Δ. Σταμενίτης, υφυπ. Αγρ. Ανάπτυξης στην ΕΡΤ: Τηρείται με ευλάβεια το χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας

«Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων για τα προβλήματα στη Θεσσαλία, αυτά του Daniel και του Elias, αυτό τηρείται με ευλάβεια. Αμέσως μπορέσαμε και πληρώσαμε το ζωικό κεφάλαιο, την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, όπως και τη φυτική παραγωγή. Έχουν ήδη εκταμιευτεί 150 εκατομμύρια στους παραγωγούς της Θεσσαλίας, όλων αυτών που έχουν πληγεί από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας στην εκπομπή “PRIME” του ΕΡΤNEWS και τον Ηλία Σιακαντάρη, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, τώρα εδώ και έξι μήνες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είμαστε στο πρόβλημα, ακούμε τους παραγωγούς, ακούμε τα προβλήματα που έχουν, συζητάμε μαζί τους και στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων χρόνων όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν» πρόσθεσε ακόμη ο ίδιος.

Ενώ συνέχισε, λέγοντας: «Συγκεκριμένες αποφάσεις αποδεικνύουν ότι εμείς θέλουμε τον πρωτογενή τομέα στην πρώτη γραμμή. Είμαστε στην πλευρά των αγροτών. Θυμίζω ότι μειώσαμε τη φορολογία των αγροτών. Δώσαμε μείωση 50% στον φόρο στους παραγωγούς, οι οποίοι είναι μέλη των ομάδων παραγωγών, μέλη των συνεταιρισμών κάνουν συμβολαιακή γεωργία. Καταργήσαμε το νόμο Κατρούγκαλου που συνδύαζε το καθαρό εισόδημα με τις εισφορές και τον επαναφέραμε στις κλάσεις που ήταν πριν. Επίσης, ο πρώτος εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής είναι στο 9%. Δώσαμε αρκετά χρήματα.

(…) Στη Θεσσαλία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αγρότες αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα με την κλιματική κρίση, Η κακοκαιρία Elias καταστρέψανε ένα εκατομμύριο στρέμματα, οι παραγωγοί, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν να έχει καταστραφεί όλη η παραγωγή τους, να έχουν προβλήματα κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και έχουν την αγωνία τους».

Ως προς τις αποζημιώσεις των αγροτών, ανέφερε:

«Έχουμε ανακοινώσει δύο σημαντικά προγράμματα, εκμεταλλευόμενοι πόρους από το ΠΑΑ, για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί στο 100% και να δώσουμε χρήματα στους κτηνοτρόφους για να ανακτήσουν το ζωικό κεφάλαιο, το οποίο καταστράφηκε με τον Daniel.

Ταυτόχρονα ανακοινώνεται και επίσημα, κάτι που έχει ήδη ειπωθεί στην περιοχή, ότι θα ανακοινώσουμε μέτρα για τους παραγωγούς που έχουν δει τα χωράφια τους πλημμυρισμένα, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τουλάχιστον δύο χρόνια την απώλεια εισοδήματος. Και προφανώς υπάρχουν και άλλα μέτρα που αναπτύσσονται σιγά – σιγά. Τα συζητάμε με τους παραγωγούς. Ήδη βγήκε το ΦΕΚ σήμερα με το οποίο αποζημιώνονται μέχρι 31 Μαΐου οι παραγωγοί που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ».

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού στην ΕΡΤ

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος