H δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, ανεβάζει το θερμόμετρο στην πολιτική αντιπαράθεση.
Στις 3.000 σελίδες της δικογραφίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ονόματα πολιτικών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελεχών του Οργανισμού.
Στο μεταξύ, «στα χαρακώματα» βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την υπόθεση.
Διαφάνεια και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, η θέση της κυβέρνησης
«Όταν μιλάμε για πολιτική αποτύπωση δεν κρύβουμε τα λόγια μας είναι σαφέστατο ότι αυτό είναι νοσηρό με ευθύνη συνολικά όσων έχουν κυβερνήσει αναλάβαμε και άμεσα τις πρωτοβουλίες (…) να δουμε τι περιγράφουν τα στοιχεία όταν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα με μεγάλη προσοχή θα έχουμε ξεκάθαρη θέση κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Άμεσα μπλοκάρονται οι επιδοτήσεις. Δεν θα γίνει η πληρωμή της βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις, οτι οσα έχουν δηλωθεί δεν συνάδουν με την πραγματικότητα και τα νούμερα εμφανίζονται σε κάποιες περιπτώσεις ξεχειλωμενα», οπως χαρακτηριστικά ειπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Όταν ανακοινώθηκε η υπόθεση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είχα πει ότι οι πολίτες δεν ξέρουν τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει – και είναι λογικό να υπάρχουν υποψίες, επιφυλάξεις, ανησυχίες. Όμως εγώ ξέρω τι έχω κάνει. Και είχα δηλώσει από τότε, χωρίς να έχω δει τη δικογραφία, ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο. Εν προκειμένω, πρόκειται για εκτέλεση μιας υπουργικής απόφασης. Το να θεωρηθεί αυτό ποινικό αδίκημα, ξεπερνά κάθε λογική».
Η στάση της αντιπολίτευσης
Σαφείς ενδείξεις ποινικής ευθύνης υπουργών βλέπει το ΠΑΣΟΚ, σε άτυπη ενημέρωση που διοακίνησε: «Από την αρχική μελέτη της δικογραφίας και ιδιαίτερα των εγγράφων των εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων και των ενόρκων καταθέσεων των κυρίων Βάρρα και Σημανδράκου προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ποινικής ευθύνης υπουργών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τη μελέτη της ογκώδους δικογραφίας και στη συνέχεια θα πράξει το συνταγματικό καθήκον της απέναντι στον ελληνικό λαό και το δημόσιο συμφέρον».
«Βαθύτατα έκπληκτος, απορημένος και ειλικρινά απογοητευμένος» δηλώνει ο Φραγκίσκος Παρασύρης, βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ: «Αισθάνομαι βαθύτατα έκπληκτος, απορημένος και ειλικρινά απογοητευμένος, για το γεγονός ότι το όνομά μου αναφέρεται, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και χωρίς την παραμικρή ποινική διάσταση, στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλώνω με απόλυτη σαφήνεια: δεν υπήρξα ποτέ ούτε παρακολουθούμενος, ούτε ύποπτος.
Δεν έχω την παραμικρή εμπλοκή ή συμμετοχή στο σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων.
Η μοναδική μου σύνδεση με το ζήτημα ήταν ένα τηλεφώνημα διάρκειας μόλις 90 δευτερολέπτων, που δέχτηκα από στέλεχος του οργανισμού, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την περίπτωση ενός πραγματικού και νόμιμου ελαιοπαραγωγού της περιοχής μου.
Ο συγκεκριμένος αγρότης κινδύνευε να χάσει τα δικαιώματά του, λόγω οριακά εκπρόθεσμης αίτησης για τη βασική ενίσχυση, θέμα που ταλανίζει χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των προβληματικών διαδικασιών του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η παρέμβαση αυτή δεν είχε καμία προσωπική σκοπιμότητα, αλλά ήταν εντός των ορίων του ρόλου κάθε αιρετού που στέκεται δίπλα στις ανάγκες των πολιτών.
Δεν θα επιτρέψω το όνομά μου να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι ή εργαλείο συμψηφισμού για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των κυβερνητικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που εμπλέκονται.
Προκαλώ κάθε αρμόδια Αρχή να διερευνήσει πλήρως τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία προφανώς καμία σχέση δεν έχουν με το συγκεκριμένο σκάνδαλο».
Οι «αμαρτωλές» περιπτώσεις
Το «καμπανάκι» χτύπησε στο υπουργείο όταν για το πρόγραμμα βιολογικής μελισσοκομίας ο προϋπολογισμός ήταν 18,8 εκατ. ευρώ και κατατέθηκαν συνολικά αιτήσεις για 170 εκατ., εκ των οποίων οι αιτήσεις για 95 εκατ. ευρώ ήταν από την Κρήτη.
Φερόμενοι ως «παραγωγοί» αλλά χωρίς κυψέλες, έπαιρναν βεβαιώσεις απο τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ότι είχαν από 300 έως και 500 μελίσσια με στόχο να «πιάνουν ταβάνι» στις επιδοτήσεις.
Επιτήδειοι για να πάρουν τις ενισχύσεις δήλωναν βοσκοτόπια ακόμη και σε άλλο κράτος και συγκεκριμένα στη Βόρεια Μακεδονία.
Πρώην αντιδήμαρχος και μέλη της οικογένειας του φέρεται να δήλωναν ως καλλιεργήσιμα με τριφύλλι, 800 στρέμματα στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου.
Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης είχε συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων Κριστόφ Χάνσεν, κατά την οποία συμφωνήθηκε η συνεργασία των ελληνικών αρχών με την Κομισιόν για την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την απόφαση της Κυβέρνησης για τον τερματισμό των όποιων αθέμιτων πρακτικών στην καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες. Αλλά και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για ταχεία απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, υπογραμμίζοντας την αδιαμφισβήτητη αξιοπιστία της φορολογικής αρχής στην Ελλάδα.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισήμανε, επίσης, ότι, στο ίδιο πλαίσιο, βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν σύντομα από τη Βουλή σχετικές νομοθετικές διατάξεις, να προχωρήσει η μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ με ταχύτητα, αλλά και αξιοπιστία, χωρίς να παρεμποδιστεί εντωμεταξύ η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτή ακολουθεί τις προβλέψεις του ενωσιακού δικαίου. Εντωμεταξύ επίσης θα εφαρμοστεί και θα επικαιροποιηθεί, όπου είναι αναγκαίο, το πλάνο δράσης για την αξιοπιστία του Συστήματος Καταβολής των Ενισχύσεων.
Προς αυτό τον σκοπό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η ΑΑΔΕ είναι σε ετοιμότητα να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.
Ο Επίτροπος κ. Χάνσεν σημείωσε από την πλευρά του ότι ο ίδιος και οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεργαστούν αμέσως και σε τακτική βάση με την ελληνική πλευρά, ώστε η απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, αλλά και το όλο πλάνο δράσης, να προχωρήσουν με ταχύτητα και με τρόπο που να ικανοποιεί τις παρατηρήσεις που έχουν υποβληθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκε η πρώτη συνάντηση να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Κώστας Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Παντελάκης, Νίκος Τσιμπίδας, Λίνα Μπεθάνη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος