Διπλωματικές πρωτοβουλίες: Στο επίκεντρο Δυτικά Βαλκάνια & Ανατολική Μεσόγειος — Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπ. Τζόνσον (video)

Τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες συνεχίζει η Αθήνα, στον απόηχο της διεθνούς διάσκεψη για τη Λιβύη. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εξετάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, τα Δυτικά Βαλκάνια και το μεταναστευτικό, ενώ την Παρασκευή αναμένεται νέα τετραμερής, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Μετρώντας τα θετικά από την παρουσία της στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, η Αθήνα ξεκινά ακόμα μία εβδομάδα έντονης διπλωματικής κινητικότητας. Οι τουρκικές παρανομίες στην Αμμόχωστο, τα Δυτικά Βαλκάνια και το μεταναστευτικό θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, ενώ την Παρασκευή αναμένεται νέα τετραμερής με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Μετά τις θετικές εξελίξεις στη διάσκεψη για τη Λιβύη, όπου η Αθήνα εμπεδώθηκε ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, η ελληνική διπλωματία στρέφει ξανά το ενδιαφέρον της αφενός στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, αφετέρου στην ενίσχυση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας συμμετέχει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου και θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η τουρκική παραβατικότητα στα Βαρώσια, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και η εργαλειοποίηση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου στο πλαίσιο του Φόρουμ Sir Bani Yas, πραγματοποίησε επαφές με ομολόγους του, με την περιφερειακή ασφάλεια να κυριαρχεί στην ατζέντα.

Στο τέλος της εβδομάδας η Αθήνα υποδέχεται τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου, πρωταγωνιστώντας σε ακόμα ένα σχήμα που εγγυάται την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο κόντρα στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Η συνεχιζόμενη ένταση στην μεθόριο Πολωνίας- Λευκορωσίας είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η Ευρώπη οφείλει να θωρακίσει τα εξωτερικά της σύνορα, υπογραμμίζει ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Εν μέσω της πολιτικής κρίσης διαρκείας που επικρατεί στα κατεχόμενα, εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν στη βόρεια Λευκωσία καταγγέλλοντας τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στο ψευδοκράτος.

Στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης — Η ατζέντα της συνάντησης με τον Μπόρις Τζόνσον

Ένα νέο κύκλο διεθνών επαφών ανοίγει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός. Στον απόηχο της υπογραφής των αμυντικών συμφωνιών με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στο Λονδίνο για συνομιλίες, με επιστέγασμα τη συνάντησή του με τον Βρετανό Πρωθυπουγό Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Στον απόηχο της υπογραφής των αμυντικών συμφωνιών με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και της παρουσίας της Αθήνας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει τη Δευτέρα και για 48 ώρες στο Λονδίνο για σειρά επαφών, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται αυτή με τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα ταξιδέψει στη βρετανική πρωτεύουσα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπρα ντε φερ του Λονδίνου με την Κομισιόν που αφορά στις εμπορικές συμφωνίες για το Brexit και στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταφέρει μήνυμα της Ευρώπης που αφορά στις παρούσες δυσκολίες των ευρω-βρετανικών σχέσεων και στην ανάγκη υπέρβασής τους μετά το Brexit.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, και με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων.

Επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι αυτή στη Μόσχα. Κατά πάσα πιθανότητα στις 8 Δεκεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Μανιάνα Καλογεράκη, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος