχαμε πολλές φορές κόμματα με πάνω από 40%, με άνετες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό δεν σημαίνει κατάλυση της δημοκρατίας. Προφανώς. Σημαίνει όμως δυνατότητα να προχωρήσεις γρήγορα μπροστά, τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το τόπος».

Σχετικά με οτο ΕΣΥ είπε μεταξύ άλλων πως: «Η υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα. Προσωπικά και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το έχει πει. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό από 3,9 στα 5,2 δισεκατομμύρια εν μέσω κρίσης και λύσαμε προβλήματα, όπως με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προφανώς έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά ακόμα. Έχουμε ένα γερασμένο σύστημα. Μόνο τα κτίρια των νοσοκομείων μας μετρούν δεκαετίες ζωής και χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και προφανώς προσλήψεις και αυξήσεις μισθών στους υγειονομικούς μας».

Ν. Φαραντούρης:

Ο κ. Φαραντούρης απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη μέρα τον εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, ενδεχομένως ανεπιτυχώς, αλλά με ειλικρίνεια, επιδίωξε συγκλίσεις, συναινέσεις, συζητήσεις γεφύρωσης και το πλήρωσε και εκλογικά. Διότι το αφήγημα αυτό, η πρόταση αυτή ή προσέγγιση, αυτή η προσπάθεια αυτή δεν βρήκε ανταπόκριση. Κοινώς έφαγε πόρτα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον τα κοινοβουλευτικά εκπροσωπούμενο κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι «συνεπώς, αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να ενισχυθεί ο έτερος πόλος, σε μία ισχυρή φωνή, η οποία θα έχει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και εντός και εκτός Βουλής. Εντός Βουλής με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την παρέμβαση εκεί που πρέπει, ως το αντίπαλον δέος της Νέας Δημοκρατίας σε μια σειρά από ζητήματα κοινωνικών αγαθών, προστασίας του κράτους δικαίου, της υγείας, της παιδείας, των εργασιακών σχέσεων και εκτός Βουλής, στα κινήματα, στο πεζοδρόμιο, στην καθημερινότητα. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό θα κάνουμε και την επόμενη μέρα».

Ν. Σοφιανός:

Σχετικά με τους αντιπάλους του ΚΚΕ μίλησε ο κ. Σοφιανός. Όπως ανέφερε: «Αντίπαλός μας είναι ένα πολιτικό σύστημα το οποίο στο σύνολό του έχει αξίες οι οποίες είναι εντελώς αντίθετες με τα συμφέροντα κατά τη δική μας γνώμη, του ελληνικού λαού.

Δεύτερον, είχαμε τέσσερα χρόνια κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 32%, έκανε αξιωματική αντιπολίτευση, ψήφισε τα μισά νομοσχέδια του Μητσοτάκη και τον πήγε στο 41. Αυτό που λείπει και από πλευράς αντιπολίτευσης και από πλευρά έμπνευσης στον κόσμο, είναι μια μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση εκατό τοις εκατό απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία είναι από χέρι αντιδραστική, η οποία έχει πάνω από 300 προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης να τα περάσει στη Βουλή την ίδια περίοδο που αυτά ψήφιζαν μαζί στην ελληνική Βουλή, ψήφιζαν πάνω από το 80% μαζί.

Και δεν είναι και τυχαίο ότι αυτό το μαζί ήδη εκφράζεται και μπροστά στις δημοτικές εκλογές με κοινούς υποψηφίους.

Λοιπόν, απέναντι σε αυτή την πολιτική η απάντηση είναι Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Πιστεύω είναι πρόσφατη ιστορική πείρα η πείρα μάλλον των τελευταίων χρόνων για το πόσα κόμματα πέρασαν μιας χρήσης, μιας κοινοβουλευτικής θητείας και καταγράφηκαν οι βουλευτές τους στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά όσα είπαν:

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Δ. Καιρίδης:

Σε ερώτηση σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» και το τι πολιτική θα ασκηθεί μετά τις εκλογές, απάντησε μεταξύ άλλων: «Παραλάβαμε ένα τραπεζικό σύστημα πραγματικά κατεστραμμένο το 2019 ακόμα με κεφαλαιακούς ελέγχους και με κόκκινα δάνεια κοντά στο 50%. Καταφέραμε μέσα σε τέσσερα χρόνια να ανατάξουμε και όσο πηγαίνει καλά η κτηματαγορά και ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων, πρασινίζουν τα δάνεια τα οποία είναι ενυπόθηκα με ακίνητα. Προφανώς πρέπει να στηρίξουμε και τους καλοπληρωτές. Αυτό για να γίνει χρειάζεται να πηγαίνει καλά η οικονομία. Όλα τα υπόλοιπα είναι εύκολα λόγια και στα χαρτιά – υποσχέσεις λαϊκίστικες. Λοιπόν, εμείς έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα στήριξης και διευθέτησης και διακανονισμού. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Χρειάζονται τον έλεγχο τον αυστηρό οι τράπεζες για να μην ξεφεύγουμε προφανώς, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο».

Αναφορικά με τη διαχείριση των προσδοκιών των πολιτών από τη ΝΔ μετά τις εκλογές, ο ίδιος σημείωσε: «Δεν υπάρχει λευκή επιταγή, υπάρχει βαριά εθνική ευθύνη και θέλω αυτό πραγματικά να το ξεκαθαρίσω. Και μιλώντας στον Έλληνα πολίτη, στους Έλληνες που μας βλέπουν, να τους πω ότι έχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία μιας νέας μεταπολίτευσης σήμερα. Σήμερα που έχουμε αυτή τη στρατηγική ήττα των ιδεών, της καθήλωσης και της αδράνειας που μας κράτησαν τόσο πίσω. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπος αυτών των ιδεών και αυτού του πλαισίου. Μπορεί η χώρα πραγματικά “να τρέξει, να πετάξει μπροστά”, να καλύψει το χαμένο έδαφος διότι έχουμε μείνει αρκετά πίσω, Έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και πρέπει ο ελληνικός λαός να μας δώσει τη δύναμη, την ισχυρή εκείνη εντολή την οποία αντιλαμβάνομαι ως πολύ βαριά ευθύνη για να τα προχωρήσουμε μπροστά – και προφανώς να είμαστε η πιο αυστηρή αντιπολίτευση του εαυτού μας. Αυτό λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αλαζονεία. Και να πάω και ένα βήμα παραπέρα: Αυτό που έπαθε ως ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το πάει ο καθένας. Αυτό είναι ένα μάθημα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Ν. Φαραντούρης:

Σε ερώτημα για το ότι, δεδομένου πως ο κ. Τσίπρας μετράει τόσες συντριπτικές ήττες από τον κύριο Μητσοτάκη, γιατί να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της αντίπαλης παράταξης, τόνισε: «Έχουμε επίγνωση των δυσμενών συσχετισμών και καλούμε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να σπεύσουν στις κάλπες για να ανατρέψουμε αυτούς τους δυσμενείς συσχετισμούς. Ο κ. Τσίπρας μέχρι στιγμής έχει καταγάγει πολλές νίκες και κάποιες ήττες. Θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο εκλογικές νίκες και ήττες του καθενός μας που ασχολείται με την πολιτική και ιδίως του κ. Τσίπρα, ο οποίος στο ιστορικό του εκτός από ήττες έχει και κάποιες πολύ μεγάλες νίκες – ενδεχομένως τις μεγαλύτερες της μεταπολίτευσης, της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, την επιτροπεία με γεμάτο ταμεία και κοινωνική και οικονομική συνοχή σε μια δύσκολη, ενδεχομένως τη δυσκολότερη περίοδο της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κακά τα ψέματα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν οι ηγέτες αναμετρώνται με τη συνείδησή τους και με την ιστορία τους και ο ηγέτης φαίνεται και από το πώς διαχειρίζεται τις νίκες του και πώς διαχειρίζεται τις ήττες του. Αυτό που λέγανε οι αρχαίοι Έλληνες αρχή άνδρα δείκνυσι. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι ξέρει να διαχειρίζεται και τα δύο».

Ως προς το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τον κ. Τσίπρα στο ενδεχόμενο ήττας στις προσεχείς εκλογές της Κυριακής, απάντησε: «Δεν έχω δει να εκδηλώνεται κάποια τάση αμφισβήτησης του κ. Τσίπρα. Aς περιμένουμε τις εκλογές της Κυριακής χωρίς να νοθεύει το μήνυμα του εκλογικού διαγωνισμού προεξοφλώντας αποτελέσματα και μάλιστα οδυνηρά. Για την ώρα δεν βλέπω να αμφισβητεί κανένας κανέναν. Αλλά υπάρχει μια πανστρατιά στο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου άνθρωποι οι οποίοι είμαστε συντασσόμενοι, μας ενώνουν κοινές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί το κράτος δικαίου, για το πώς πρέπει να λειτουργούν βασικά κοινωνικά αγαθά η υγεία, η παιδεία, το νερό – για το πώς πρέπει να φροντίσουμε τις πλέον ευάλωτες ομάδες, για το πώς πρέπει να στρέψουμε τους νέους για το πώς πρέπει να μειώσουμε την ανεργία. Όλοι εμείς λοιπόν που μοιραζόμαστε αυτές τις ιδέες -και αυτές είναι ιδέες που δεν ηττήθηκαν ήδη- αλλά αυτές υπηρετούμε. Εκεί νομίζω ότι ο παρονομαστής είναι κοινός και η συστράτευση δεδομένη».

Ν. Σοφιανός:

Σε ερώτημα για το ποια είναι η θέση του ΚΚΕ απέναντι στη γαλάζια πατρίδα σε αυτή τη στάση της Τουρκίας και αν θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζεται για να αμυνθεί σε πιθανή επίθεση της Τουρκίας, ανέφερε: «Τις εκτιμήσεις σας καλό είναι να τις απευθύνεται στους συμμάχους της Τουρκίας, τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Τουρκίας, τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ (…) Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας δεν είναι υπόθεση Ερντογάν. Είναι συνολικότερα του αστικού πολιτικού συστήματος της Τουρκίας. Αυτός ο αναθεωρητισμός λοιπόν ζει και βασιλεύει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της προσπάθειας να κρατήσουν την Τουρκία στο ανατολικό σκέλος στα πλαίσια του ρόλου που θέλει να παίξει η Τουρκία με τη στάση που έχει κρατήσει στον πόλεμο που κάνει το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Εμείς λοιπόν θα συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο γεγονός ότι την ώρα που η Ελλάδα αδειάζει τις αποθήκης πολεμικού υλικού στέλνοντάς το στο Ζελένσκι, και την ώρα που παίρνει τεθωρακισμένα ρωσικής προέλευσης από τα νησιά και τα στέλνει στο Ζελένσκι και δεν τα αντικαθιστά, μεγαλώνουν οι φωνές που μιλάνε για “Πρέσπες του Αιγαίου”. Αυτές οι φωνές ακούστηκαν και θα ακουστούν ξανά και από τους συμμάχους τους, από τον Στόλτενμπεργκ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Άρα λοιπόν πρέπει να επαγρυπνούμε (…)

Δεν υπάρχει παντοδύναμη κυβέρνηση όταν έχεις απέναντί σου τμήματα του λαού μας σημαντικά, τα οποία οργανωμένα αποφασισμένα μάχονται το δίκιο τους. Δεν υπάρχει παντοδύναμη κυβέρνηση όταν ο εργαζόμενος, ο νέος διεκδικεί σήμερα αυτά που του ανήκουν και όχι αύριο – και κάποτε στο μέλλον. Από κει και πέρα όμως, είναι κρίσιμο ζητούμενο το πώς η νέα ενίσχυση που μπορεί να έχει το ΚΚΕ, αν είναι ρεαλιστικό, εφικτό, θα επενδυθεί σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτόν τον αγώνα. Γι’ αυτό εμείς καλούμε σε μια αγωνιστική συστράτευση στις κάλπες την Κυριακή. Τους αριστερούς, γιατί υπάρχει τέτοιος κόσμος Αριστερός που δεν δέχεται τον Μαραντζίδη, αυτόν που δικαίωσε τους ταγματασφαλίτες, στα κεντρικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να μιλάνε για Κοκκινιά. Τον κόσμο τον αριστερό, το ριζοσπαστικό, τον προοδευτικό, τον σκεπτόμενο, να συναντηθούμε μαζί στις κάλπες γιατί θα είμαστε μαζί στους δρόμους την επόμενη μέρα».

Αναλυτικά όσα είπαν:

Τελικές τοποθετήσεις

Τοποθετήσεις σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων τους και το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, έκαναν οι υποψήφιοι των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, συμμετέχοντες στην τελευταία τηλεμαχία της εκπομπής «Στο κέντρο» της ΕΡΤ.

Αναλυτικά όσα είπαν:

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος