Διεθνείς πιέσεις στην Τουρκία να μείνει στο δρόμο της νομιμότητας (video)

Στα Κατεχόμενα βρίσκεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και προετοιμάζει την επίσκεψη Ερντογάν στις 20 Ιουλίου για τα 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Η Άγκυρα εμμένει στη λύση των δύο κρατών για το Κυπριακό, αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου.

Την ώρα που η Αθήνα ενισχύει διπλωματικά και επιχειρησιακά την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διεθνείς παίκτες από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαμηνύουν στον Ερντογάν ότι οφείλει να μείνει στο δρόμο της νομιμότητας, η Άγκυρα στρέφει ξανά τα βέλη της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Κλάψης επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Διπλωματίας Παν. Πελοποννήσου, δήλωσε: «Το πιθανότερο σενάριο δυστυχώς είναι ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί αυτήν την περίοδο προκειμένου να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ενόψει της παρουσίας- φιέστας του Ερντογάν στην Αμμόχωστο στη μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται στα Κατεχόμενα, ενώ ο τουρκοκύπριος ηγέτης, αφού μίλησε ξανά για την παράνομη λύση δύο κρατών στην Κύπρο, προανήγγειλε το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου στα Βαρώσια. Συγκεκριμένα ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε: «Στις 20 Ιουλίου λόγω του ότι είναι και 47η επέτειος της «επιχείρηση ειρήνης» θα έχουμε πολλά εγκαίνια, από άνοιγμα νέων δρόμων, υπηρεσίες ηλεκτρονικού κράτους, το άνοιγμα των Βαρωσίων , μέχρι και στα πεδία του τουρισμού και ανώτατης παιδείας».

Σαφής η θέση και της Μεγάλης Βρετανίας υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά της η Γουέντι Μόρτον υφυπουργός Εξωτερικών της Μεγ. Βρετανίας, επισημαίνει: «Υποστηρίζουμε μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό. Θα πρέπει να βασίζεται σε ένα πραγματικά διεθνώς αναγνωρισμένο, πολιτικά ίσο, διζωνικό, δικοινοτικό μοντέλο ομοσπονδίας. Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας περί της οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Δικαστήριο της Χάγης, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε το Διεθνές Δίκαιο ως το μόνο μέσο διευθέτησης των διακρατικών διαφορών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζει πως: «Αυτή η απόφαση είναι υποδειγματική για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιλύονται σημαντικά ζητήματα όταν και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη επικεντρώνονται στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Κανονικά αναμένεται να συνεχιστεί το γεωτρητικό πρόγραμμα της Λευκωσίας με την Έξον Μόμπιλ να προγραμματίζει το φθινόπωρο έρευνες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος