Διπλωματικός μαραθώνιος Αθήνας: Ο Ν. Δένδιας σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο (video)

Η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στη Λιβύη και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είχε συνάντηση στη Βεγγάζη με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και προελαύνει στην πρωτεύουσα για να ανατρέψει την κυβέρνηση αλ Σάρατζ. Ο κ. Δένδιας είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Στη συνάντηση Δένδια – Χαφτάρ μετέσχε και ο ειδικός απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβυς Χριστόδουλος Λάζαρης.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Ν. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάϊρο, όπου συναντάται με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.

Φαγιέζ αλ Σάρατζ: Έχουμε το δικαίωμα να αμυνθούμε

Στα μνημόνια με την Τουρκία και στη στάση της κυβέρνησής του αναφέρεται σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera o πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

 «Είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση, έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε», δηλώνει σε απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης που η ιταλική εφημερίδα ανήρτησε στην διαδικτυακή της πύλη σήμερα το απόγευμα.

 «Αν η Ελλάδα ή η Ιταλία έχουν ενστάσεις σχετικά με το μνημόνιό μας με τον Ερντογάν, το οποίο αφορά τα χωρικά ύδατα, μπορούν να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια», συνεχίζει.

Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ χρησιμοποιεί σκληρά λόγια κατά της Ελλάδας, η οποία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της να συνομιλήσει με την κυβέρνησης της Βεγγάζης και του Τομπρούκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα, ενώ ο Χάφταρ διατάσσει την κατάσχεση τουρκικού πλοίου απέναντι από την πόλη Ντέρνα».

Κινητικότητα για τον αγωγό East Med

Εν τω μεταξύ, κινητικότητα καταγράφεται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, με την προώθηση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, ως απάντηση στην παραβατικότητα της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία και η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου. Το θέμα εξετάστηκε στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στις 7 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ισραηλινή πλευρά, έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης υπογραφής, τα πρώτα εισκοσιτετράωρα της νέας χρονιάς.

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα ανοίγει “παράθυρο” για μία κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Ελλάδα, λίγες μέρες μετά την υπογραφή του πολύκροτου μνημονίου με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες. Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο ΥΠΕΞ της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει πως η χώρα του δεν είναι αντίθετη με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, προσθέτει ωστόσο, ότι το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες δεν είναι αυτόματο, αλλά υπόκειται σε περιορισμούς με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία. Δεν αποκλείει επίσης την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή οριοθέτησης Τουρκίας – Λιβύης. Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης πρέπει να τηρηθούν επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, καθώς η Συνθήκη αυτή συνιστά το θεμέλιο της τουρκικής Δημοκρατίας.

“Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοδοτική κρίση και το έχει αποδείξει”, επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας στη REAL NEWS. Σημειώνει επίσης ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή κίνηση της Τουρκίας και να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντά της, εκτιμώντας ότι η Άγκυρα δεν θα ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα προκαλώντας θερμό επεισόδιο.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, και δήλωσε ικανοποιημένος από τη θέση του Τούρκου ΥΠΕΞ υπέρ του ανοικτού διαύλου επικοινωνίας, τόνισε πάντως, ότι η Αθήνα αναμένει έμπρακτη αποκλιμάκωση και όχι μόνο δηλώσεις.

«Το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο, όπως ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: “Ούτε να το διανοηθείτε”», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος για τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν περί αποστολής ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει στη Realnews ότι «ο φόβος της αποτυχίας (σε πιθανό αίτημα της Αθήνας για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία) είναι ο χειρότερος σύμβουλος, αν οδηγεί σε απραξία» και σημειώνει ότι μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που αποφασίστηκαν κυρώσεις, «το έργο της κυβέρνησης είναι πολύ ευκολότερο, γιατί ο δρόμος είναι στρωμένος».

«Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει σχέδιο και αντιγράφει αυτά που από τον περασμένο Αύγουστο έλεγε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, δηλαδή την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να συναντήσει την κυβέρνηση Χαφτάρ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική λύση, με αφορμή την «”αιφνιδιαστική” επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Λιβύη».

Σχετική είδηση: Έντονη διπλωματική κινητικότητα για αγωγό East Med και Αν. Μεσόγειο (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος