Οι θέσεις του Κ. Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής-Διμερείς επαφές στο περιθώριο (video)

Διμερείς επαφές αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. όπου πρόκειται να συζητήσει εκτενώς το θέμα της συνεχιζόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ πρόκειται να πραγματοποιηθεί και μία πενταμερής συνάντηση με τους κ.κ. Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε: “Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς”.

Eν τω μεταξύ, την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό, και τον δια-θρησκειακό διάλογο. Παράλληλα εξέφρασε, τη βαθιά του ανησυχία για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας, των πιθανών κυρώσεων.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ