Διεθνοποιεί την τουρκική παραβατικότητα η Αθήνα — Το «μολών λαβέ» των Ελλήνων ιπταμένων προς την Άγκυρα

Την ατμόσφαιρα των απειλών που καλλιεργεί συστηματικά η Άγκυρα με στόχο τον εκφοβισμό της Αθήνας καταγγέλλει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος μέσω της ιταλικής τηλεόρασης διεθνοποιεί για ακόμα μια φορά τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ως κίνδυνο για την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου.

«Φοβάμαι ότι πλέον δημιουργείται μια διαρκής στάση αμφισβήτησης όχι μόνο κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνολικά ενός τρόπου αντιμετώπισης των σχέσεων μεταξύ των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ακόμα μια επίδειξη αντι-συμμαχικής συμπεριφοράς, η Τουρκία μετά τη συνάντηση Ερντογάν- Στόλτενμπεργκ, αντιστρέφει την πραγματικότητα, κατηγορώντας την Ελλάδα ως επιθετική δύναμη.

«Κατά τη συνάντηση, στην οποία αναφέρθηκαν οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι η Τουρκία εκείνη που αύξησε την ένταση στην περιοχή και ότι θα ήταν ωφέλιμο για την Ελλάδα να ενεργήσει με σύνεση και να διεξάγει διάλογο» αναφέρει η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας.

«Η χώρα δεν τρομοκρατείται και δεν πανικοβάλλεται. Ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα, μια δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, είναι έτοιμη ν’ ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση», τόνισε στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, τήρησε και πάλι ίσες αποστάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Αναμένω από τις δύο χώρες να επιλύσουν αυτές τις διαφορές σε πνεύμα καλής συνεργασίας και συμμαχίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις και να επιλυθούν αυτές οι διαφορές απόψεων», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τη θέση ότι η Ελλάδα οφείλει να επεκτείνει άμεσα τα χωρικά της ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στα 12 ναυτικά μίλια επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα πρόκειται για ένα διπλό μήνυμα. Από τη μια αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε όσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο δικαιούμαστε. Και ταυτόχρονα ισχυρής βούλησης να επιλύσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη βάση του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να συναινέσει σε διάλογο υπό τους τουρκικούς όρους, διαμηνύει ο Αντώνης Σαμαράς.

«Η Τουρκία λοιπόν δημιουργεί προβλήματα γιατί δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο όταν δεν τη συμφέρει…Γι` αυτό και δεν έχει νόημα πια ο “διάλογος” μαζί της. Τώρα μοιάζει περισσότερο με «διάλογος με πειρατή»», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.

Η νομιμότητα είναι η απάντηση κατά του αναθεωρητισμού τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επίσης μίλησε στο συνέδριο του δικηγορικού συλλόγου Λευκωσίας.

«Το κοινό συμφέρον, το διεθνές δίκαιο, ο διάλογος μέσα στα πλαίσια καλής γειτονίας και σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, οι ευρωπαϊκές αρχές και αποφάσεις, πρέπει να μετατραπούν στο ισχυρό μας διπλωματικό όπλο», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Μήνυμα αποτροπής από τον σμηναγό της ομάδας Ζευς, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Είμαστε οι κυρίαρχοι των αιθέρων, για όποιον τολμήσει «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», ημέρα και νύχτα», δήλωσε ο Σμηναγός Ιπτάμενος Δημήτρης Τζάλης.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος