Δ. Κουτσούμπας: Με αφορμή την πανδημία περάσατε αντεργατικούς νόμους

Μιλάτε για κοινωνικές πολιτικές ενώ περνάτε αντεργατικά νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας, τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της βουλής την Τετάρτη, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Τι άλλο να πει κανείς, όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την κοινωνική πολιτική! Προκαλεί η κοροϊδία σας, να ονομάζετε “κοινωνική πολιτική”, τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού. Το ίδιο ισχύει και για ό,τι μπορεί να βαφτίσατε φιλεργατικό, όμως στην πραγματικότητα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρομαι και στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, και στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και σε άλλα, δήθεν “κοινωνικά”» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της πραγματικής κατάστασης που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι λόγω της ακρίβειας, που πολλαπλασιάζει τα βάρη των προηγούμενων ετών, το 60% των οικογενειών κάνουν περικοπές σε στοιχειώδεις ανάγκες, και το 50% δεν μπορεί καν να τις καλύψει, ενώ μιλώντας για τη λαϊκή στέγη «που ούτε καν σήμερα δεν μπορεί να λύσει ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε από το 1930 το είχε αντιμετωπίσει».

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με αλχημείες μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζει μειωμένα τα ποσοστά ανεργίας», όμως «δεν μπορεί να εξαφανίσει αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν μετανάστες και τις εκατοντάδες χιλιάδες που ημιαπασχολούνται, αλλά γενικά καταγράφονται ως εργαζόμενοι, αφού με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και μια ώρα την ημέρα να δουλεύει κάποιος αρκεί για να καταγράφεται ως εργαζόμενος». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαφανίσει ούτε την ανεργία των νέων, ούτε τη μακροχρόνια ανεργία.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση με ευκαιρία την πανδημία υλοποίησε «με τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους ό,τι πιο αντεργατικό ήταν σε εκκρεμότητα», αναφέροντας πρώτα-πρώτα την απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς «κανένα όριο και καμία προστασία της εργασίας». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του φέροντας ως παράδειγμα τις ομαδικές απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας και στα Λιπάσματα Καβάλας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά και στο «νέο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ με το σταμάτημα της παραγωγικής της δραστηριότητας από 1ης Αυγούστου ως αποτέλεσμα της ντροπολογίας που ψηφίσατε, σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη».

«Δεν θα το γλιτώσετε το σκαμνί σ’ αυτή τη περίπτωση, κυρίως όμως δεν θα γλιτώσετε από την οργή των εργαζομένων και των οικογενειών τους» τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Είπε ότι η κυβέρνηση ονομάζει «κοινωνική προστασία» τα προνόμια που δίνει σε διάφορους επιχειρηματίες εις βάρος των εργαζομένων, ενώ ομοίως ονομάζει «κοινωνική πολιτική» την επιχείρηση να «μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο».

Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είπε ότι αποτελεί «το σύγχρονο εργαλείο μέτρησης του χρόνου εργασίας προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας», αναφέροντας, στη συνέχεια, βροχή καταγγελιών από σωματεία ότι δόθηκαν οδηγίες στους εργαζόμενους να «χτυπούν» ετεροχρονισμένα την κάρτα εργασίας για να μην φανεί η υπερωριακή τους απασχόληση.

Υπενθύμισε ότι αυτήν την «καινοτομία» ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όταν «ψήφιζαν και τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη».

Σημείωσε, επιπλέον, την απουσία ελέγχων καθώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετετράπη σε Ανεξάρτητη Αρχή για να «απαλλαγεί το κράτος από κάθε ευθύνη και από τις πιέσεις των σωματείων για εντατικοποίηση των ελέγχων».

Για τους συνταξιούχους, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει «την πολιτική ευθύνη για την παραγραφή των αναδρομικών, όσων συνταξιούχων, ύστερα από δικές της προτροπές δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, και υπογράμμισε: «Προχωρήστε τώρα σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποδοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους».

Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και το κράτος εγγυάται ένα «φιλοδώρημα», ενώ χαρακτήρισε «ντροπή το αίσχος των συντάξεων, των οποίων εκκρεμεί η έκδοση που αφορά, ουσιαστικά, σε 140.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα».

Είπε ακόμα και εξήγησε ότι η μετατροπή της ασφάλισης σε χρηματιστηριακό προϊόν, δεν είναι κοινωνική πολιτική, αλλά ρίσκο και τζόγος.

Κατήγγειλε τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια κατά 50%, την μη αναπλήρωση των τεράστιων κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τις ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.

Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται την στήριξη των δημοσίων νοσοκομείων, των δομών Υγείας, των Κέντρων Υγείας».

«Καθησυχάζετε τον κόσμο για να μη χάσει κανένα ευρώ το τουριστικό κεφάλαιο. Ακολουθείτε την ίδια συνταγή που έφτασε τις δημόσιες δομές υγείας στο απροχώρητο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να επαναφέρει τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα πριν τις περικοπές.

Μιλώντας για τον προσωπικό γιατρό, έκανε λόγο για «σαφάρι στο οποίο πρέπει να επιδοθεί ο ασφαλισμένος για ένα βασικό πακέτο εξετάσεων, όταν και αν», προσθέτοντας «αν δεν τα καταφέρει τότε όχι μόνο θα αυξηθεί η αναμονή για ένα πολυπόθητο ραντεβού στα τακτικά ιατρεία νοσοκομείου, αλλά και θα τιμωρηθεί επιπλέον, πληρώνοντας ακριβότερα τις εξετάσεις και τις θεραπείες».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για την στήριξη αγροτών, κτηνοτρόφων, αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και εμπόρων.

«Τελικά κάτω από την ομπρέλα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής (η κυβέρνηση) στριμώχνει μέτρα τα οποία μπορεί να λέει ότι ωφελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, όμως κοιτάζοντας προσεκτικά, βλέπεις πως η σκιά της πέφτει και προστατεύει μόνο τους μόνιμα και πολλαπλά ωφελημένους τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα επιτελεία -ευρωπαϊκά και διεθνή- μιλούν για νέο “Αρμαγεδώνα” μπροστά σε νέα κρίση.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης καλλιεργούν στο λαό ψεύτικες προσδοκίες, για την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και ψεύτικες ελπίδες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, «λες και η ελληνική οικονομία είναι σε καμιά γυάλα, απομονωμένη». «Ο λαός ξέρει πως τα δυσβάσταχτα βάρη που του επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία, παραμένουν ακόμα στο ακέραιο» τόνισε.

Είπε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι δεσμευμένοι στο Ταμείο Ανάκαμψης «που αποτελεί και το νέο “υπερμνημόνιο” σε βάρος των λαών της Ευρώπης και της Ελλάδας», καθώς ψήφισαν τις συμβάσεις του.

Ανέφερε ακόμα ότι «έλιωσε η καραμέλα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «ούτε τα μνημόνια -και τα παλιά και τα νέα- είναι προοδευτικά, ούτε η λεγόμενη πράσινη μετάβαση, ούτε οι δεσμεύσεις όλων σας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Είπε πως ό,τι έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν από υποχρέωση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά δική της επιλογή, όπως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπερψήφιση, ως αντιπολίτευση, πάνω από τα μισά των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Η ΝΔ πουλάει την “χωρίς καθυστερήσεις, εφαρμογή” της αντιλαϊκής πολιτικής με κάθε κόστος… Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει στο παζάρι, την “εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης σε πιθανές συνθήκες κοινωνικής ή άλλης κρίσης”. Και το ΠΑΣΟΚ, την προθυμία του να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση εκ των δύο. Απέναντι σε όλους εσάς, υπάρχει το ΚΚΕ που είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί και δίνει απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Απαντήσεις όμως που απαιτούν και σύγκρουση με αυτόν το σημερινό δρόμο, που όλοι σας ακολουθείτε και που θέλουν τον ίδιο τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων και στη διεκδίκηση όλων αυτών. Γιατί, καλοί οι κυβερνητικοί απολογισμοί και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων που κυβέρνησαν πριν, αλλά τον πραγματικό, τον τελικό απολογισμό θα τον κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Η δευτερολογία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, στην αρχή της δευτερολογίας του, αναφέρθηκε στο Τζώρτζ Όργουελ, τον οποίο επικαλέστηκαν στις ομιλίες τους, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, και σημείωσε ότι «πολύς Όργουελ έπεσε εδώ μέσα και από τους δυο σας, δεν μας είπατε όμως όλη την ιστορική αλήθεια και οι δυο σας, όπως πάντα- για παράδειγμα δεν είπατε ότι ο Όργουελ υπήρξε καταδότης των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, το 1949 κατέδωσε τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Μπερναρ Σω και 38 άλλους επιφανείς επιστήμονες και διανοούμενους με χαρακτηρισμούς όπως “κρυπτοκομμουνιστές”, “πράκτορες της Μόσχας” και άλλα σχετικά. Δηλαδή, μεγάλος ρουφιάνος της αντίδρασης ο τύπος, εκτός των άλλων. Αυτά, για να καταγραφεί και η δεύτερη, η διαφορετική άποψη για τον Όργουελ».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ με τις θέσεις και τις προτάσεις του δίνει απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα και ανέφερε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακή φτώχειας και τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την αντιμετώπιση κινδύνου επισιτιστικής κρίσης. Είπε ότι αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ «δίνουν ανάσα στη ασφυξία της πολιτικής σας» και προσέθεσε ότι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανένα άλλο κόμμα «τολμά να ψελλίσει κάτι συγκεκριμένο γι’ αυτά, γιατί το πλαίσιο των δικών σας θέσεων, των προτάσεών σας, το ορίζουν οι δεσμεύσεις της ΕΕ, οι προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας».

Συμπλήρωσε ότι επειδή, παρά τις υπαρκτές διαφορές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «στα μεγάλα και σημαντικά συγκλίνουν, θα βόλευε πάρα πολύ και τους δύο η αντιπαράθεση και ειδικά η ατζέντα μπροστά στις εκλογές, να εξαντλείτο σε ζητήματα σκανδάλων, της Novartis, τηλεοπτικών αδειών και άλλα και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που δεν αγγίζουν καν την αιτία και την ουσία των σκανδάλων».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το σκάνδαλο Novartis, εργαλειοποίησαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δεν τόλμησαν να αγγίξουν την ουσία του προβλήματος που είναι οι ανταγωνισμοί γύρω από το φάρμακο-εμπόρευμα που ακουμπούν και τον κρατικό μηχανισμό». Έθεσε το ερώτημα αν κάποια κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε χρήματα από τη Novartis, προσθέτοντας πως «όχι μόνο δεν διεκδικήσατε αλλά νομοθετείται και μάλιστα μέσα στην πανδημία νέα δωράκια σε φαρμακοβιομήχανους και άλλους ομίλους στο τομέα της Υγείας».

Επισήμανε την επί χρόνια συζήτηση για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι καμία κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «δεν τόλμησε το στοχειώδες: να μη διορίζεται η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για τέτοια υποκρισία μιλάμε!».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι αναμενόμενη αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς «δεν μπορούν να τσακωθούν για την ενεργειακή ακρίβεια αφού πίνουν νερό στο όνομα της πράσινης μετάβασης και μαζί συνδιαμόρφωσαν την εργασιακή ζούγκλα».

Υπενθύμισε ότι «σήμερα συμπληρώνονται 7 χρόνια από την περίφημη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε, κ. Παυλόπουλο, που όλοι, πλην του ΚΚΕ, συμφωνήσατε το “Όχι” του λαού να το κάνετε “Ναι” με το κοινό σας Μνημόνιο».

Πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαν να τσακωθούν για το ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις τής χώρας, έκανε λόγο για αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που παραπέμπουν σε πολεμική προετοιμασία και σημείωσε ότι η κυβέρνηση μέσα σε 15 μέρες έφερε στην Επιτροπή της Βουλής πάνω από 3,1 δισ. ευρώ, όμως «κατά τα άλλα αντοχές η οικονομία δεν έχει, λεφτά όμως για να κάνετε τα χατίρια των Ευρωνατοϊκών έχετε».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό περί θωράκισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με την εμπλοκή της στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και υπογράμμισε ότι «τα λέτε αυτά, τώρα, που γίνεται πιο φανερό το παζάρι που κάνει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, γίνεται πιο φανερή η στάση “Πόντιου Πιλάτου” όλων των δήθεν συμμάχων σας, ακόμα και σε ζητήματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που θέτει η Τουρκία. Γίνονται πιο φανερές οι μεθοδεύσεις για ένα συμβιβασμό με ΝΑΤΟϊκή βούλα».

Σημείωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν είπαν τίποτα διαφορετικό από την κυβέρνηση της ΝΔ στους σχεδιασμούς και το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, ούτε για την παραχώρηση υποδομών της χώρας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Σημείωσε ότι ενώ ο Αλ. Τσίπρας συμφωνεί σε όλα, ενίοτε «ψελλίζει κάτι γενικά περί ανταλλαγμάτων, λες και υπήρχαν ποτέ ή μπορεί να υπάρξουν ποτέ πραγματικά θετικά ανταλλάγματα για τον λαό με την εμπλοκή της χώρας σε αυτό το γενικό μακελειό».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εγκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα για «ξέπλυμα όλων των αντιδραστικών αστικών κυβερνήσεων δεκαετιών, με την τοποθέτησή σας ότι πάντα το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν δόγμα ειρήνης και ασφάλειας, γιατί η Ελλάδα, απ’ όσο ξέρουμε όλοι και ο ελληνικός λαός, είναι στο ΝΑΤΟ απ’ το 1952, έχει αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις απ’ το 1953, έχει πάρει μέρος σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές πολεμικές αποστολές, έχει στηρίξει πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αλλού. Οι βάσεις επεκτάθηκαν ψυχροπολεμικά και με αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του περιβόητου στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ που μας έφτασε εδώ σήμερα και χειρότερα αύριο».

«Ο λαός δεν περιμένει από όλους εσάς σωτηρία. Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό. Μόνο με ενίσχυση του ΚΚΕ και στη Βουλή και στους αγώνες, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της σωτήριας συνολικής αλλαγής, ανατροπής εκ βάθρων, όλου αυτού του σάπιου οικοδομήματος που δημιουργήσατε ο ένας μετά τον άλλον, μέσα στην κοινωνία, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στα κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Μόνο έτσι, με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσουμε να φρενάρουμε ό,τι αρνητικό υπάρχει ή πάει να έρθει, αλλά και να διεκδικήσουμε με το βλέμμα μπροστά, να ανοίξουμε το δικό μας δρόμο για τις λαϊκές, τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες» κατέληξε στη δευτερολογία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος