Διπλή πτήση για Βρετανία-Γ. Κουμουτσάκος: Με διεθνή συνεργασία και επίπονη δουλειά μπορούμε να πετύχουμε (video)

Για τη Βρετανία αναχώρησαν το πρωί με ειδική πτήση της Aegean, 16 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες-μετανάστες που θα επανενωθούν με τις οικογένειες τους και 36 ενήλικες που θα συναντήσουν τους οικείους τους. Με την ίδια πτήση θα επαναπατριστούν 130 Έλληνες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στο αεροδρόμιο ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος και η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος, καθώς έχει διπλό σκοπό: την επανένωση ανήλικων και ενήλικων με τις οικογένειες τους και τους οικείους τους, αλλά και τον επαναπατρισμό Ελλήνων.
Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι αυτή την περίοδο “τρέχει” ένα πρόγραμμα για μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων παιδιών σε κράτη-μέλη της ΕΕ ενώ παράλληλα “τρέχουν” και άλλες αντίστοιχες δράσεις, όπως η σημερινή, στο πλαίσιο της εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου. Τόνισε ότι η σημερινή διπλή πτήση αποδεικνύει ότι τα μεγάλα προβλήματα -που ξεπερνάνε σύνορα αλλά και τις δυνάμεις των κρατών- μπορούν να ξεπεραστούν εφόσον υπάρχει διεθνής συνεργασία με αθόρυβη και επίμονη δουλειά. Επιπλέον ανέφερε ότι για να πραγματοποιηθεί η διπλή πτήση χρειάστηκε πολύ δουλειά και σύνθετες ενέργειες, καθώς συνεργάστηκαν τρία υπουργεία: το Μετανάστευσης και Ασύλου, το Εξωτερικών και η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Πρόσθεσε ακόμη ότι σήμερα έγινε το πρώτο βήμα της στρατηγικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς πρόκλησης του μεταναστευτικού.
Ο κ. Κουμουτσάκος τέλος ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο προγραμματίζεται η αναχώρηση 20 ανηλίκων και ενηλίκων για τη Ελβετία στο πρόγραμμα επανένωσης οικογενειών.

Την ικανοποίηση της εξέφρασε και η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ για τη σημερινή διοργάνωση της ειδικής πτήσης και την επιτυχή ολοκλήρωσή της, καθώς το πρωτόκολλο του Δουβλίνου είναι σε αναθεώρηση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ωστόσο -όπως είπε- “θέλαμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για την επανένωση ασυνόδευτων παιδιών με τις οικογένειες τους στη Βρετανία. Αυτό είναι πρότασή μας και αίτηση μας στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Σχετική είδηση: 50 πρόσφυγες αναχωρούν αύριο για τη Βρετανία-Επαναπατρισμός 130 Ελλήνων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος