Υπονομεύει το κλίμα η Άγκυρα ενόψει του 62ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών

Προβληματισμό προκαλεί η έκδοση της τελευταίας NAVTEX απ`την πλευρά της Τουρκίας για έρευνες στο Αιγαίο, κίνηση που υπονομεύει το κλίμα εν αναμονή ορισμού ημερομηνίας για τον 62ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι από 18 Φεβρουαρίου μέχρι και 2 Μαρτίου βγάζει το ωκεανογραφικό σκάφος “CESME” προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αλόννησου. Η νέα οδηγία μπορεί να μην αφορά σεισμικές έρευνες αλλά υδρογραφικές, εντούτοις αφορούν χώρο στο κέντρο του Αιγαίου, σε διεθνή ύδατα, με τη γείτονα να αμφισβητεί τη σχετική αρμοδιότητα της Ελλάδας για έκδοση NAVTEX.

Διαδικτυακή σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του νέου Αμερικανού υπουργού Άμυνας και στην σκιά των μηνυμάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Άγκυρα, συνεδριάζουν οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου ο Έλληνας υπουργός έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της αλλαγής τακτικής των ΗΠΑ μετά και τη δέσμευση Μπάιντεν για ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, θα συμμετάσχει διαδικτυακά στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα. Μια κίνηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στην τελευταία σύνοδο κορυφής οι ευρωπαίοι είχαν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν συντονισμό με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ενεργειών της Τουρκίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Σεργκέι Λαβρόφ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ρώσου ΥΠΕΞ.

«Ενημέρωσα τον Ρώσο ομόλογό μου αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, για τις οποίες υπογράμμισα τη σημασία διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και ενός ανοιχτού & ειλικρινούς διαλόγου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Τη στήριξη της Πορτογαλίας στην Ελλάδα επανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με μέλη της ελληνικής Βουλής -μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Πορτογαλία για το τρέχον εξάμηνο έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος