“Επί προσωπικού” και για το θέμα που προέκυψε με τις Σκουριές, πραγματοποίησε παρέμβαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εν εξελίξει συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Προηγήθηκε η τοποθέτηση της βουλευτίνας του κόμματος Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία ανέγνωσε ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Ιερισσού Χαλκιδικής, στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις για όσα είπε για τις Σκουριές, ο Α. Τσίπρας στην χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη “Στο Κόκκινο”.
Ο πρωθυπουργός είπε κατ’ αρχήν ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε 5000 εργαζόμενους στις Σκουριές, ενώ είναι 1980, παραδρομή στην οποία παρεσύρθη, καθώς η προηγηθείσα ερώτηση του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη αναφερόταν σε «5000 εργαζόμενους».
Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τμήμα αυτών των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε «παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο», ωστόσο, υπογράμμισε εκ νέου ότι η λύση συνίσταται στην δικαίωση του αγώνα με ταυτόχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής και τόνισε ότι «η αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική».
Η αντίδραση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, που ζητούσε αποσαφήνιση της θέσης της κυβέρνησης, μετά τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, εκφράστηκε με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: “Δεν θα επιτρέψουμε τον εμπαιγμό μας από κανέναν πρώην και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε κάνει τον αγώνα μας σημαία του, ούτε θα αφήσουμε τους συναγωνιστές μας ανυπεράσπιστους στο έλεος μιας πολυεθνικής.
Για το ζήτημα των Σκουριών υπάρχουν ήδη πολλές αποφάσεις συνεδρίων και απαιτούμε να γνωρίζουμε αν η ανακοινωμένη θέση του κόμματός μας και του ίδιου του προέδρου, όπως επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τον ίδιο και κορυφαία στελέχη μας, έχει αλλάξει στα πλαίσια της διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ της διακηρυγμένης πολιτικής θέσης και της κυβερνησιμότητας της “πρώτης φοράς αριστεράς”. Είναι δεδομένο ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το κίνημα ενάντια στο χρυσό μέχρι την τελική δικαίωσή μας” αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει από τις 24 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Αυγούστου – 10ήμερο αντίστασης στις Σκουριές, το αναλυτικό πρόγραμμα του οποίου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
Παρέμβαση από το Δήμο Αριστοτέλη
Να λάβει άμεσα ολοκληρωμένη και σαφή θέση σε ό,τι αφορά τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές Χαλκιδικής καλεί την κυβέρνηση ο Δήμος Αριστοτέλη με σημερινή ανακοίνωσή του. Παράλληλα, με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα “να μην παρασύρεται από την επικοινωνιακή προπαγάνδα της μεταλλευτικής εταιρείας” για τους χιλιάδες εργαζομένους που θα χάσουν τις δουλειές τους σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η επένδυση στις Σκουριές.
“Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που υφίσταται ο πρωθυπουργός, θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι ισχύουν προηγούμενες τοποθετήσεις που έκανε, τόσο ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ως πρωθυπουργός”, τονίζει η δημοτική αρχή.
‘Οπως υποστηρίζει ο δήμος, παρότι η μεταλλευτική δραστηριότητα ξεκίνησε με 2000 εργαζόμενους, οι οποίοι αυξήθηκαν σημαντικά εντός ελάχιστου διαστήματος από τη στιγμή που έγινε η ανάκληση των αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην πραγματικότητα “κανείς δεν εργάζεται στις Σκουριές, παρά μόνο συνεργεία εργολάβων για τη διαμόρφωση των υποδομών εγκατάστασης”. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι ο δήμος, ήδη από το Μάρτιο του 2015, έχει ζητήσει να προσκομίσει η εταιρεία στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων στην υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα, “αλλά ακόμα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση”.
Στην ανακοίνωση τονίζεται, τέλος, ότι παρότι η δημοτική αρχή είναι με το μέρος όλων των εργαζομένων και υπερασπίζεται το δικαίωμα της εργασίας, ωστόσο πάγια θέση της είναι η αντίθεση στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές “γιατί μετατρέπει το σύνολο της περιοχής σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής”.
Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ
Φωτο: αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ, Ιγκόρ Ταλάεβιτς
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος