«Κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» τόνισαν σήμερα το πρωί διπλωματικές πηγές, αναφερόμενες στην επίσκεψη και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
«Την ώρα που καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την επανεκκίνηση των άτυπων συζητήσεων και τον ορισμό της κας María Angela Holguín Cuéllar ως Προσωπικής Απεσταλμένης, κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη», επισημαίνουν ειδικότερα, οι διπλωματικές πηγές.
Τέλος, ξεκαθαρίζουν ότι «σταθερή επιδίωξη παραμένει η επανένωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς και της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την αντιπολίτευση. Αναλυτικότερα:
Μάντζος (ΠΑΣΟΚ): Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα επιβεβαιώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας με στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου
«Η μετάβαση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα και οι προκλητικές του δηλώσεις επιβεβαιώνουν την αδιαλλαξία και τη μεθοδικότητα με την οποία η Τουρκική Κυβέρνηση διεκδικεί τη διχοτόμηση του νησιού και την αναγνώριση του ψευδοκράτους», σχολίασε ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τις δηλώσεις Ρ. Τ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα.
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πώς «η μοναδική πραγματικότητα που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, είναι η παράνομη στρατιωτική κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974 και η ιστορική αναγκαιότητα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος σε εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων της ΓΣ του ΟΗΕ».
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Καταδικάζουμε τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας»
«Καταδικάζουμε τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Επιπλέον, καλεί την κυβέρνηση «να υιοθετήσει στρατηγική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, η οποία θα ενδυναμώσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την προοπτική επανεκκίνησης των συνομιλιών για μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
«Για να πάψει η κατοχή τμήματος ευρωπαϊκής χώρας που διαρκεί 51 χρόνια», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση τηρεί πάγια στάση υποβάθμισης του Κυπριακού, αλλά και αφωνίας στις τουρκικές προκλήσεις. Η απομάκρυνση της κυβέρνησης της ΝΔ από την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η επικοινωνιακή διαχείριση των ελληνοτουρκικών όχι μόνο δεν ωφελεί τη χώρα, αλλά προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος