Δικηγόρος Θ. Μαντάς για υπόθεση Γεωργούλη: Υπέρμετρη καθυστέρηση των βελγικών αρχών στην προδικασία


Στο γιατί δεν έχει πάρει ακόμα τη δικογραφία στα χέρια του ο Αλέξης Γεωργούλης αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς. Όπως εξήγησε και στη δική μας ποινική δικονομία και στο δικό μας σύστημα, εάν πρόκειται για μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου, πράγματι δυνατότητα πρόσβασης στη δικογραφία δεν υφίσταται εάν δεν έχει γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας και κατ’ επέκταση της ευρωβουλευτικής ασυλία.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «όντως το δικό μας ποινικό δικονομικό σύστημα είναι διαφορετικό από την ποινική δικονομία του Βελγίου. Υπάρχουν ομοιότητες, αλλά περισσότερες είναι οι διαφορές. Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι και στη δική μας ποινική δικονομία και στο δικό μας σύστημα, εάν πρόκειται για μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου, πράγματι δυνατότητα πρόσβασης στη δικογραφία δεν υφίσταται εάν δεν έχει γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας και κατ’ επέκταση της ευρωβουλευτικής ασυλίας. Πολλή συζήτηση μπορεί να γίνει εδώ όπως καταλαβαίνετε και μάλλον ήρθε η ώρα να ανοίξουμε επιτέλους αυτή τη συζήτηση και για το Εθνικό και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μία αυξημένη έννομη προστασία στο επίπεδο των δικαιωμάτων που διατηρούν για τον εαυτό τους και οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές».


«Στην περίπτωση του κ. Λαγού είχαμε ήδη απόφαση καταδικαστική από το Εθνικό Δικαστήριο, από το Ελληνικό Δικαστήριο και στην πραγματικότητα το ερώτημα που είχε τότε τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να γίνει άρση της ασυλίας για να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση. Και χρειάστηκαν τόσοι μήνες. Εδώ τώρα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι έχουμε μία υπέρμετρη – επιτρέψτε μου να τη χαρακτηρίσω έτσι – υπέρμετρη καθυστέρηση στην προδικασία, στην προκαταρκτική εξέταση. Κύριε Παπαχλιμίντζο είστε τόσο έμπειρος στο ρεπορτάζ το φαντάζεστε για μία τέτοια καταγγελία για τέτοιας φύσης αδικήματα να είχε γίνει για βουλευτή εδώ στο Εθνικό Κοινοβούλιο και να είχαμε τρία χρόνια καθυστέρηση στην προδικασία. Θα ήταν το κορυφαίο θέμα που θα απασχολούσε[…] Άρα η αλήθεια είναι ότι οι αρμόδιες αρχές στο Βέλγιο είναι πολύ προσεκτικές. Κάνουν αργά αλλά εξαιρετικά σταθερά βήματα, μην τους αδικούμε στο επίπεδο αυτό, ιδιαίτερα όταν αφορά έναν εν ενεργεία ευρωβουλευτή[…] άρα θέλουν σε βάθος χρόνου να ερευνήσουν προσεκτικά την υπόθεση. Όσο και να είναι αναγκαία, τα προσεκτικά αυτά βήματα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπέρμετρη καθυστέρηση των τριών περίπου ετών».

«Όλα εξαρτώνται από το πότε θα πάει η υπόθεση στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ»

Σε ερώτηση προς την Ειρήνη Ζαρκαδούλα, για το πότε αναμένεται η άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη η δημοσιογράφος απάντησε ότι «Εξαρτάται αν θα υπάρξουν πιέσεις. Τελείωσε η Ολομέλεια στο Στρασβούργο, οπότε τώρα θα δούμε εάν θα υπάρξουν πιέσεις έτσι ώστε να πάει τουλάχιστον στη συζήτηση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων. Εάν δεν συζητηθεί τώρα πάει σε ένα μήνα, τέλος Μαΐου. Άρα πέρασε το δίμηνο μετά πάει τον Ιούνιο. Δηλαδή όλα εξαρτώνται από πότε θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων για να προχωρήσει η υπόθεση. Εφόσον πάει στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων θα κληθεί και ο κύριος Γεωργούλης για να πει την δική του άποψη. Λογικά αυτό θα το μάθουμε όπως είχε γίνει για παράδειγμα και με τον Ταράμπελα και με τον Κοτσολίνο, ο οποίοι κλήθηκαν να πάνε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων που ήταν βέβαια κεκλεισμένων των θυρών, αλλά έξω από την αίθουσα μπορούσες να τους συναντήσεις και να μιλήσεις μαζί τους. Εάν δεν έχει κάνει κάποια δήλωση μέχρι τότε ο κ. Γεωργούλης μπορεί εκεί να πει και τη δική του εκδοχή ο ίδιος».

«Επειδή διαρκώς μεμψιμοιρούμε και καλά κάνουμε από μία άποψη σε σχέση με τους ρυθμούς απονομής της ελληνικής ποινικής δικαιοσύνης να πούμε ότι σε θέματα που συνδέονται με την διαδικασία της άρσης της βουλευτικής ασυλίας από το Εθνικό Κοινοβούλιο, το δικό μας Κοινοβούλιο, το χρονικό διάστημα και οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά ταχύτατοι. Και το λέω εγώ που συνήθως είμαι με κριτικό λόγο απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος μας, όχι στη διαδικασία της άρσης βουλευτικής ασυλίας πρέπει να σημειώσουμε ότι εδώ οι δικοί μας ρυθμοί τρέχουν πολύ πιο γρήγορα» υπογράμμισε κλείνοντας τη συνέντευξή του ο κ. Μαντάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος