Δ. Νατσιός για μη κρατικά ΑΕΙ: Απαξιώνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο – Κανένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια δεν θα έρθει στην Ελλάδα

Την αντίθεση του με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

Ο πρόεδρος της Νίκης υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος.

«Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μια φορά να ερμηνεύσει την έννοια του Συντάγματος κατά έναν αυθαίρετο και επικίνδυνο τρόπο. Από το 1975, η παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης, προβλέπεται να γίνεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ. Απαγορεύεται η ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες. Οι λέξεις “απαγορεύω” και “αποκλειστικά” που περιέχονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν είναι επιδεκτικά ερμηνείας», είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε:

«Η μοναδική οδός για να αλλάξουν όλα αυτά είναι η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, στο πλαίσιο της οποίας μπορούμε να αντιπαραβάλουμε τα εκατέρωθεν επιχειρήματα και να δοκιμασθεί η αντοχή τους. Ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει ως έρεισμα μια πρωτοφανή στα νομικά χρονικά ερμηνευτική προσέγγιση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα είναι το ευαγγέλιο του κράτους και κάθε φορά που το αποδομούμε, ολισθαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Νίκης ανέφερε πως η χρηματοδότηση των περισσοτέρων πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από κρατικές ενισχύσεις.

«Κανένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν θα έρθει στην Ελλάδα, παρά τα όσα προπαγανδίζονται. Τα χαμηλής βαθμολόγησης που θα έρθουν, δεν θα δημιουργήσουν δικά τους ιδρύματα αλλά θα συνεργασθούν με τα ήδη υπάρχοντα κολέγια», είπε και πρόσθεσε:

«Η αναβάθμιση των κολεγίων σε δήθεν πανεπιστήμια από την κυβέρνηση, εντάσσεται στην απορρύθμιση της ελληνικής οικονομίας. Μιας οικονομίας που δημιουργεί ευκαιρίες σε πολυεθνικές και funds “κοράκια”, τα οποία τις εκμεταλλεύονται, υπαγορεύουν στις κυβερνήσεις ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο και φεύγοντας αφήνουν στάχτη και συντρίμμια. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να επιχορηγεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αυτά τα κολέγια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή του ΕΣΠΑ, οπότε οι ιδιοκτήτες τους θα τρίβουν τα χέρια τους και τα δημόσια πανεπιστήμια θα μαραζώνουν λόγω έλλειψης πόρων».

Συνεχίζοντας ο κ. Νατσιός έκανε λόγο για απαξίωση των πανεπιστημίων της περιφέρειας με ευθύνη της κυβέρνησης, «ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, με την μη προκήρυξη μελών ΔΕΠ, με την συρρίκνωση του προϋπολογισμού του και τη μη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων».

«Μεθοδεύεται εδώ και χρόνια η δημιουργία πελατολογίου για τους κολεγιάρχες, ώστε να καταστεί μονόδρομος για τον μέσο Έλληνα η επιλογή του ιδιωτικού κολεγίου αντί του απαξιωμένου αλλά υψηλού επιπέδου κρατικού πανεπιστημίου. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους φοιτητές της Αθήνας και της επαρχίας» είπε.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα που παρέχει το νομοσχέδιο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποστήριξε πως η επιλογή αυτή θα οδηγήσει «σε πλήρη απαξίωση της ποιότητας σπουδών των παραρτημάτων. Το πανεπιστήμιο δεν είναι μια οθόνη υπολογιστή, ούτε μόνο κτίρια. Είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα, η παρουσία καθηγητών και φοιτητών, η σχέση με την κοινωνία. Δεν μπορεί ένα εικονικό παράρτημα να είναι πανεπιστήμιο».

Ο κ. Νατσιός ζήτησε να καταστεί υποχρεωτική η φυσική παρουσία στην εκπαίδευση καθηγητών και φοιτητών και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να παρέχεται «όταν υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα».

«Η σημαντικότερη αποστολή της παιδείας, είναι η ένταξη των νέων στο παρελθόν. Ξεκινήστε από τα μικρά στην παιδεία για να πετύχετε τα μεγάλα. Ξεκινήστε από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Στήστε τα ορθά θεμέλια, αλλιώς ματαιοπονείτε», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος