Διαπραγματεύσεων συνέχεια στο κυπριακό

Για έβδομη  ημέρα συνεχίζονται σήμερα  οι συνομιλίες  για το κυπριακό  στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας.  Στις 10.00 αρχίζουν οι συνομιλίες στο τραπέζι (2) για τις εσωτερικές πτυχές και στις 11.00 στο τραπέζι (1) για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο της επιστροφής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την προσεχή Πέμπτη σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες . Κατά τα λοιπά όλες οι πλευρές αποφεύγουν να προβούν σε δηλώσεις.

Ωστόσο δυσφορία προκάλεσε  δηκτικό σχόλιο του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσαν οι ελληνοκύπριοι  το οποίο απαντήθηκε  από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζοντας: «Ενδεχομένως επιθυμούν άλλες σκοπιμότητες, ενδεχομένως να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση πραγμάτων. Επειδή μας παρακολουθεί ο κυπριακός λαός που πραγματικά ενδιαφέρεται να υπάρξει αποτέλεσμα στις συζητήσεις εδώ στην Ελβετία, θα καλέσω τον υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει δημόσια για την τουρκική πρόταση. Να δώσει στη δημοσιότητα, να περιγράψει την τουρκική πρόταση όπως έχει υποβληθεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Ενδεικτικό  του περιεχομένου και του κλίματος που επικράτησε στη πενταμερή διάσκεψη το βράδυ της Τρίτης για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, η δήλωση  του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε».

Είχε προηγηθεί η άτυπη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικός Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε επικριτικός κατά της πρωτοβουλίας του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος κατέθεσε την ιδέα για έλευση στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «κάποιους που δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες, εγγυήσεων και στρατευμάτων, και βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων, είτε για να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος διαπραγμάτευση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος