Debate ΚΙΝΑΛ: Δεύτερος γύρος απαντήσεων για την εξωτερική πολιτική

“Δεν πρέπει να παίζουμε με κανόνες που βάζει η Τουρκία. Εδώ χρειάζεται μια ενιαία εθνική γραμμή και χαίρομαι ότι τα τελευταία χρόνια η εθνική γραμμή είναι καθαρή. Η οποία γραμμή πρέπει να είναι ότι η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, να βασίζει τη διπλωματία της στο Διεθνές Δίκαιο, να είναι γέφυρα με τους γειτονικούς λαούς. Αυτά είναι κεκτημένα της διπλωματίας μας που τα έχουν υπηρετήσει όλα τα κόμματα”, είπε ο Παύλος Γερουλάνος απαντώντας στην ερώτηση, “αφού εμείς λέμε ότι έχουμε υφαλοκρηπίδα και προτείνουμε διάλογο και οι Τούρκοι βάζουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και θέτουν cassus belli, γιατί δεν πάμε στη Χάγη;”.

Σημείωσε ότι “όσο πιο καθαρά είναι τα μηνύματα που στέλνουμε στην Τουρκία, τόσο περισσότερο αυτή θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματά μας. Η Τουρκία θέλει να ανοίξει την βεντάλια των θεμάτων, αλλά εμείς πρέπει να επιμείνουμε στο διεθνές δίκαιο και να “χτίσουμε” και τον στρατό και τη διπλωματία μας και την οικονομία, έτσι ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας, να γίνει σεβαστή από τους γείτονές της και να τη σέβονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις”.

“Δεν θα βρεθεί κυβέρνηση και κάποια στιγμή ιστορική που απευθυνομένη στα κόμματα θα πει πάμε να τα βρούμε στη Χάγη. Τα εθνικό όριο το κρατάνε όλα τα κόμματα. Το ερώτημα είναι ρητορικό αλλά επιδέχεται μια σαφούς απάντησης. Είναι προφανές ότι στη Χάγη δεν μπορούμε να υπερβούμε την εθνική γραμμή αν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Κάθε τι περαιτέρω είναι αυτοφαλκίδευση”, απάντησε ο Χάρης Καστανίδης σε ερώτηση για το “αν η κυβέρνηση προτείνει να πάμε στη Χάγη, εσείς ως αντιπολίτευση τι θα λέγατε;”.

Ο κ. Καστανίδης πρότεινε επίσης ότι πρέπει να επαναφέρουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

“Εγώ είμαι πατριώτης. Είμαι αρνητικός για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είμαι σαν τη ΝΔ που άλλα έλεγε και άλλα κάνει τώρα. Εφόσον αυτή η χώρα δεν τηρεί τη συμφωνία μας δεν έχει κανένα νόημα η Βουλή να ψηφίσει τίποτα που να την αφορά. Θέλω όμως να ρωτήσετε και τους άλλους υποψήφιους, ήταν όλοι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών; Εγώ ήμουν και είμαι”, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε ερώτηση αν θα ψηφίσει τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία όταν έρθουν στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα οικονομικής ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές της παραμεθορίου, στα νησιά ή στη Θράκη ή στη Β. Ελλάδα γενικότερα για να “κρατήσεις εκεί τον κόσμο”.

“Η Τουρκία έχει ανέκαθεν αναθεωρητικές διαθέσεις, ασφυκτιά στη Συνθήκη της Λωζάνης θέλει να την αλλάξει. Η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική, πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και γι’αυτό το λόγο πιστεύουμε πάντοτε ότι και για την υφαλοκρηπίδα και για την ΑΟΖ μπορούμε να πάμε στο διεθνές δικαστήριο γιατί ξέρουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Πρέπει να παίρνουμε ωστόσο τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να καθιστούμε την άμυνά μας σε τέτοια θέση που να να προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα. Είδαμε πώς εργαλοποίησε η Τουρκία το μεταναστευτικό 1,5 χρόνο πριν στον Έβρο. Πιστεύω ότι οι ελληνικές δυνάμεις πρέπει να έχουν ενιαία εθνική στρατηγική και φυσικά η ΕΕ δεν πρέπει να έχει 2 μέτρα και 2 σταθμά”, είπε ο Παύλος Χρηστίδης απαντώντας σε τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία κάποιοι λένε πως αν φύγει ο Ερντογάν από τη μέση, τα πράγματα θα βελτιωθούν.

“Πρέπει να δούμε όλο τον χάρτη και πώς λειτουργεί η Ευρώπη και πώς λειτουργεί η χώρα μας. Αυτοί που μας χτυπούσαν την πλάτη στον Έβρο – μεγάλο κομμάτι από αυτούς είναι η «δεξιά» Ευρώπη, οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη – υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δηλαδή να μην έχει το βάρος ευθύνης για την αίτηση ασύλου η πρώτη χώρα υποδοχής αλλά όλη η Ευρώπη”, επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στην τοποθέτηση ότι το 2015 ο μέσος Έλληνας ήταν περήφανος για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση των προσφύγων, αλλά τώρα η πολιτική μας και η κοινή γνώμη έχει αλλάξει.

Συμπλήρωσε ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική θα ήταν η Ευρώπη να κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην αφρικανική ήπειρο για να διαμορφωθούν νησίδες σταθερότητας. “Όταν συμβαίνει ένας εμφύλιος αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να βρουν καταφύγιο κοντά στην πατρίδα τους, να μπορούν να γυρίσουν πίσω”, είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι καταδικάζει κάθε μορφή ρατσισμού αλλά είναι ρεαλιστής. “Δεν μπορούν τα σύνορά μας να δέχονται υβριδικό πόλεμο, πρέπει να σεβόμαστε τον έλεγχο των συνόρων αλλά και τι έχουμε υπογράψει στις διεθνείς συνθήκες, στη Σύμβαση της Γενεύης. Μπορούμε να σεβόμαστε και τα δύο. Η Ελλάδα είναι φάρος αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία του σχολιασμού ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε την ερώτησή του για το ποιος από τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς του ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως δεν το ρωτά τυχαία καθώς από το χώρο της λαϊκίστικης πλευράς του πολιτικού συστήματος εξυφαίνονται σενάρια που τα θεωρεί ύποπτα, να είναι δηλαδή η Συμφωνία πρότυπο επίλυσης για τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος