Διπλωματικές πηγές: Η Αθήνα καταρρίπτει τις αιτιάσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης

Array

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα μετά τη συμφωνία Αγκυρας-Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες. Με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο να ρίχνει ακόμα βαρύτερη σκιά τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα έρχονται να καταρρίψουν τις αιτιάσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμπντουλαχαμίτ Ντιμπέιμπα, ο οποίος χθες το βράδυ έσπευσε να συγκρίνει τη διαδικασία ορισμού ΑΟΖ μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας με τις άκυρες τουρκολιβυκές συμφωνίες.

Η Αθήνα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η Λιβύη βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις έως και τις αρχές του 2011, με στόχο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και μόνο. Οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει πολύ, αλλά διακόπηκαν λόγω της ανατροπής της τότε λιβυκής κυβέρνησης.

Και συνεχίζουν οι διπλωματικές πηγές, με χρήση σκληρής γλώσσας:

«Το 2019, η τότε κυβέρνηση της Τρίπολης συνομολόγησε με την Τουρκία ένα νομικό και πολιτικό τερατούργημα, το οποίο αποτελούσε σαφέστατη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αγνοούσε την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη».

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι αφενός το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από πλήθος κρατών, εν συνόλω από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, ενώ ουδέποτε επικυρώθηκε από τη βουλή της Λιβύης, αφετέρου οι πρόσφατες συμφωνίες κατακρίθηκαν εντόνως από τις Βρυξέλλες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βερολίνο και το Κάιρο.

Απάντηση δόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στις εξαιρετικά προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ ότι δηλαδή «οι άνδρες του τουρκικού στρατού πρέπει να είναι έτοιμοι να γίνουν μάρτυρες».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, εκτός αυτού έθεσε ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι διακατέχεται από μεγαλοϊδεατισμό, ενώ θυμήθηκε για ακόμα μια φορά το 1922, προκειμένου να πει ότι όπως η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε τότε από τους συμμάχους εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έτσι συμβαίνει και σήμερα.

«Η παραχάραξη της Ιστορίας και της Γεωγραφίας δεν αλλάζει την πραγματικότητα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Πράγα «για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και την ανάγκη υιοθέτησης άμεσα πακέτου κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Γ. Οικονόμου: Εθνικά επωφελές θα ήταν να υπερψηφίζει ο κ. Τσίπρας τα εξοπλιστικά προγράμματα

«Ο κ. Τσίπρας πέρα από τις δηλώσεις που κάνει στο εξωτερικό θα ήταν εθνικά επωφελές να υπερψηφίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα που θωρακίζουν έμπρακτα τη χώρα μας απέναντι στις απειλές,  αλλά και τις αμυντικές συμφωνίες που κατοχυρώνουν τη γεωστρατηγική μας ασφάλεια»

Ο Γιάννης Οικονόμου συνεχίζει καλώντας τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να είναι περισσότερο προσεκτικοί απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδας όσον αφορά ζητήματα όπως το προσφυγικό» τονίζει δε πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεθοδικά, στρατηγικά και αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών»

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος