Διαδικασία τηλεκπαίδευσης: Παραβίαση προσωπικών δεδομένων καταλογίζει η αρμόδια αρχή στο υπουργείο Παιδείας – Τι απαντά

Λανθασμένη χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, ενώ οξύτατη κριτική κατά της Νίκης Κεραμέως άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της τηλεκπαίδευσης επιπλήττει το υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενη παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων. Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η αρχή είχε κρίνει τη διαδικασία τηλεκπαίδευσης νόμιμη και όλες οι συστάσεις που είχαν γίνει υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

«Μας εξέπληξε αυτή η απόφαση διότι υπήρχε απόφαση της Αρχής, που έλεγε ότι είναι νόμιμη η τηλεκπαίδευση και είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε παγκοσμίως και δεν υπήρχε επισήμανση σε καμία άλλη χώρα. Σε ένα βαθμό υπήρχαν εσφαλμένες παραδοχές στην απόφαση.  Άλλωστε η Ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να διαπραγματευτεί πιο αυστηρούς όρους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων”, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας,  η Αρχή προστασίας συνεδρίασε εκτάκτως ενώ δεν εφαρμόζεται πλέον η τηλεκπαίδευση και είχε πετύχει αυστηρότερους όρους προστασίας των δεδομένων με την Cisco.

«Προκαλεί εντύπωση ότι συνεδρίασε η Αρχή σε αυτήν την περίοδο. Μέσω των συμβάσεων και των ειδικών όρων προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση…» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Επικαλούμενος την απόφαση της Αρχής περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Παιδείας. Σε ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η υπουργός Παιδείας θρασύτατα και ψευδέστατα διαβεβαίωνε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους, ότι προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα.”

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό κατά της απόφασης.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος