Διπλωματικά τείχη της Αθήνας στον τουρκικό αναθεωρητισμό – Σε διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, καλεί ο Ερντογάν

Διπλωματικά τείχη υψώνει η Αθήνα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Μετά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της Μάλτας, την ώρα που το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τη διεύρυνση δίνει ακόμα ένα χαστούκι στην Τουρκία, καλώντας τη να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και διεθνείς συμφωνίες. «Αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να μας καλέσουν σε διάλογο σε διμερή βάση», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου που κράτησε σχεδόν 4 ώρες.

Προσηλωμένη στη στρατηγική όρθωσης διεθνών αναχωμάτων στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, όπως αυτός εκφράζεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει η Αθήνα. Μετά την επιβεβαίωση του κοινού βηματισμού με το Κάιρο στην υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας κατήγγειλε από τη Μάλτα την απρόκλητη επιθετική διάθεση της Τουρκίας.

«Η χώρα αντιμετωπίζει την απρόκλητη εχθρική ρητορική της Τουρκίας, σε καθημερινή μάλιστα βάση. Μια παντελώς απαράδεκτη ρητορική […] Πιστεύουμε ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα […] Είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αίγυπτος και σειρά άλλων χωρών καταδίκασαν δημοσίως τις πρόσφατες συμφωνίες που υπέγραψαν η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Νέο παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προανήγγειλε νέες κινήσεις αντίστοιχες με την ανιστόρητη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Όσοι ηγέτες φλερτάρουν με τον αναθεωρητισμό και ονειρευόντουσαν εύκολες νίκες, θερίζουν θύελλες, ας μην το υποτιμά αυτό ο κ. Ερντογάν», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Με τη φημολογία για δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Κύπρο να μεγαλώνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Είναι σημαντικό όπως Αθήνα και Λευκωσία εκτός από το συνεχή συντονισμό να αναδείξουν το ρόλο τους ως πυλώνες σταθερότητας όχι μόνο στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την Κύπρο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαμηνύει ότι Ελλάδα και Κύπρος θα σταθούν μαζί στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα ασφαλώς διαθέτει τις αμυντικές της δυνατότητες, αν θέλετε τα οπλικά συστήματα, και για την άμυνα της Κύπρου κι αυτό θα έλεγα είναι δεδομένο», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια ώρα, ο Τατάρ γιορτάζει τα δύο χρόνια από το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων, απειλώντας τους Ελληνοκύπριους.

«Οι 40.000 στρατιώτες μας είναι εκεί και, αν χρειαστεί, μέσα σε 5 λεπτά, μπορούν να σταλούν πολλοί άλλοι στρατιώτες. Οι δικοί μας άνθρωποι είναι πάντα Μουτζαχεντίν», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Η λύση στην Κύπρο θα βασιστεί μόνο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Μεγαλονήσου, ως μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αποτελεί διαρκές μέλημα και προτεραιότητα της Ελλάδας», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Ερντογάν: Αναμένους από τους συνομιλητές μας να μας καλέσουν σε διάλογο σε διμερή βάση

«Στην Πράγα εμείς είπαμε ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να μας καλέσουν σε διάλογο σε διμερή βάση», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που κράτησε σχεδόν 4 ώρες.

Στις λίγες αναφορές που έκανε για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «κάθε εξέλιξη δείχνει ότι η Τουρκία είναι ανεκτίμητη για την ΕΕ και την ευρωπαϊκή γεωγραφία», καθώς και ότι «είδαμε πως η ισορροπημένη στάση της χώρας μας απέναντι στις περιφερειακές κρίσεις εκτιμήθηκε από τους συνομιλητές μας.

Πρόσθεσε επίσης ότι στο τελευταίο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, «αξιολογήσαμε τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές και δηλώσαμε για άλλη μια φορά την εχθρική στάση της Ελλάδας κατά της χώρας μας και σχετικά με εκείνους που εξωθούν την Ελλάδα να στρέφεται εναντίον μας και επαναλάβαμε τη θέση μας επί αυτού».

ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος