Διμερείς σχέσεις και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Πλένκοβιτς

Με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 8ης Συνόδου Κορυφής EUMED, που διοργανώνεται στην Αθήνα. Στη συνάντηση οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνάντησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Κροάτη ομόλογό του για την άμεση ανταπόκριση της χώρας του με εναέρια μέσα στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, κάτι που «αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα πιο ενισχυμένη συνεργασία μέσω του μηχανισμού RescEU», όπως είπε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας προς το Ζάγκρεμπ «για ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσέφερε στην Κροατία όταν επλήγη από σεισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ εκτίμησε ότι η συμμετοχή της χώρας του και της Σλοβενίας στη Σύνοδο Κορυφής MED θα επιτρέψει καλύτερη κατανόηση όχι μόνο των παγκόσμιων και των μεσογειακών ζητημάτων, αλλά και των πολιτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφαλείας «που όλοι αντιμετωπίζουμε».

Διμερείς σχέσεις και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Πλένκοβιτς

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα.

Οι δύο πρωθυπουργοί-σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλένκοβιτς υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι η Κροατία συμμετέχει για πρώτη φορά στο σχήμα συνεργασίας των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σηματοδοτεί τη διεύρυνση και ενίσχυσή του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Γ.Γ του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος