Debate στην ΕΡΤ: «Μονομαχία» Σκέρτσου, Τσακαλώτου και Γκιόκα στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Δεκαεπτά μέρες πριν τις κάλπες η εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με το Γιώργο Κουβαρά και τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της Δημόσιας Τηλεόρασης, Λήδας Μπόλα και Ηλία Σιακαντάρηφιλοξενεί ένα ακόμη debate με προσκεκλημένους τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο, τον υποψήφιο Β1′ βόρειου τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον εκπρόσωπο τύπου KKE, υποψήφιο στην Ανατολική Αττική Γιάννη Γκιόκα.

Οι θεματικές ενότητες είναι πέντε: Οικονομία, Κοινωνία, Θεσμοί, Εκλογικά διλήμματα και Μετεκλογικές Συνεργασίες. 

Οικονομία

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι η ακρίβεια και αύξηση επιτοκίων δοκιμάζουν τα νοικοκυριά και τα εισοδήματα όλων και τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει μόνο τον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 70.000 ρυθμίσεις». Είναι ένα μέτρο ανάσχεσης του πληθωρισμού έτσι όπως εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 700.000 ρυθμίσεις που έχουν γίνει» είπε και συνέχισε: «Θυμίζω ότι το 2019 τα κόκκινα δάνεια ήταν 110 δισεκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι 83 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, τα πράσινα ενήμερα δάνεια από 102 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν γίνει 149 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς βλέπουμε μια συνολικά καλύτερη εικόνα του τραπεζικού συστήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νοικοκυριά και δανειολήπτες που δοκιμάζονται».

Στη συνέχεια τόνισε ότι έχουμε ρεκόρ 20ετίας σε άμεσες ξένες επενδύσεις και μίλησε και για ρεκόρ εξαγωγών.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για άσχημη και χαμηλού επιπέδου αντιπαράθεση. «Έχουμε ακούσει τα πάντα αυτή την εβδομάδα ότι το κόστος του προγράμματός μας είναι 40 δισ. μετά 70, μετά 80 και μετά ξαναγύρισε στο 70. Γίνεται μια πάρα πολύ άσχημη και πολύ χαμηλού επιπέδου αντιπαράθεση» είπε και τόνισε: «Είναι σημαντικό το 7% του ΑΕΠ να δίνεται στην υγεία». Για τους πλειστηριασμούς, είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα ολιστικό σχέδιο. «Έχουμε ένα σχέδιο που θα βοηθήσει από το κράτος να επιβάλλει στις τράπεζες να κάνουν προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. Έχουμε ένα σχέδιο όπου θα υπάρχει και ο κώδικας δεοντολογίας στις τράπεζες και θα πληρώνουν φόρο τα funds, αλλά το βασικότερο θα αναγκάζονται οι τράπεζες ή τα funds ή να κάνουν μια πρόταση στον δανειολήπτη» ανέφερε σχετικά. «Σε μία κρίση όπως αυτή πρέπει το βάρος να μοιραστεί σε δανειολήπτες, δανειστές και κράτος». Σε μία κρίση γίνονται εξαιρέσεις, είπε ακόμα και τόνισε «Εμείς δείξαμε ότι η σταθερότητα είναι συμβατή με κοινωνικές δαπάνες».

Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις ανισότητες, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος ενώ ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την Ευρώπη».

Ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κατώτατος μισθός είναι λίγο παραπάνω από το 2011. Ο μέσος μισθός για τον οποίο επίσης γίνεται πολύς λόγος είναι 25% μειωμένος από αυτόν που ήταν πριν μια δεκαετία και επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ τα αμφισβητεί η κυβέρνηση, είπε ακόμα «Μιλάμε για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που κατήργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και των εργασιακών δικαιωμάτων και το ζήτημα των τριετιών και το ζήτημα της επαναφοράς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης».

Κοινωνία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε ισοπέδωση» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, αναφορικά με το θέμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με την αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι έτσι οι νέοι στέλνονται στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει απολύτως ταξικά χαρακτηριστικά καθήλωσης των χαμηλότερων φτωχότερων συμπολιτών μας σε μία εκπαίδευση η οποία δεν είναι ποιοτική» ανέφερε. «Μέσα από την αγορά εργασίας μπορεί κάποιος να γίνει τεχνικός για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα αρχιμάγειρας μπορεί να γίνει ειδικός για ιστοσελίδες. Είναι ειδικότητες και δουλειές που ζητάει η οικονομία. Δεν θέλουμε την καθήλωση, δεν θέλουμε πτυχία χωρίς αξία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος τόνισε για το ίδιο θέμα ότι «αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι υπέρ των ανισοτήτων και υπέρ των κερδών των ιδιωτών. Δεν έχει ουδεμία σχέση αυτή η κυβέρνηση με αυτό που λέμε δημόσιο συμφέρον. Ό, τι κάνει, το κάνει για τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό το έχει αποδείξει παντού. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έχω μάθει ότι τα παιδιά έχουν διαφορετικές ταχύτητες».

Ο κ. Γκιόκας επισήμανε: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν καθορίζει το διαχωρισμό ανάμεσα σε καλούς και κακούς -εντός πολλών εισαγωγικών- μαθητές. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής καθορίζει τον αριθμό των φοιτητών που θα υποδεχτούν τα πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής και όχι αυτό που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση (…) Διεκδικούμε την κατάργηση και της ελάχιστης βάση εισαγωγής και της Τράπεζας θεμάτων για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει».

Θεσμοί

«Το επιτελικό κράτος αποτελέσει θεσμική κατάκτηση και μπορεί να βελτιωθεί», είπε ο κ. Σκέρτσος. «Άρα θέλουμε περισσότερο επιτελικό στα δημόσια πράγματα της χώρας και όχι λιγότερο. Θα ήταν πολύ μεγάλη παλινδρόμηση να ακυρωθεί ή να καταργηθεί το επιτελικό κράτος. Επαναλαμβάνω δεν μιλάω για τα πρόσωπα, μιλάω για τη δομή. Από εκεί και πέρα θέλω να σας δώσω μερικά παραδείγματα: Ταμείο ανάκαμψης, Επιχείρηση Ελευθερία, Εμβολιασμός, Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων Φώφη Γεννηματά. Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” για το για τα φθηνά στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση φθηνής στέγης. Αυτά όλα είναι πολιτικές του επιτελικού κράτους που φέρνουν αποτέλεσμα και λειτουργούν όπως είπα, συνεργατικά, δημιουργώντας ένα πλαίσιο, ένα περιβάλλον για καλύτερη πολιτική παραγωγή αποτελέσματος».

Στη συνέχεια διέψευσε μυστικές συναντήσεις με τους κυρίους Κανελλόπουλο, Κρανιδιώτη και Τζήμερο. «Τις καταγγελίες τις διαψεύδουμε κατηγορηματικά. Δεν υπάρχουν ούτε συναντήσεις ούτε υπόγειες διαδρομές. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι μια μεγάλη αγωνία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει από πάνω του το μουτζούρη του Κασιδιάρη διότι ήταν απών της Δημοκρατίας».

Αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει από πάνω του τη μουτζούρα του Κασιδιάρη, είπε στη συνέχεια. «Δίνουμε συντάξεις σε δύο μήνες αντί σε δύο χρόνια» ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «παίρνουμε πολύ σοβαρά το θέμα της δικαιοσύνης και θέλουμε μεγαλύτερη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος». Δεν επιτρέπω στον κ. Σκέρτσο και στον πρωθυπουργό να αμφισβητήσει τα αντιφασιστικά μου φρονήματα, είπε σε υψηλούς τόνους. «Ο φασισμός αντιμετωπίζεται και στον δρόμο και νομικά».

Δεν ξέρετε ποιοι άνθρωποι έχουν πολεμήσει τον φασισμό, είπε απευθυνόμενος στον κ. Σκέρτσο και ανέφερε ότι η Μάγδα Φύσσα δεν νομίζει να έχει παράπονο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τους δικαστές είπε Οι δικαστές έχουν προβλήματα όπως όλα όλοι οι κλάδοι στην Ελλάδα έχουν προβλήματα και το βασικό μας μέριμνα είναι να κοπεί η πολιτική παρέμβαση στους δικαστές.

Ο κ. Γκιόκας αναφερόμενος στην δίκη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι καθυστέρησε με ευθύνη των δύο κυβερνήσεων. «Η μόνη θεσμική αντιμετώπιση που θα μπορούσε να υπάρχει και θα έπρεπε να υπάρχει ήταν να είχε ολοκληρωθεί έγκαιρα η δίκη της Χρυσής Αυγής που καθυστέρησε με ευθύνη δύο κυβερνήσεων τόσο στο στάδιο της δίωξης που έπρεπε να γίνουν δύο φόνοι και άλλες πολλές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, όσο και στο στάδιο της εκδίκασης με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο ήταν ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τον γνωστό τραγέλαφο που αναζητούσαμε αίθουσα για τη δίκη κλπ. Αν αυτό είχε τελειώσει, αν είχε ολοκληρωθεί η δίκη και είχαν τελεσιδικήσει οι αποφάσεις, τότε θα είχαν στερηθεί και τα πολιτικά τους δικαιώματα και δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε καμία κουβέντα επ αυτού».

Εκλογικά διλλήματα

Ο κ. Σκέρτσος μίλησε σχετικά με το ζήτημα της απλής αναλογικής, με το οποίο ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κυβερνήσει.

«Η χώρα σε συνθήκες πολυκρίσεων χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνησή», έκανε ξεκάθαρο ο κ. Σκέρτσος. Από εκεί και πέρα ο λαός κρίνει, οι πολίτες θα ορίσουν». Τόνισε ωστόσο, πως «η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Όσο για το αν πρόκειται για ένα θέμα περισσότερο «ιδεολογικό», ο κ. Σκέρτσος είπε πως το θέμα «είναι καθαρά πρακτικό».

Σχετικά με τον λόγο που δεν θέλουν, εάν προκύψει, να τα «βρούνε» με το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «Ο κ. Ανδρουλάκης επιδεικνύει μια πρωτοφανή αλαζονεία» και υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ «έχει καταψηφίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» για την ΝΔ. «Θα έχουμε επιβράδυνση ενώ το ζητούμενο είναι η επιτάχυνση», ισχυρίστηκε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για το αν χρειαστεί να έρθει ξανά σε σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – όπως έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 – θα το κάνει.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη που εμείς αντιμετωπίσαμε το 2015, με την Ευρώπη που είναι το 2023, είναι πολύ διαφορετική» είπε.

Πρόσθεσε ότι: «Έχει κάνει βήματα ακόμα και στο ευρωομόλογο. Άρα νομίζω το πλαίσιο που, επειδή εμείς ρυθμίσαμε το χρέος και δώσαμε 14 χρόνια καθαρό διάδρομο με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες, σημαίνει ότι έχουμε ένα αέρα, το ότι η Νέα Δημοκρατία χαράμισε τα πρώτα τέσσερα χρόνια είναι τα κακά νέα.

Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ακόμα 10 χρόνια που μπορούμε με συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αυξήσουμε την ανάπτυξη, να τη βοηθήσουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο».

Ο κ. Γκιόκας από την πλευρά του απάντησε για το ποια είναι επιδίωξη του ΚΚΕ και για το αν θέλει να «μείνει η μόνη αριστερή αντιπολίτευση».

Με βάση τις «προγραμματικές συγκλίσεις των άλλων κομμάτων», υπάρχει δυνατότητα από τις 21 του Μαη να γινεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, είπε.

«Από αυτά που είπε ο κ. Σκέντζος και αυτά που επικύρωσε ο κ. Τσακαλώτος προκύπτει γιατί το ΚΚΕ σαφώς απορρίπτει τη συμμετοχή ή την ανοχή, τη στήριξη, την ανοχή που είναι το ίδιο επί της ουσίας σε μια τέτοια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας όπως αποκαλείται.

Από εκεί και πέρα η αντιπολίτευση που κάνει το ΚΚΕ, γίνεται από τη σκοπιά των εργατικών λαϊκών συμφερόντων και των εργατικών λαϊκών αναγκών», τόνισε.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι «αυτό το οποίο κρίνεται στην κάλπη της 24ης Μαΐου είναι το αν το πολιτικό σύστημα της χώρας θα ξαναγίνει παραγωγός κρίσεων» Ενώ πρόσθεσε: «Το ζήσαμε τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Μπορεί να το ξαναζήσουμε τώρα λόγω της “νάρκης” της απλής αναλογικής που έχει φυτέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, την απενεργοποιούμε στην επόμενη κάλπη, αλλά μπορεί να έχουμε κάποιες συμμαχίες οι οποίες μπορεί να βγάλουν εκτός τροχιάς τη χώρα, και αυτό πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά οι πολίτες».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Εμείς θεωρούμε για να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να είμαστε εμείς πρώτοι -που πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε πρώτοι- γιατί νομίζω έχουμε ένα πολύ δυνατό δυνατό μήνυμα με το “δικαιοσύνη παντού”. Πρέπει να αναθέσουμε τώρα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στα άλλα κόμματα που δεν θα τα αποκλείσουμε το τετράπτυχο που έχει βάλει ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή αισθάνονται ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει πορεία αυτή η χώρα με χαμηλότερες τιμές, υψηλότερους μισθούς, ρύθμιση του χρέους και ένα άλλο διαφορετικό κράτος;».

Ο κ. Γκιόκας επισήμανε: «Το γεγονός ότι το ΚΚΕ αρνείται να συμμετέχει, να στηρίξει ή να δώσει ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση αντιλαϊκή που θα είχε από χέρι αντιλαϊκό πρόγραμμα, είναι κατά τη γνώμη μας το ισχυρό όπλο. Είναι αυτό το οποίο αναγνωρίζει σήμερα ένας κόσμος στο ΚΚΕ. Συμπορεύεται με το ΚΚΕ. Και πραγματικά μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές».

Ολόκληρο το debate

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος