Διπλωματική μάχη Αθήνας – Λευκωσίας εναντίον της Άγκυρας (video)

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία, η οποία, με αλλεπάλληλες navtex επιχειρεί να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι στην ανατολική Μεσόγειο, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο να υποστεί κυρώσεις. Στίγμα προθέσεων της συνόδου κορυφής, θα δοθεί στο αυριανό συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Αρχίζει στην Ευρώπη η διπλωματική μάχη Αθήνας και Λευκωσίας με στόχο, την ανάδειξη ενώπιον των εταίρων, των κατά συρροή Τουρκικών προκλήσεων σε βάρος δύο Κρατών-Μελών. Στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), οι Ν. Δένδιας και Ν. Χριστοδουλίδης θα αναπτύξουν τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ θα πρέπει επιτέλους να λάβει μέτρα ανάσχεσης της Τουρκικής επεκτατικής επιθετικότητας πριν ή ίδια καταστεί θύμα της.

“Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να δει ότι σήμερα… ξαναζούμε, ή μάλλον ζούμε στον 21ο Αιώνα, το «Ανατολικό ζήτημα», δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος

Αντί συμμόρφωσης, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX ακυρώνοντας Ελληνική Ναυτική Οδηγία Ν/Α της Κρήτης. Σε αυτό το μοτίβο και ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ προέβη σε μία ακόμα παράλογη αξίωση διαμαρτυρόμενος για Ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις σε ύδατα Ελληνικής δικαιοδοσίας.

“Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι θα εκτελέσει 24 στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με 11 NAVTEX και 12 NOTAM, που έχει εκδώσει από τις 20 Οκτωβρίου 2020, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας διευρύνονται και προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνουν την Τρίτη (μεθαύριο – δεν εκφωνείται) στο Αμμάν της Ιορδανίας συμμετέχοντας στην τριμερή υπουργική Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου -Ιορδανίας. Μεταξύ των θεμάτων οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία.

Αντιπολίτευση: Να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις

Σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά η Αντιπολίτευσης με την επίκληση και της χρήσης «βέτο» εάν απαιτηθεί…

“Tο κύριο επικαιρικό ζήτημα είναι για την χώρα μας η ανάγκη λήψης -επιτέλους-επαρκών ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας, θα ήταν λάθος να μην εντάξουμε το αίτημα αυτό σε μια συνεκτική στρατηγική”, επισημαίνει ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Εάν η ΕΕ δεν σταθεί έμπρακτα στο πλευρό μας με την επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία, η Ελλάδα έχει ένα και μοναδικό όπλο. Το Βέτο. Είναι όπλο “πυρηνικό” και ήρθε η ώρα η γερμανική κυβέρνηση επιτέλους να το αντιμετωπίσει”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Εορτή του Πολεμικού Ναυτικού

Το Πολεμικό Ναυτικό, πάνω από 5 μήνες στάθηκε ο πρωταγωνιστής των Ενόπλων Δυνάμεων, τασσόμενο απέναντι από τις Τουρκικές προκλήσεις. Σήμερα εορτάζει με αφορμή την ημέρα του προστάτη του Αγίου Νικολάου. Στην λιτή τελετή που έλαβε χώρα στην σχολή Δοκίμων παρέστη ο ΥΕΘΑ και η ηγεσία του κλάδου.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η “Μέδουσα”

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» φέτος αναβαθμισμένη με την συμμετοχή Γαλλίας και ΗΑΕ. στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Eιδικών Δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος