Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη από την ΠτΔ – Όταν βλέπω γραμμές ή τρένα πέρα από τον πόνο και την οργή νιώθω και ντροπή

Ως ανοικτή πληγή, χαρακτήρισε την τραγωδία των Τεμπών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε ακόμα στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, αλλά και τις αρμοδιότητές της ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από το γενέθλιο τόπο της, τη Σταυρούπολη, στις παρυφές της Ροδόπης, η κα Σακελλαροπούλου μίλησε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» στον ALPHA, για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, την κλιματική κρίση, την ισότητα των φύλων μέχρι για ενημέρωση και πολιτισμό, αλλά τις αρμοδιότητες της ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανοιχτή πληγή της τραγωδίας των Τεμπών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Από τη μέρα εκείνη, όταν βλέπω γραμμές ή τρένα, πέρα από τον πόνο και την οργή, νιώθω και ντροπή ακόμα. (…) Από τη βραδιά εκείνη που χάθηκαν 57 ζωές και μάλιστα νέων ανθρώπων τα αισθήματα πόνου και οργής είναι αυτά που διακατέχουν όλους μας, θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της, όλοι περιμένουν απαντήσεις», να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει η τιμωρία που προβλέπει η έννομη τάξη». 

Επιπλέον μίλησε για τα πρόσφατα νομοθετήματα για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και την ισότητα στον γάμο, ενώ αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχτηκε. «Δεν είναι επινίκια για ένα νόμο, είναι μια εμβληματική ρύθμιση που αφορά το δικαίωμα μίας ομάδας συμπολιτών μας να έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους εμάς και μάλιστα τα δικαιώματα και στα παιδιά».

Σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κα Σακελλαροπούλου επανέλαβε ότι ο διάλογος είναι η καλύτερη λύση, ενώ υπογράμμισε τη ρευστή κατάσταση στον παγκόσμιο χάρτη, στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας

«Κανείς δεν έχασε από τις καλές σχέσεις με τους γείτονες του. Ο διάλογος είναι η καλύτερη λύση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολούμε οποιοδήποτε δικαίωμα». (…) «Η Χαμάς έκανε μια βάναυση επίθεση από κει και πέρα όμως το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ πρέπει να έχει κάποια όρια. Αυτό που θα έπρεπε κάποια στιγμή να συμβεί και που ευχόμαστε νομίζω όλοι είναι να υπάρξει δυνατότητα για όλους τους λαούς να συνυπάρξουν». 

Αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση σημειώνοντας ότι έχουμε υποτιμήσει τον κίνδυνο, υπενθυμίζοντας δύο σημαντικά χτυπήματα για τη χώρα μας, την πυρκαγιά στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Ως η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, προσπαθεί να είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες. 
«Όσο μπορώ να ανοίξω την προεδρία της Δημοκρατίας στην κοινωνία να ακουστούν και άνθρωποι που δεν έχουν φωνή, να δούμε κι αυτούς που δεν ήταν ορατοί. Αυτό προσπαθώ να το πετύχω».

Η πτδ μίλησε για τη σχέση της με τα σόσιαλ μίντια, τη θέση της σύγχρονης γυναίκας και την τοξικότητα που παρατηρείται στο δημόσιο λόγο, καλώντας σε ψυχραιμία και ανεκτικότητα στο διάλογο. 

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος