Δέσμη προτάσεων Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ – Δυσαρέσκεια από τον διαπραγματευτή των Σκοπίων (video)

Σειρά προτάσεων και ιδεών κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το θέμα της ονομασίας της. Ο κ. Νίμιτς, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το περιεχόμενο τους, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «η διαδικασία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση» ενώ χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό να αναμένεται η ΦΥΡΟΜ να αποδεχθεί ονομασία που δεν περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Σε μια πρώτη του αντίδραση, ωστόσο, ο διαπραγματευτής των Σκοπίων πρέσβης Βάσκο Ναουμόφσκι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΦΥΡΟΜ.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της ευελπιστεί ότι θα βρεθεί διέξοδος μέσα από τις προτάσεις Νίμιτς, διαμηνύει, όμως, πως η σύνθετη ονομασία που θα δοθεί στο γειτονικό κράτος πρέπει να έχει ενιαία χρήση και να μην υπάρχει παράθυρο διπλής ονομασίας, στο οποίο να κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ Ν. Φραγκόπουλο, ο κ. Ναουμόφσκι στις πρώτες δηλώσεις του προς ΜΜΕ των Σκοπίων είπε πως οι προτάσεις  Νίμιτς αποκλίνουν από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας και απέχουν από την εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς λύσης.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” λαού και της “μακεδονικής” γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, “Sitel”.

Όπως είπε θα μεταφέρει τις προτάσεις στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων η οποία θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα την επίσημη τελική της θέση.

Ο κ. Ναουμόφσκι, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις. Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.

Εν τω μεταξύ, φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ ανάβει ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νόμο, που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή, με τον οποίο προβλέπεται η διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Οι συναντήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς έγιναν χωριστά με τις δύο πλευρές. Μετά την ολοκλήρωση τους προχώρησε σε δηλώσεις χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το περιεχόμενό τους.

Πλέον, οι δύο πλευρές καλούνται να τις μελετήσουν προσεκτικά μέσα στις επόμενες μια με δύο εβδομάδες και εν συνεχεία πιθανότατα θα επισκεφθεί ο ίδιος την Αθήνα και τα Σκόπια, όπου εάν και εφόσον διαγνώσει διάθεση και βούληση, οι συναντήσεις θα εντατικοποιηθούν. Όπως είπε στους επόμενους δύο μήνες θα διαφανεί εάν υπάρχει πρόοδος.

Σημείωσε πως οι προτάσεις του είναι ένας νέο συνδυασμό ιδεών,  παραδέχθηκε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να πέσει στο τραπέζι κάτι εντελώς καινούριο μετά από 25 χρόνια που γίνεται για το θέμα, για να σχολιάσει αμέσως μετά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό να υπάρξει μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία». «Δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού» είπε.

Εκτίμησε ότι η διαδικασία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχει το έδαφος για συμβιβασμό αξιοπρεπή και ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές.

Αναγνώρισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο θέμα λέγοντας πως ξέρει ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και έντονα αισθήματα και στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για τη διευθέτηση αυτής της διαφοράς. Χαρακτήρισε το θέμα ως ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μετέβη στα Σκόπια δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, μόνο εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Το ζήτημα της ονομασίας απασχόλησε και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε την εικόνα των διαπραγματεύσεων και το πού βρισκόμαστε. Τέθηκε από όλους πως είναι εξαιρετικά αναγκαίο να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος, να ηττηθούν οι εθνικιστικές θέσεις και την ίδια στιγμή να κατανοήσουν όλοι ότι έχουν τεράστια ευθύνη να τοποθετηθούν με σαφήνεια, «χωρίς να παίζουν κρυφτούλι», διότι πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα που είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής να επιλυθεί.

Κομματικές πηγές επισήμαιναν ότι ο κ. Καμμένος έχει μια διαφορετική τοποθέτηση, αλλά έχει πει πως εφόσον υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, και πως έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών.

Τέλος, αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις

Πηγή ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση : Λένα Αργύρη, Νίκος Φραγκόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος