Δένδιας – Χριστοδουλίδης: Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν θα μείνει αναπάντητη (video)

«Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Λευκωσία όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και  συναντάται με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων με την Ελλάδα και την Ευρώπη όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο».

«Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου.Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε πως η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού στην Κύπρο, την επομένη της επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα, είναι εξόχως σημαντική.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της Τουρκίας, ιδίως στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα.

«Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να σταθεί στο πλάι της Κυπριακής κυβέρνησης. Να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού. Και επίσης να σταθεί στο πλάι της Διεθνούς Νομιμότητας.

Αυτό είναι που θα τονίσω και στη συνάντηση που θα έχω αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς επίσης και με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου.

«Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση -το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά- δεν παράγει δικαιώματα», συνέχισε ο Νίκος Δένδιας για να προσθέσει:

Αυτό το τόνισα ήδη προς τους συνομιλητές μου χθες και σήμερα. Στους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Γαλλίας. Και την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών.

«Η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια που επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις, που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο και τηνν εδραίωση μιας νεο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.», ανέφερε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας  για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα, στη Βόρεια Κύπρο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, σημείωσε και κατέληξε:

«Το λέμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο. Αυτά άλλωστε δεν τα λέμε εμείς. Περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, την τουρκική επιθετικότητα και την απαράδεκτη τουρκική στάση το θέμα του Κυπριακού» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναχωρώντας νωρίτερα  από το Ισραήλ για την Λευκωσία.

Επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες με τον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ, τον οποίο κι ευχαρίστησε για την «ξεκάθαρη τοποθέτηση και την δυνατότητα ευθείας συνεννόησης για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος