Διμερείς επαφές Ν. Κοτζιά με ομολόγους του της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν και της Παλαιστίνης

Θέματα περιφερειακής συνεργασίας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συζητήθηκαν στις διμερείς συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τους ομολόγους του της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν και της Παλαιστίνης.

Με τον Αιμάν Σαφάντι

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών και Αποδήµων της Ιορδανίας, Αιμάν Σαφάντι, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και την τακτική συνεργασία που υπάρχει, τόσο μεταξύ των δύο πλευρών, όσο και στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος με την Κύπρο.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να φιλοξενήσει την επόμενη τριμερή συνάντηση. Μάλιστα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εμπλουτιστεί η θεματολογία της τριμερούς και να θεσπιστεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών υπουργείων Εξωτερικών για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την ανατολική Mεσόγειο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις σχέσεις Ιορδανίας με την ΕΕ, για την οποία ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για την υποστήριξη που παρέχει στην κατεύθυνση της ενίσχυσής τους.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και στην ανάγκη να αναπτυχθεί περαιτέρω συνεργασία στο πολιτιστικό επίπεδο. Τέλος, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα προσεχώς.

Με τον Ριάντ Μαλκί

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης µε τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ Μαλκί, αποτέλεσε ο προγραμματισμός της επόμενης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης. Η ημερομηνία και η θεματολογία τελούν υπό διαμόρφωση.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά την διαμάχη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, και τις προοπτικές που υφίστανται για την όποια πιθανή πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία μεταξύ Παλαιστίνης και ΕΕ, για την οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας μας να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυσή της.

Με τον Αλ Χαλίφα

Με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Χαλίλ Μπιν Αχμέντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Χαλίφα, η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο σε περιφερειακές εξελίξεις, εκφράζοντας στον κ. Κοτζιά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας του για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν συγκροτήσει η Ελλάδα με την Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την θετική επίδραση που έχουν οι συγκεκριμένες συνέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του να εμπλακεί ενεργότερα.
Στην διμερή θεματολογία κυριάρχησε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος