Δ. Κουτσούμπας: Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη για τις κοινωνικές ανάγκες – Όχι για το καπιταλιστικό κέρδος

“Η εμπορευματοποίηση των δασών και η αξιοποίησή τους ως πεδία κερδοφόρων επενδύσεων, είναι η βαθύτερη αιτία που βρίσκεται πίσω απ’ τις καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές, γενικότερα πίσω από την καταστροφή δασών” επισήμανε ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του στην εκδήλωση της Κ.Ε με θέμα “Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του Περιβάλλοντος στο αντίποδα της πολιτικής του πράσινου New Deal.” Όπως επισήμανε “η πράσινη κοινωνική συμφωνία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδείνωση και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη φθηνότερη εργατική δύναμη, ως απαραίτητα στοιχεία για να διασφαλιστούν τα τεράστια κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου.

“Η ανάγκη της μεγάλης κρατικής παρέμβασης στην οικονομία είναι,  ο νέος κοινός τόπος όλων των αφηγήσεων, τόσο των φιλελεύθερων όσο και των σοσιαλδημοκρατικών” υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας και επισήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της αναμενόμενης κλιματικής αλλαγής με το περιβόητο  “πράσινο New Deal” του Μπάϊντεν και την “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” έχουν στην πραγματικότητα ως στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου αφού όπως τόνισε “για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, να διαμορφωθεί πεδίο για κερδοφόρες καπιταλιστικές επενδύσεις, πρέπει να απαξιωθεί και να καταστραφεί ένα τμήμα του υπάρχοντος κεφαλαίου”.

“Αυτό το στόχο υπηρετεί σήμερα η “απόσυρση” λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, παραδοσιακών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αεροπλάνων και οχημάτων που κινούνται με τα παραδοσιακά καύσιμα, δηλαδή την βενζίνη και το πετρέλαιο” υποστήριξε.

Όπως επισήμανε “Ο πραγματικός στόχος της πράσινης μετάβασης, υπονομεύει την ισόρροπη σχέση ανάμεσα στην παραγωγική δραστηριότητα και στο περιβάλλον”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε χαρακτηριστικά  παραδείγματα που αποδεικνύουν όπως είπε ,  την περιβαλλοντική καταστροφή που φέρνει η “πράσινη ανάπτυξη” του καπιταλιστικού κέρδους:

– Δάση, δασικές εκτάσεις και περιοχές Natura, σε ολόκληρη τη χώρα καταστρέφονται, για να κατασκευαστούν γιγαντιαία αιολικά πάρκα, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πλημμυρικά φαινόμενα στις παρακείμενες περιοχές, στην βιοποικιλότητα που καταστρέφεται από τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων.
– Ολόκληρη η χώρα, κάθε μεγάλο βουνό, έχει γίνει πεδίο τοποθέτησης δεκάδων ή εκατοντάδων ανεμογεννητριών, με αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους, τις τοπικές οικονομίες, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
– Η πολιτική που μετατρέπει την χώρα σε ένα ατελείωτο εργοτάξιο εγκατάστασης εισαγόμενων ανεμογεννητριών, υλοποιείται με την ίδια ζέση από όλα τα κόμματα.

“Και ενώ πρακτικά η ύπαιθρος ολόκληρης της χώρας μετατρέπεται, σε πεδίο εγκατάστασης γερμανικών και προσφάτως αμερικανικών ανεμογεννητριών, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας, αλλά και από κοντά Γεννηματά, Βελόπουλος, Βαρουφάκης, έχουν το απύθμενο θράσος να κάνουν λόγο για “προστασία” του περιβάλλοντος!” ανέφερε.

“Ταυτόχρονα, η πράσινη ενέργεια δεν οδηγεί έστω, τουλάχιστον, σε “φθηνό ρεύμα”, όπως ανακυκλώνεται από συστημικά μέσα ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να εντυπωθεί αυτό το ψέμα στα μυαλά των εργαζόμενων” υποστήριξε και επισήμανε ότι “Η πραγματικότητα είναι “αμείλικτη”. Ήδη, οι πράσινες επενδύσεις έχουν πολλαπλασιάσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους εργαζόμενους, και την τελευταία 15ετία η ενεργειακή φτώχεια έχει πολλαπλασιαστεί.”
“Οι νέες ρήτρες ρύπων και η περιβόητη τιμή τόνου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που αυξάνεται -όσο χρειάζεται για να κλείσουν άμεσα οι χρυσοπληρωμένες από τον λαό επενδύσεις της ΔΕΗ σε λιγνιτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής- φέρνουν μόνο νέες αυξήσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα” επισήμανε.

“Όλοι αυτοί που θέλουν να προχωρήσουν οι τεράστιες επενδύσεις στις ανεμογεννήτριες και στα φωτοβολταϊκα, είναι οι μεγάλοι ένοχοι για πλήθος περιβαλλοντικών εγκλημάτων” σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας και εκτίμησε ότι:
“Είναι ένοχοι :
– Διότι επιμένουν στην προώθηση της καύσης των απορριμμάτων και του RDF, οδηγώντας σε δηλητηριασμό της ατμόσφαιρας που εισπνέουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας.
– Διότι παραδίδουν κάθε παραλία και κάθε δάσος υψηλής αισθητικής αξίας στις ορέξεις κατασκευαστικών και τουριστικών ομίλων.
– Το εγκληματικό παράδειγμα του Ελληνικού όπου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, χέρι – χέρι με τον επενδυτικό όμιλο της «ΛΑΜΔΑ», μετατρέπουν έναν απ’ τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους στην Αττική σε μια τουριστική πόλη, των καζίνο και του διεθνούς τζετ σετ, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των αναγκών των κατοίκων της Αττικής. Δείχνει πόσο «πράσινη» και οικολογική μπορεί να είναι η συνείδηση του κεφαλαίου και των πολιτικών υπηρετών του.
– Λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών ελέγχων και ρυθμίσεων της βιομηχανικής ρύπανσης, η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου καταστρέφει τον Ασωπό, τον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη, το Πέραμα, το Θριάσιο Πεδίο. Αποκαλύπτουν πως καπιταλιστική ιδιοκτησία στη βιομηχανία και στην υγεία του λαού και των εργαζόμενων, είναι αντιφατικές έννοιες.
– Η τεράστια ευκολία με την οποία οι ίδιοι πράσινοι υπουργοί και πρωθυπουργοί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσαν τη μισή Χαλκιδική στοn αμερικανικό εξορυκτικό όμιλο, καταστρέφοντας ένα πανέμορφο δάσος και με βαρύ πλήγμα για την τοπική οικονομία, αποκαλύπτοντας πως δεν έχουν κανενός είδους πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Η εμπορευματοποίηση των δασών και η αξιοποίησή τους ως πεδία κερδοφόρων επενδύσεων, είναι η βαθύτερη αιτία που βρίσκεται πίσω απ’ τις καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές, γενικότερα πίσω από την καταστροφή δασών.”

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “Πρωτοστάτησε σε σωρεία νομοθετικών παρεμβάσεων που θυσιάζουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή προς όφελος του κεφαλαίου, σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα.”

Όπως ανέφερε “Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προβάλλει ως εναλλακτική, πιο φιλολαϊκή λύση την «πράσινη μετάβαση» με «ενεργειακή δημοκρατία»!

Και διερωτήθηκε “Ποια είναι η διαφορά με το κυβερνητικό σχέδιο; Ότι ένα μέρος της κοινοτικής και κρατικής χρηματοδότοσης των νέων επενδύσεων δεν θα δοθεί άμεσα στους μεγάλος ομίλους, αλλά σε κάποιες μεσαίες επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες.
Κάποια έργα θα ανατεθούν στις ενεργειακές κοινότητες για να υλοποιηθούν τελικά πάλι από τις εταιρίες, τις περισσότερες φορές και με σχετικό τραπεζικό δανεισμό.
Αυτή η διαφοροποίηση, όμως, στην αρχική κατανομή των κονδυλίων, δεν μπορεί ούτε καν να αμβλύνει τις νέες αρνητικές συνέπειες για το λαό, όπως το ακριβό ρεύμα και την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, δεν μπορεί να αμβλύνει την αύξηση της ανεργίας, την επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων και άλλα.”

Όσο για την περιβαλλοντική πολιτική που υιοθετεί το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25 είπε:
“Το ΚΙΝΑΛ επίσης υιοθετεί καθ’ ολοκληρίαν τους στόχους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για την πράσινη ανάπτυξη και τις μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, καθώς και την απεξάρτηση απ’ τον λιγνίτη.
Από κοντά και το ΜΕΡΑ 25, που επιπλέον είναι ίσως ο πιο “πράσινος”, ο πιο καθαρός, εκπρόσωπος της αμερικάνικης πολιτικής του Μπάιντεν και της Ευρωπαϊκής Κομισιόν.”

“Η καπιταλιστική ανάπτυξη διαταράσσει συνεχώς κάθε ισορροπία, οδηγώντας σε αρνητικές, καταστρεπτικές επιδράσεις τη φύση και τα βουνά” υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας και κατέληξε πως “οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιπεριβαλλοντική στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.” “Είμαστε στη πρώτη γραμμή και δίνουμε καθημερινά μάχες σε όλες τις περιοχές της χώρας” επισήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος