Εκλογές 2023: Διλήμματα και δεσμεύσεις λίγο πριν τις κάλπες – Ακραία πόλωση για τα σενάρια «κυβέρνησης ειδικού σκοπού»

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, τέσσερις ημέρες πριν από την κάλπη της απλής αναλογικής, με αφορμή την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη διακαναλική του συνέντευξη περί συζήτησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού για την υπόθεση των υποκλοπών.

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του Πρωθυπουργού, από την Πέλλα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για κινήσεις πανικού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να διαχειριστεί -όπως επισημαίνει- την επερχόμενη ήττα του.

«Είμαι εδώ στην Κρύα Βρύση, αλλά κάποιους τους έχει πιάσει “κρύος ιδρώτας” βλέποντας εδώ τη Νέα Δημοκρατία να οδεύει προς μια μεγάλη νίκη (…) Τώρα ακούσαμε και «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» για κάποιους μήνες, λέει, η οποία θα διαλευκάνει τα θέματα των υποκλοπών…Εγώ καταλαβαίνω την απελπισία τους (…) Δεν έχουν όμως δικαίωμα να ξαναπαίξουν τις τύχες της χώρας στα ζάρια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας που στη διακαναλική του συνέντευξη κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει και εκείνος με τη σειρά του τη σύσταση προανακριτικής για τις παρακολουθήσεις, συνεχίζει πάντως να μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και επιμένει στο πρέσινγκ προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου. Εγώ αυτό το οποίο στοχεύω είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής, ανάμεσα στο πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και στο τρίτο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη (…) Άρα θεωρώ ότι είναι εφικτό να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού και καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα πολιτικές παλινωδίες που καταλήγουν να τον καθιστούν -όπως υπογραμμίζει- «μέγα χορηγό της Νέας Δημοκρατίας».

«Κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Όχι, κανονική κυβέρνηση που θα έχει ρήτρα εξεταστική επιτροπή, χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου (…) με προανακριτική μετά (…) Για κάποιο λόγο, αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας δείχνουν μια αγωνία. Ό,τι λέει ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα δεν έχει σταθερότητα (…) Εκτιμώ ότι νομίζει πως θα σωθεί συμπιέζοντας το ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Πυρά και από τα υπόλοιπα κόμματα που σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία. Ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Η ελπίδα δυναμώνει, όσο δυναμώνει το ΚΚΕ. Για αυτό την Κυριακή μία επιλογή υπάρχει: ΚΚΕ δαγκωτό!»

Ο κ. Βελόπουλος από την πλευρά του ξεκαθάρισε γιατί λέει «όχι στις συνεργασίες»: «Για να συνεργαστώ μαζί σας, πρέπει να σας εμπιστεύομαι. Τους θεωρώ αναξιόπιστούς όλους» ενώ ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Η ελληνική κοινωνία έχει απορρίψει μετά βδελυγμίας μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, από το βρώμικο 1989».

«Εργαλειοποίηση των Τεμπών»

Την ίδια στιγμή, ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης επανήλθε και η υπόθεση των Τεμπών, με αφορμή μία αποστροφή -αυτή τη φορά- του Πρωθυπουργού σε τηλεοπτική του συνέντευξη περί εργαλειοποίησης της τραγωδίας, απαντώντας σε διπλό ερώτημα για τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τους συγγενείς των θυμάτων και για την απεργία των σιδηροδρομικών στις 30 Μαΐου.

«Υπάρχει και όριο στη συκοφαντία και στην «κοπτοραπτική» (…) Η λέξη εργαλειοποίηση αναφερόταν ξεκάθαρα στο ζήτημα της απεργίας η οποία έγινε τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές και θέλω να θυμίσω ότι ο Προϊστάμενος του Σωματείου των Μηχανοδηγών είναι στέλεχος, της Κεντρικής Επιτροπής, του ΣΥΡΙΖΑ. Σέβομαι και τιμώ απόλυτα τις οικογένειες των νεκρών. Καταλαβαίνω τον πόνο τους. Έχουν δικαίωμα να κινηθούν με όποιον τρόπο οι ίδιες πιστεύουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν τη δικαιοσύνη (…) Και έχω πει σε όλους τους τόνους ότι… η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε: «Τον άκουσα με τα αυτιά μου και πραγματικά εξεπλάγην (…) Δεν νοιάζεται, δεν νιώθει, είναι αλαζόνας».

Ομιλία Μητσοτάκη στην Καστοριά: «Ελλάδα ισχυρή ή τροχοπέδη της Ευρώπης» το δίλημμα της κάλπης

Σε ακόμη μια προεκλογική ομιλία του, αυτήν τη φορά από την Καστοριά, ο πρωθυπουργός κάλεσε τα “γαλάζια” στελέχη και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας σε ένα δυνατό finish στην προεκλογική περίοδο, με στόχο την καθαρή νίκη στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε το δρόμο της διεύρυνσης, μίλησε για την ανάγκη της σταθερότητας και των ισχυρών κυβερνήσεων σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον και αναδεικνύοντας τις μεγάλες βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τους πολιτικούς της αντιπάλους, επανέλαβε  με έμφαση τα μεγάλα διλήμματα της 21ης Μαΐου.

«Από τη μία υπάρχει μία ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης ισχυρή και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για αυτοδύναμη Ελλάδα… Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος πολιτικός αχταρμάς…Δεν θέλουμε να οδηγηθεί η χώρα δεύτερη φορά στη συμφορά…», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθησή του για τη μεγάλη νίκη της γαλάζιας παράταξης.

Ηχηρα σήματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο προς τους κεντρογενείς ψηφοφόρους, όσο και προς τους πολίτες που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά… αλληθωρίζουν σε κόμματα και κομματίδια δεξιά της Νέας Δημοκρατίας… Τους  ζητώ να σκεφτούν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες με έργα και ποιοι οι πατριώτες του γλυκού νερού με λόγια…», τόνισε. 

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση σε Σαββόπουλο

Ο πρωθυπουργός στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και για τις επιθέσεις που εξαπολύουν στελέχη του στον Διονύση Σαββόπουλο. «Ντροπή, ντροπή, ντροπή είναι το μόνο που μπορώ να πω…», σημείωσε. 

Αύριο Πέμπτη (18/5) ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Πυλαία και το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στις 19:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλέ ντε Σπορ).

Ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο Κρήτης: Πανικός Μητσοτάκη – Περιπέτεια είναι αυτό που ζούμε σήμερα

«Το βράδυ των εκλογών να παίζει η Κρητική λύρα χαρούμενα τραγούδια. Με το λαό και για το λαό, για τους αετούς και όχι για τις ακρίδες» είναι τα μηνύματα που στέλνει από την Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας.

Καταλογίζει στον πρωθυπουργό «συμπτώματα πανικού» και στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ ότι ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει περιπέτειες, απαντάει ότι «περιπέτεια είναι αυτό που ζούμε σήμερα».

Μιλώντας για το σκάνδαλο των υποκλοπών απευθύνθηκε και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους και έθεσε το ερώτημα: «Είναι αυτή η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνθηκε και πάλι στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου τονίζοντας ότι το αίτημα για αλλαγή το έκανε επίκαιρο η «χειρότερη δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Σε ότι αφορά την τραγωδία των Τεμπών δεσμεύτηκε για δικαίωση των 57 αδικοχαμένων ψυχών και επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας ότι «έφτασε να προσβάλλει με τον πιο βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο αυτούς που πενθούν τα παιδιά τους. Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας πρωθυπουργός; αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας/..

Με συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών συναντήθηκε σήμερα (17/5) η Μπέττυ Μπαζιάνα, στην Καρδίτσα, τόπο καταγωγής της, όπου επισκέφτηκε την οικογένεια του Βάιου Βλάχου, ενός από τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, με την οποία τη συνδέει φιλία. Επισκέφθηκε και το Καστρακι Τρικάλων ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της οικογένειας των τριών φοιτητριών που χάθηκαν στα Τέμπη. Η κυρία Μπαζιάνα δήλωσε την αλληλεγγύη της στις προσπάθειές τους για δικαιοσύνη.

Ομιλία Σαμαρά στην Καλαμάτα: «Οι Συριζαίοι έλεγαν ότι απόψε θα βρέξει – Την Κυριακή θα βρέξει ψήφους της ΝΔ»

Σε ομιλία του στην παμπελοποννησιακή προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς έστρεψε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τους «γαλάζιους» σε συσπείρωση με στόχο την καθαρή νίκη στις εκλογές της Κυριακής 14 Μαΐου, η οποία «θα ανοίξει και τον δρόμο της αυτοδυναμίας για την ΝΔ» όπως είπε.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος