Διεθνής Τύπος: “Ιστορική Επίσκεψη” η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ (video)

“Για πρώτη φορά από τότε που ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, ένας Έλληνας ηγέτης επισκέπτεται την πρόσφατα μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το BBC, αναφερόμενο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Διεθνής Τύπος: “Ιστορική Επίσκεψη” η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ (video)Κάνοντας λόγο για “ιστορική επίσκεψη” στον τίτλο του, το BBC αναφέρεται στην σέλφι με την οποία υποδέχτηκε ο Ζάεφ τον Τσίπρα και στο tweet του Ζάεφ που μιλάει για μια “πραγματική ιστορική ημέρα”.

Και η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στην σέλφι που έβγαλαν οι δύο πρωθυπουργοί και χαρακτηρίζει “ιστορική” επίσκεψη “καλής θέλησης” την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.

To AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) επισημαίνοντας και αυτό με τη σειρά του ότι πρόκειται για μια “ιστορική επίσκεψη” αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και επικαλείται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Ζάεφ για τα “τεράστια οικονομικά οφέλη” που θα προκύψουν για τη χώρα του “σε όλους τους τομείς της οικονομίας” από τη συμφωνία.

Η γαλλική εφημερίδα Le Point έχει κι αυτή τίτλο “Ιστορική Επίσκεψη”, ενώ το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων SDA, με τον ίδιο τίτλο, επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να αποδείξουν ότι οι οικονομίες των δύο χωρών θα ωφεληθούν από τη συμφωνία αυτή, η οποία έβαλε τέλος σε μια πολιτική διαμάχη διάρκειας μεγαλύτερης από τρεις δεκαετίες.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) με τίτλο “Ο Τσίπρας της Ελλάδας σε ιστορική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία” αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε παραλειπόμενα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού όπως στο ότι ο Ζάεφ ξενάγησε τον Τσίπρα στο γραφείο του και του έδειξε φωτογραφιες του γιου του και διάφορα αναμνηστικά.

Η εφημερίδα “Washington Post” από την άλλη επιλέγει ως τίτλο “Η ιστορική σέλφι των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας”.

Η αμερικανική εφημερίδα αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, στο οποίο υπογραμμίζεται πως πρόκειται για «την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στη γειτονική χώρα» και πως στην επίσκεψή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «συνοδεύεται από 10 υπουργούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων και πρόκειται να υπογράψει συμφωνίες φιλίας για την προώθηση της συνεργασίας στο εμπόριο και την άμυνα».

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph γράφει πως «ιστορική επίσκεψη στην άρτι μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτώντας τον τερματισμό της πολυετούς αντιπαράθεσης των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας».

“Ιστορική” χαρακτηρίζει και η γαλλική Le Figaro τη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, αναφερόμενη στην προηγούμενη διένεξη για το όνομα της γείτονος η οποία διευθετήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ρωσία
Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται εκτενώς το Russia Today στο δημοσίευμα του στην γαλλική του ιστοσελίδα, με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας στην Βόρεια Μακεδονία για μια ιστορική επίσκεψη».

Το RT υπογραμμίζει πως η επίσκεψη «συνιστά μια επιπλέον ένδειξη της ύφεσης που σημειώθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018». Σημειώνει επίσης ότι αυτή η ύφεση στις σχέσεις θα αποτελέσει κυρίως την ευκαιρία για τις δύο χώρες να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες , παρακινώντας τους επιχειρηματίες των δύο χωρών να επαναλάβουν τον διάλογο και με επιτροπές διεθνών εμπειρογνωμόνων και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ώστε να βρουν λύσεις στο ζήτημα των εμπορικών ονομασιών»

Εξίσου εκτενής είναι η αναφορά και του πρακτορείου Ria Novosti, στην ανταπόκριση του από το Βελιγράδι το οποίο, επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν την Τρίτη μια συμφωνία που αφορά τη συνδρομή της Ελλάδας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη ΕΕ όπως και μια σειρά σημαντικές συμφωνίες. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έφθασε στα Σκόπια συνοδευόμενος από υπουργούς της κυβέρνησης του κι επιχειρηματίες «υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία τα τελευταία 28 χρόνια» και πως « η επίσκεψη χαρακτηρίσθηκε και από τις δύο πλευρές ιστορική».

Το Ria Novosti, αφού παραθέτει αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί, υπενθυμίζει ότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων τον Ιούνιο του 2018, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, όπως και ότι την συμφωνία την υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρεται επίσης ότι η Συμφωνία τέθηκε προς έγκριση σε δημοψήφισμα που έγινε στην Βόρεια Μακεδονία στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, αναφέροντας ότι «στην πραγματικότητα απορρίφθηκε, αφού η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήτα περίπου στο 37% , με όριο το 50%» ενώ «από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία το 91,5% τάχθηκαν υπέρ της Συμφωνίας». «Παρόλα αυτά- γράφει το Ria Novosti- η συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία επίσημα τέθηκε σε ισχύ, και η χώρα άλλαξε ονομασία».

Το Ria Novosti αναφέρεται επίσης και στην αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, με την ίδρυση πρεσβειών στις δύο χώρες , την οποία ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ.

Το πρακτορείο TASS σε ανταπόκριση του από τα Σκόπια, αναφερόμενο στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει ότι «η σημερινή επίσκεψη του Τσίπρα δικαίως θεωρείται ιστορική». «Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα τα τελευταία 28 χρόνια, από το 1991 όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στην ίδια ανταπόκριση του με τίτλο «ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτήρισε την διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ανεπίστρεπτη», δίνει έμφαση στη σχετική δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθείς για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης, της κάθε χώρας αν έρθει στην κυβέρνηση.

Πηγή: AΠE-MΠE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος