Δένδιας: Ελπίζουμε η Τουρκία να ασπαστεί το Διεθνές Δίκαιο – Χριστοδουλίδης: Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου

Kαθώς στις Βρυξέλλες προχωρά η κατάρτιση του εγγράφου με τις πιθανές κυρώσεις έναντι της Άγκυρας για τις παρανομίες στην κατεχόμενη Κύπρο κι ενώ η Τουρκία επιμένει να κινείται επιθετικά και προκλητικά στην μεγαλόνησο, ο Νίκος Δένδιας δείχνει για ακόμα μια φορά από τη Λευκωσία στη γείτονα το δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

«Δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία και, βεβαίως, δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί μια μέρα το Διεθνές Δίκαιο, θα πάψει να προωθεί μία νεο-οθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα, θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα. Δυστυχώς, όμως, αυτή η μέρα δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ενόψει και της τετραμερούς με Γαλλία και Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρος είναι προσηλωμένες στις αρχές της ειρήνης και της ευημερίας, επιμένοντας στα σχήματα συνεργασίας, με στόχο την εξασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου εντός του συμφωνημένου πλαισίου, εντός της ΕΕ και μακριά από αναχρονιστικές πρόνοιες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών και από τον Κύπριο πρόεδρο.

«Οι απειλές από πλευράς Τουρκίας και λαμβάνονται υπόψη και θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Οι αμυντικές συμφωνίες και η θωράκιση της ελληνικής άμυνας συνεχίζουν να ενοχλούν την Άγκυρα. Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά του Τούρκου υπουργού Άμυνας να κάνει λόγο για προκλητική και επιθετική Ελλάδα.

«Η Ελλάδα παραφράζοντας κάθε πραγματικότητα και προσποιούμενη το πρόβατο προσπαθεί να δείξει την εικόνα του αδικημένου. Κρύβεται πίσω από την ΕΕ και προσπαθεί ν’ αποκρύψει τις παράνομες και επιθετικές τις πράξεις», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Συνεκπαίδευση μονάδων Ελλάδας-ΗΠΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα», με δυνάμεις Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να πραγματοποιούν γυμνάσια προστασίας πλατφόρμας εξόρυξης μέσα σε τμήμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Τη συνεκπαίδευση μονάδων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών παρακολούθησαν πάνω από σκάφος του 6ου Στόλου στα ανατολικά της Εύβοιας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αμερικανός πρέσβης.

Στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν τη νέα προσπάθεια του Χουλουσί Ακάρ να συνδέσει τους S400 με τους S300 ώστε να δικαιολογήσει με αυτό τον τρόπο την χρήση τους εντός του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος