Ευχαριστίες του ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό (video)

Τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από το απόγευμα της Παρασκευής ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, το προσφυγικό. Ο Μπαν Κι Μουν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας. Το Σάββατο στις 9.30 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λέσβο, όπου θα συναντηθεί με πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, με εθελοντές και τις τοπικές αρχές.

Τη μεγάλη προσφορά της Ελλάδας στον ΟΗΕ, αλλά και στην προσφυγική κρίση, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε να ενημερωθεί σε βάθος για το προσφυγικό.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του ΟΗΕ στο προσφυγικό αλλά και σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, για το οποίο τόνισε ότι δεν νοείται, μετά τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του, να υπάρχουν εγγυύτριες δυνάμεις.
Παράλληλα, ανέφερε ότι όταν παρουσιάζονται φαινόμενα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, όσον αφορά τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, τα διεθνή Φόρα δεν πρέπει να σιωπούν και οφείλουν να αντιδρούν.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, που παρέχει ιατρικές, νομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε ευάλωτους πληθυσμούς.

“Αντί να χτίζουμε τείχη, θα έπρεπε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μπαν Κι-Μουν μιλώντας σε εργαζόμενους, εθελοντές, πρόσφυγες και μετανάστες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και το ΔΣ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Αλληλεγγύη- Solidarity Now”, που συντονίζει και υποστηρίζει οικονομικά τη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρότρυνε, επίσης, τις ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες να διευρύνουν τις νόμιμες οδούς και να παράσχουν εκπαίδευση, εργασιακές ευκαιρίες και υποτροφίες στους πρόσφυγες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση “παγκόσμιο ζήτημα” και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια. “Μπορώ να κατανοήσω τις προκλήσεις που δημιουργούνται επειδή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν κάθε μέρα”, είπε σημειώνοντας ότι “δεν πρόκειται για μια κρίση αριθμών, αλλά για κρίση αλληλεγγύης”.
Τα Ηνωμένα Έθνη, συμπλήρωσε, θα πάνε το ζήτημα σε ένα παγκόσμιο επίπεδο και ανέφερε χαρακτηριστικά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η προσφυγική κρίση.

Δείπνο προς τιμήν του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου του.


Πηγή: ΕΡΤ1-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος