Διεθνής καταδίκη των τουρκικών δηλώσεων: Επιστολές Αθήνας σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ – Ηχηρά μηνύματα

Array

Με τις τρεις προκλητικότερες φράσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», «Ελλάδα, θυμήσου την Σμύρνη». «Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του 2023;” ξεκινά η ελληνική επιστολή προς Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, στην οποία παρουσιάζεται η έξαρση του τουρκικού αναθεωρητισμού.

«Η ρητορική συνοδεύεται από ραγδαία αύξηση περιστατικών παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην πράξη, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία οικοδομεί την αναθεωρητική ατζέντα της μέσω προπαγάνδας, αμφισβητώντας εν συνόλω το εδαφικό status quo» αναφέρεται στην επιστολή Ελλάδας προς ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες μετά την κοινοποίηση της επιστολής, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να καταδικάζει την απερίσκεπτη στρατηγική της Άγκυρας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στην ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά τις Βρυξέλλες, σαφέστατη ήταν η στήριξη και της Γαλλίας δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, η οποία διευκρίνισε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης το Παρίσι θα σπεύσει να στηρίξει την Αθήνα: «Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία τους από γειτονικά κράτη».

Η Ελλάδα καλεί τη διεθνή κοινότητα σε επιπλέον, απερίφραστη καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουμε μάρτυρες σκηνικού αντίστοιχου με αυτό της Ουκρανίας, ενώ την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές καταδικάζουν την έωλη επιχειρηματολογία της Τουρκίας, η οποία απηύθυνε επιστολή προς Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές: «Η επιστολή αυτή αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σημειώνει: «Από τη στιγμή που υπάρχει απειλή, το έχω πει απλά με τέσσερις λέξεις: “Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται”».

«Υπάρχει μια προσπάθεια της Τουρκίας να αντιστρέψει και να παραποιήσει την πραγματικότητα και να εμφανίσει τον εαυτό της ως θύμα» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τρίτη νυχτερινή υπέρπτηση μέσα σε λίγα 24ωρα από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την νήσο Κίναρο. Την ερχόμενη Δευτέρα η Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει τα δύο πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper.

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν…

Δημοσίευμα της Milliyet, καλεί τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ζητήσει από την Ελλάδα αποζημιώσεις για την Μικρασιατική Καταστροφή. Όπως σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Πιέρρος Τζανετάκος, αυτές οι μέρες είναι οι μαύρες μέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής και λειτουργούν ως το καλύτερο υπόστρωμα για τον λαϊκισμό του Ερντογάν, ο οποίος δεν σταματά να κατηγορεί συλλήβδην την Ελλάδα και την Δύση, ότι συνωμοτούν και υποσκάπτουν το τουρκικό έθνος.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος